Noční můry jsou různé podle národnosti

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 5. 9. 2022

Nejspíše se ptáte, jak je toto možné. Noční můry bývají podobné v rámci jedné země, protože co stát, to povětšinou stejné obavy. Podle národnosti se to však odlišuje.

Společnost se jménem Happy Beds, jež vyrábí a prodává postele, zadala vědcům velmi zvláštní výzkum. Sociologové, zapojeni do tohoto případu, využili četné webové stránky, kde lidé sdílejí příběhy ze svých snů a své noční můry. Veškeré popisy shrnuli a analyzovali. O výsledcích informoval deník Daily Mail. Příběhy se samozřejmě liší a jsou individuální. Obecně jsou však pro obyvatele jedné země překvapivě podobné.

Například v Anglii sní často lidé o včelách, což dle psychologů svědčí o neustálé úzkosti a marnivosti.

Američané se zase stále častěji ocitají na recepci u očního lékaře, který jim vyjímá oči. Dále ztrácejí a nemohou nalézt některé oblíbené věci, nebo jim odpadávají prsty na nohou. Také se jim velice často snívá o tom, že hrají na trubku. Vykladači vidí v takových snech neustálý strach, aby se tito jedinci nedostali do centra pozornosti.

V Austrálii bývají noční můry spojovány s místní divokou přírodou. Tedy s hady, krokodýly, ale také s hurikány a záplavami.

Němci mají noční můry z cestování. Mohou přijít pozdě na vlak, či dorazit na špatné místo setkání. Ukazuje to na neustálé pochybnosti o tom, zda dělají správnou věc.

Francouze v noci terorizují nejrůznější havárie jejich mobilů.

Italské gurmány pronásledují hrůzy spojené s jídlem.

A ve Vietnamu se zase ve strašidelných snových zápletkách nejčastěji objevují bývalí milenci a milenky. To vše v té či oné míře signalizuje rozčarování.

Během Covidu byly noční můry častější

Stížnosti na nechutné sny přicházejí z celého světa, zkrátka nikde toho nejsou lidé ušetřeni. A neustále jedinců se špatnými sny přibývá. Je to jako epidemie, stejně masivní jako Covid-19. Nikdy nebylo zaznamenáno tolik nočních můr jako v době koronakrize. To je zkrátka lékařský fakt.

Dr. Rosie Gibsonová z novozélandského výzkumného centra Massey University Sleep / Wake Research Centre zjistila, že pandemie a zlé sny spolu zcela jistě souvisejí. Výzkumnice nějakým způsobem přišla tomuto fenoménu na kloub. A došla k povzbudivému závěru: naštěstí nejde o žádnou infekci, která by postihovala mozek. Noční můry jsou důsledkem karantény a sebeizolace. Příčinou je emocionální přetížení alarmistickými zprávami o pandemii a kaleidoskopem odborných názorů. Oficiální média i sociální sítě jsou toho plné, zatížené různorodou a obvykle protichůdnou rétorikou nesčetných bezpáteřních jedinců. A také jejich vlastní obavy a vtíravé myšlenky.

Co se to děje?

Silný tok informací tlačí na mozek, v důsledku čehož začne člověk panikařit. Nemusí to být ihned zjevné, častěji se to odehrává na podvědomé úrovni. Noční můry jsou reakcí na tuto duševní paniku. Události poslední doby to vše jen zesilují.

V reálném životě byste však neměli panikařit. Stejně tak byste se neměli obávat nočních můr, nebo je přeceňovat. Špatné sny totiž nepředpovídají žádné potíže, ale přivádějí horečně pracující mozek k pořádku, uklidňují ho, a uvolňují negativní emoce ve snu, aby se neprojevily právě během bdělého stavu. Dokládá to například studie Sereny Scarpelliové z římské univerzity Sapienza, která byla publikována v článku s názvem „Funkční role snění v emočních procesech”. Noční můry, jak zjistila Serena, nám skutečně pomáhají přizpůsobit se skutečnému životu, tedy emocionálně.

Pokud se vám nelíbí tento druh „služeb” mozku, existuje jednoduchý způsob, jak se ho částečně vzdát. Nemůžete se zbavit sice úplně zbavit špatných snů, mozek je prostě nucen se čas od času rozmazlovat, bez ohledu na vůli majitele, ale lze je minimalizovat.

„Než půjdeme spát, odpojte se alespoň na pár hodin od všech informačních zdrojů, abyste neviděli ani neslyšeli nic o pandemii či o problémech zbytku světa. Meditujte, modlete se, cvičte jógu. Zkrátka dělejte cokoli, co vás uvolní. Mělo by to pomoci, pokud víme něco o tom, jak se tvoří sny,” radí Serena.

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit