Jana z Arku a její magický meč

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 28. 3. 2022

Snad každý člověk na Zemi zná národní hrdinku Francie. Jana z Arku je ženou, o které se točí filmy a vyprávějí legendy. O jejích zbraních se skoro nic neříká ani nepíše, i když to je podle badatelů celkem škoda.

Magická zbraň

Jana z Arku – Jeanne d´Arc – neboli Panna Orleánská (1412-1431) měla několik mečů. Jeden jí daroval velitel, druhý byl trofejí z bitvy. Několik dalších jí dal sám Hrabě de Clermont. Ovšem hlavní meč, který celý život nosila u sebe, chránily zdi kostela.

Byla to svatá Kateřina, kterou Jana z Arku nazývala svou nebeskou ochránkyní. Hlasy, které Jana slýchávala, naznačovaly, že v tomto kostele je pod oltářem pohřben meč, jenž se stane jejím pomocníkem. Jana poslala svého zbrojíře s dopisem prelátům. Ti na uvedeném místě našli rezavou zbraň, ale jakmile ji trochu otřeli, koroze zmizela. Brzy se hrdinka sama mohla tohoto meče dotknout. Nařídila pro něj vyrobit obyčejnou pochvu, a už se s ním nikdy nerozloučila.

Podle legendy mohl tento meč patřit majordomu, který byl známý tím, že v roce 732 porazil Saracény a zastavil tak postup muslimů. Muž založil tento kostel a zanechal v něm zbraně pro toho, kdo půjde v budoucnu do boje za svou zemi.

Není příliš jisté, o jakou zbraň přesně šlo, a z čeho byla vyrobena. Pravděpodobně to byl velmi těžký franský meč vyrobený ze slitiny, která obsahovala meteorické železo. Každý na něm viděl rozdílné vzory. Někteří říkali, že čepele jsou zdobeny liliemi, jiní mluvili o korunách, zatímco sama Jana mluvila o křížích.

Rozloučení s mečem

Dne 24. dubna 1430 informovaly „hlasy” Janu z Arku, že bude zajata pod hradbami Compiègne. Žena si byla vědoma toho, co jí čeká, a proto si legendární meč nevzala s sebou do boje, ale darovala ho svým bratrům. Říká se, že ve chvíli, kdy se Jana rozloučila se zbraní, odvrátilo se od ní štěstí.

Během soudu s Janou z Arku se soudci zajímali především o osud jejích zbraní, konkrétně právě onoho legendárního meče. Všechny zajímala otázka, kam zmizel, ale dívka odpovídala velmi vyhýbavě a na otázky přímo neodpověděla. Navzdory nedostatku důkazů byla Panna Orleánská obviněna z čarodějnictví a upálena zaživa na hranici. Na její meč si nevzpomněli až do rehabilitačního procesu.

Předpokládá se, že podle dávné tradice se zbraně házely do vody – rybníka nebo řeky. Takto byly uschovány meče, které už splnily svůj účel. Možná řeka Loira, na jejímž břehu Jana z Arku vyhrála, skrývá meč dodnes. Čeká jen na dobu, kdy bude moci opět sloužit dobrým účelům.

 

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit