Spánková hygiena a role snění

ARCHIV / KURIOZITY / TAJEMNO A EZOTERIKA / 14. 9. 2022

Fakt, že spánek léčí, je všeobecně známý. Během něho probíhá celková regenerace našeho těla, a proto je spánková hygiena velice důležitá. Pokud máme spánku nedostatek, k regeneračním procesům nedochází, což se velmi odráží například na stavu i vzhledu naší pokožky.

Přetrvávající nedostatek spánku navíc způsobuje dlouhodobý stres, který našemu zdraví rozhodně neprospívá. Jako doprovodné jevy je dále možné pozorovat velkou únavu, snížení efektivity práce, celkové zpomalení těla, ztrátu pozornosti, problémy s pamětí, náchylnost k depresím, bolesti hlavy či zažívací potíže.

K dosažení skutečně kvalitního a osvěžujícího nočního odpočinku vede i správná spánková hygiena. Jejími zásadami je vhodné řídit se vždy, tedy bez ohledu na to, zda máme momentálně se spaním problémy, či nikoliv.

V případě problémů se spánkem již v mladém věku nám dlouhodobý nedostatek spánku může škodit i do budoucna. Postupem času způsobí i špatný zdravotní stav ve středním věku, a to zejména v důsledku vysokého krevního tlaku, srdečních komplikací nebo potíží s cholesterolem.

 

Jak na kvalitní spánek

V současné době nám sice s nespavostí mohou pomoci tzn. moderní hypnotika, jež zkracují dobu usínání i počet nočních probuzení a nenavozují únavu následující den, ale existují samozřejmě i přirozenější způsoby, jak s nespavostí bojovat. Pomoci nám může kupříkladu vstávání ve stejnou hodinu, vyhýbání se spánku v průběhu dne, vyvarování se požití těžko stravitelných potravin ve večerních hodinách a snížení či úplné vynechání spotřeby nikotinu a alkoholu alespoň dvě hodiny před ulehnutím ke spánku.

Tělesná námaha jako pravidelné cvičení zlepšuje spánek, nikoliv však těsně před usínáním. Stejně tak objemné nebo těžké jídlo v závěru dne našemu usínání rozhodně neprospěje. Naopak uvolnit nás dokáže příjemně teplá koupel, ideálně s přidáním bylinek či vonných olejů. Nápomocné mohou být i bylinné čaje, například z meduňky lékařské, kozlíku lékařského a třezalky tečkované.

V posteli bychom také neměli pracovat, telefonovat či sledovat televizi. Vhodným prostředím pro spaní je pak důkladně vyvětraná místnost s příjemnou pokojovou teplotou, tedy ani příliš vytopená, ani příliš chladná. Dobře se nám rovněž bude usínat v naprostém tichu a tmě.

 

O čem v noci sníte?

Se zdravým spánkem souvisejí mimo jiné i sny. Vědci jsou na základě svých výzkumů přesvědčeni, že snění a sny jsou pro náš život i zdraví přímo nezbytné. Na to, o čem se nám zdá, pak mívají svůj vliv i vnější podněty, třeba podvědomě vnímané zvuky, chlad či teplo. Dále sny ovlivňují i „vnitřní zdroje” snící osoby, jako je hlad, únava, bolest nebo začínající nemoc. Svoji roli ve snech hrají i naše představy, a to nedávné i velmi staré. Může se též jednat o zážitky, které představují naše nevyřízené záležitosti, tedy jakýsi inventář toho, co jsme nedokázali vyřešit, co nás trápí a tíží, případně může jít o špatné vzpomínky. Sny nám však často ukazují události, jež jsou ve skutečnosti nepravděpodobné a jsou obvykle mimo kontrolu spící osoby.

 

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit