Zrodily civilizaci fragmenty komet?

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 19. 11. 2021

Dopad velkého počtu fragmentů komet mohl před 13 000 lety změnit život lidstva. Vědci se domnívají, že tato událost posunula lidi od životního stylu lovců a sběračů k usedlému stylu zaměřenému na zemědělství.

Skupina vědců z Edinburské univerzity (Skotsko, Velká Británie) se domnívá, že právě možný dopad fragmentů komet na Zemi před téměř 13 000 lety mohl utvářet původ lidské civilizace. Uvádí to v prohlášení, zveřejněném dne 24. června 2021 na webových stránkách univerzity.

Odborníci poukazují na to, že tento dopad, který by byl nejničivější od pádu meteoritu, jež před 66 miliony lety způsobil vyhynutí dinosaurů, se zdá být shodný s velkými změnami ve způsobu organizace lidských společností.

Vědci se konkrétně domnívají, že tento přírodní jev, k němuž došlo před počátkem neolitu, způsobil změnu. Lidé v úrodném půlměsíci – historickém regionu, který zahrnuje současně země jako Egypt, Irák a Libanon – změnily svůj životní styl z lovců a sběračů, aby se zaměřili na zemědělství a vytváření trvalých osad. Tedy zahájili budování civilizace, jak ji známe dnes.

Někteří odborníci věří, že dopad komety, známý dnes jako Dryas, také vyhladil mnoho druhů velkých zvířat a zahájil éru ochlazení klimatu, která trvala více než tisíciletí.

Edinburský univerzitní vědecký tým tvrdí, že tuto teorii podporuje velké množství důkazů. Analyzovali zejména geologická data ze čtyř kontinentů, především ze Severní Ameriky a Grónska, jelikož se předpokládá, že tam spadly největší fragmenty.

Velká kosmická katastrofa

Analýzy odhalily nadměrné hladiny platiny, tedy stopy roztavených materiálů při extrémně vysokých teplotách, a nanodiamantů. O nichž je známo, že existují v kometách, a tvoří se během vysokoenergetické exploze.

,,Zdá se, že tato velká kosmická katastrofa byla připomínána na obrovských kamenných pilířích Göbekli Tepe v Turecku, možná prvním chrámu na světě, který je spojen s původem civilizace v úrodném půlměsíci jihozápadní Asie,“ říká Martin Sweatman, autor studie, která bude zveřejněna v earth-science reviews.

„Začala civilizace výbuchem?“ ptá se.

Tým vědců však zdůrazňuje potřebu dále analyzovat tuto otázku. Je nutné osvětlit, jak tento kosmický jev mohl ovlivnit globální klima, a související změny v lidské populaci nebo vymírání zvířat.

 

autor: – skm –
foto: pixabay.com

 

 

 

 

 


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit