Pohled na chorého vám může přivodit nemoc

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 22. 8. 2022

Během života byste se měli dívat jen na krásné obrazy. V takovém případě vám nehrozí žádná nemoc! Imunitní systém reaguje na obraz lidí, kteří trpí kvůli jakémukoli onemocnění. S tímto zvláštním fenoménem má každý řadu zkušeností.

Můžeme si uvést pár příkladů, jak je tento výklad myšlen. Jistě se to kolikrát stalo i vám.

  • Díváte-li se třeba na muže, který se svíjí od bolestí v břiše, hned vás začne něco tlačit v žaludku.
  • Nebo si náhodou všimnete, jak má váš kolega srdeční obtíže, a tak vás začne brnět na levé straně.
  • A někdy postačí zmínit vši. V tu chvíli se můžete uškrábat na hlavě.

Tento jev se projevu obzvláště v nemocnicích. V místě, kde jste obklopení pacienty s různými příznaky nemocí, pociťujete sami příznaky různých chorob, popsaných v lékařské encyklopedii.

 

Proč se to děje

Tuto otázku si položili Mark Schaller (1962) a jeho kolegové z Univerzity v britské Columbii. Aby získali odpověď, provedli jeden zajímavý experiment, o kterém přinesl zprávu časopis Psychological Science. Po určitou dobu lékaři ukazovali dobrovolníkům fotografie, na nichž byli lidé s příznaky infekčních nemocí, a požádali účastníky, aby předložené obrázky hodnotili.

Kromě toho výzkumníci odebírali těmto dobrovolníkům vzorky krve před a po shlédnutí fotografií, díky čemuž objevili neuvěřitelnou věc. Ukázalo se, že lidský imunitní systém je velmi citlivý na mikroby, a to i v případě, kdy jen vidí nějakého jedince, který trpí na nějakou nemoc.

„Při výskytu bakterií v organismu bílé krvinky vypouští více molekul, jež spouštějí imunitní reakci na vzniklou hrozbu,” vysvětluje podstatu Dr. Schaller. „U lidí, kteří se dívali na fotografie jedinců s příznaky různých nemocí, to bylo stejné,” pokračuje.

Jelikož vědci sami nedůvěřovali těmto výsledkům, badatelé provedli ještě další experiment, ale tentokrát ukázali dobrovolníkům fotografie zločinců, které jim strčili přímo před oči, nebo je vystrašili jiným způsobem. Pokusné osoby to jen trošku vyděsilo, ale ne moc. Reakce bílých krvinek byla pouze o 6 % vyšší, než jaká byla výchozí hodnota.

Zato fotografie kýchajících osob, lidí s kožními problémy, vyrážkami a dalšími příznaky infekčních onemocnění zvýšilo reakci bílých krvinek o celých 23 %.

Vědci tak prokázali, že vnímání hrozby infekce může zvýšit produkci hormonů, předávajících signály systému. Podle jejich názoru mohla reakce vzniknout v průběhu evoluce jako dodatečný mechanismus ochrany na nemoc.

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit