Objetí je nezbytné pro plnohodnotný život

ARCHIV / KURIOZITY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 29. 7. 2022

Každý člověk reaguje jinak na doteky od druhých. Objetí je však velice důležité, děti ho potřebují stejně jako dospělí. Víte, k jakým negativním účinkům vede nedostatek fyzického kontaktu?

Objetí je tělesná interakce mezi lidmi, kterou vnímáme hmatem. To znamená, že vnímáme pomocí receptorů v kůži, když se nás někdo dotkne. Disponujeme zvláštními neurony, jež reagují nejvíce, jakmile nás někdo jemně hladí, nebo objímá. Máme z toho totožné potěšení jako z příjemné chuti či vůně.

Tyto receptory potřebujeme k tomu, abychom se cítili dobře ve chvílích, kdy se nás druzí dotýkají a hladí nás. Je to nezbytné pro posílení citového spojení. Uvolňuje se oxytocin, tedy hormon náklonosti a lásky, jenž stimuluje dobré postoje, altruismus a sociální chování vůči druhým lidem. Jde o signál, že se cítíme dobře, bezpečně, má nás někdo rád a záleží mu na nás. Pokud nám někdo věnuje své objetí, bude nás jemně a pomalu hladit, získáváme k dané osobě pocit něhy, útěchy a vzájemných citů.

 

Potřebují i dospělí objetí?

Ano, i dospělí jedinci potřebují fyzický kontakt od druhých lidí. Psychologové například testovali, jak hosté v restauraci reagují na doteky číšníka. Povětšinou měli lepší náladu a nechávali větší spropitné.

Starší lidé často postrádají emocionální a fyzickou pozornost. Je velice přínosné, pokud mají vnoučátka. Ta jim dodají mazlení, tulení a pozitivní emoce. Pokud už vnoučata vyrostla, nebo je vůbec nemají, tyto pocity starším osobám chybí a strádají. Je-li to ve vašich možnostech, běžte obejmout babičky, dědečky, maminky i tatínky.

Mladí lidé to častokrát ignorují. Jestliže má člověk vztahy se svými vrstevníky nebo s opačným pohlavím, objetí zanedbává. To znamená, že nemá takovou potřebu fyzického kontaktu, jelikož má bohatý vnitřní svět. Ale tato touha nezmizí. Vede to jen k další izolaci a uzavření se do sebe. Tělesná komunikace s ostatními lidmi je přitom skvělým zdrojem pro zlepšení nálady. A takovýto člověk se o tento zdroj automaticky připravuje.

Objetí je jedním z mála způsobů, jak si jednoduše a rychle zvednout náladu, cítit se milovaný, důležitý a někým potřebný. Pomocí doteku můžeme dodat náklonnost, péči, napravit emoční stav dospělých i dětí s emočními problémy, pomoci socializaci dětí s autismem.

Pokud dítě do věku 2–3 let není objímáno, vyrůstá jako úzkostný jedinec. Čím méně své dítě objímáme, tím je pravděpodobnější, že bude mít méně rádo druhé, bude méně schopno komunikovat a ostatními, a tím spíše bude sebestředné a sobecké.

Rozhlédněte se proto kolem sebe, koho obejmete nejdříve?

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit