Špatné zprávy jako zbraň hromadného ničení

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 23. 3. 2022

Posledních pár let se na nás ze všech stran řítí samé negativní zprávy. Nejprve koronavirus, nyní válka. Čtení ponurých zpráv dostalo charakter epidemie.

Co je doomscrolling?

Někteří lidé reagují na vzniklé situace cílenou ignorací. Ovšem pak je zde termín „doomscrolling”, což je neovladatelné nutkání sledovat špatné a negativní zprávy, přestože nás bolí, demoralizují a deprimují.

V roce 2020 se podle Oxfordského slovníku se slovem roku stal termín „lockdown”. V roce 2021 akademici hlasovali pro slovo „vakcína”.
Zdá se, že letos triumfuje další anglicismus – doomscrolling. Jde o kombinaci anglického slova „doom” neboli smrt, osud, soudný den, a dále slova „scrolling”, což znamená rolovat. Ve volném překladu jde tedy o manické nutkání sledovat a číst špatné zprávy, i když víme, že nám to nedělá dobře.

Na jednu stranu to není až tak překvapující. Realita nám již několik let nepřináší dobré zprávy: koronavirus, pandemie, sebeizolace, uzavírání hranic, ekonomická krize, a nyní také zprávy o válkách a ohrožení. Avšak bez ohledu na to, jak nás vytrénoval koronavirus, úroveň úzkosti ve společnosti nikdy nebyla tak vysoká. Čtení špatných zpráv z obrazovky mobilu nabralo charakter epidemie. Fenomén se natolik rozšířil, že se dali do jeho výzkumu dokonce vědci.

Jsme doslova pohlcováni

Jakmile se ponoříte do víru sociálních sítí a internetových webů, spadnete do černé díry, která požírá váš čas a energii. Odborníci přirovnávají účinky doomscrollingu k alkoholismu nebo užívání drog. Nedávno vědci odhalili mechanismus, jímž tato mánie čtení negativních zpráv ničí naše těla.

„Pro náš mozek je serotonin důležitou chemickou látkou, která reguluje náladu. Když je jeho koncentrace v těle maximální, zažíváme euforii. Proto se k léčbě deprese a úzkosti používají léky, jež zvyšují hladinu serotoninu. A pokud se dlouho díváte na smutná, tragická melodramata, jeho hladina klesne na kritickou úroveň,” vysvětluje Barbara J. Sahakian, profesorka klinické neuropsychologie na Univerzitě v Cambridge.

Tím, že sami sebe uvrhneme do propasti hrůzných zpráv, spustíme mechanismus navození špatné nálady a vyhlásíme si válku pomocí našich vlastních chemických zbraní v těle. Navíc náš návyk empatie nám dělá medvědí službu. Musíme si uvědomit, že díky empatii a schopnosti přijít na pomoc, vznikla lidská civilizace. Pokud však jako každý slušný člověk emocionálně reagujete na každou tragickou událost, pak to může nepříznivě ovlivnit vaše duševní zdraví a pohodu.

Samozřejmě to neznamená, že se máte změnit v bezcitnou a bezduchou bestii. Ale pokud dovolíte vlně negativity, aby se zmocnila vaší pozornosti a paměti, vyčerpá to vaše intelektuální schopnosti a budete se utápět v nemohoucnosti a bezmoci. Nabízí se pak otázka: jestli z doomscrollingu nezískáme nic jiného než problémy, proč si pak miliony lidí pravidelně ničí nervový systém 24 hodin denně? Proč nás přitahují zprávy, ze kterých dýchá temnota a krutý chlad?

Vědci věří, že starověký psychologický mechanismus nás nutí shromažďovat špatné zprávy. Pro lidi je totiž absolutní prioritou sledovat nebezpečí, protože na něm závisí přežití. V životě našich předků se z nebezpečí stalo vlastně bezpečí, dokázali se poučit a získat sebedůvěru. Bohužel, současníci naopak propadají takzvané „smyčce zpětné vazby”, když se příliš zaměřují na ohrožující zprávy, aby mohli vyvinout bezpečnostní strategii. Nakonec je to však jen zažene hlouběji do úzkosti a beznaděje.

Kdo chce s vlky žíti, musí s nimi výti

V informační společnosti musíme výt, protože to chtějí zpravodajské portály ve službě. A moc dobře vědí, že šokující obsah se prodává nejlépe, proto používají kategorické titulky, pikantnosti a děsivé zprávy. S těmito zbraněmi nečekejte od zpravodajství žádnou milost. Bude živit vaši úzkost a posilovat vaše strachy. Proto musíme vzít věci do svých rukou a vyhlásit totální bojkot doomscrollingu. Jak to ale udělat?

Čemu se vyvarovat při použití mobilu

  1. Nepoužívejte mobil jako budík

    Pokud je telefon tou první věcí, kterou ráno zvednete, budete okamžitě vytaženi z reality svých vlastních myšlenek a pocitů do hloupého světa, kde vám vnucují agendu lidé, kteří chtějí, abyste klikali na odkazy a sledovali je. Udělejte si železné pravidlo, že den začnete čímkoli jiným – cvičením, procházkou, čtením knih…Hlavní věcí je držet telefon od sebe.

  2. Omezte dobu sledování

    Práce, studium a komunikace se samozřejmě stále více přesouvá do online roviny a lví podíl svého života trávíme na počítači či mobilu. Můžete si však nastavit časový limit pro čtení zpráv. Řekněme půl hodiny ráno a půl hodiny večer. Vše, co kvalitativně mění náš život, se již stalo. A nemá smysl sledovat kvantitativní změny, to nemění podstatu. Pokud se stane něco epochálního a život měnícího, tato zpráva si vás najde během několika minut.

  3. Vypněte upozornění, změňte prohlížeč

    Účelem sociálních sítí a zpravodajských webů je upoutat vaši pozornost. Vypněte všechna upozornění, s jejichž pomocí se vás pokoušejí rušit od jiných věcí. Změňte svůj internetový prohlížeč, pokud je pro vás příliš otravný. Jestliže vás svádí pomocí zpráv, a pak se proberete po hodině ztraceného času a nebudete si pamatovat, proč jste tam vůbec šli, je všechno špatně.

  4. Nehádejte se

    Jsou historická období, kdy nemá smysl někomu dokazovat svůj názor. Lidé bránící se chaosu se drží svých názorů jako stébla trávy. Chvíli to trvá, než se postoje změní. Proto se nesnažte být mesiášem, který „přináší světlo a pravdu” pomýlenému lidstvu. Přestaňte bojovat v komentářích k příspěvkům. Minimalizujte kontakt s konfliktními lidmi a věnujte více času těm, kteří vám rozumí.

  5. Staňte se volontérem

    Zkuste si na každý den naplánovat něco příjemného: zajímavý film, oblíbenou hudbu, procházku s přáteli, koníčka (tanec či kreslení), učení se něčemu novému (například cizí jazyk). Nejúčinnějším prostředkem sebeuklidnění je konání dobrých skutků. Přihlaste se jako dobrovolník, pomáhejte těm, kteří to potřebují. Udělat něco pro jiné spustí v mozku dopaminový systém odměny a vy se okamžitě cítíte mnohem lehčí.

autor: – skm –
foto: pixabay.com
(geralt, Buffik, LoboStudioHamburg)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit