Ovce předvádí záhadný kruhový tanec

ARCHIV / SVĚT ZVÍŘAT / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 12. 12. 2022

Záhadný kruhový tanec zasáhl všechny sociální sítě a zmátl kdejaké vědecké experty. V Číně se objevil zajímavý fenomén, při kterém ovce téměř měsíc bez přestávky tančí jako v cirkuse.

Uživatelé sociálních sítí velmi pozorně a úzkostlivě sledují události, jež se odehrávají v Číně, konkrétně ve vnitřním Mongolsku. Místní berani se zde seřadili do dokonalého kruhu a začali předvádět jakýsi kruhový tanec. Nyní v tomto kolečku chodí dnem i nocí, prakticky bez přestávky. Hlavu si nelámou ani s potravou.

Děje se to po celém světě

Jak informoval portál ScienceAlert dne 23. listopadu 2022, tento kruhový ovčí maraton odstartoval 4. listopadu letošního roku a stále ještě neskončil. Záběry záhadné taneční chůze zvířat v kruhu se díky čínským médiím dostaly do sítě, odkud se rozšířily do světa a staly se virálními.

Veřejnost začala o zvláštních závěrech diskutovat a rozdělila se na dva tábory. Někteří jedinci se lekli a kruhový tanec, který ovce předvádějí, považují za znamení něčeho hrozivého, působí totiž až depresivním dojmem. Jako kdyby zvířata byla pod nějakým cizím vlivem, či byla očarovaná. Možná z nějakého důvodu berany ovlivnili mimozemšťané, třeba zrovna ti, co na polích kreslí kruhy z polehlých obilnin.

Nadšenci pro věc hlásí, že ve svém okolí pozorují podobné podivnosti. Od 16. listopadu přicházejí podobné zprávy z několika dalších zemí, například z Anglie či Austrálie, v Rusku kroužilo stejným způsobem stádo sobů.

Má to racionální vysvětlení?

Veterináři samozřejmě pátrají po přirozených příčinách tohoto chování u zvířat. Podle zoologů se ovce nakazily určitým druhem parazita, jehož červí larvy pronikly do mozku beranů. Larvy se zpravidla dostanou do kterékoli části mozku, pravé nebo levé. Na základě toho se odvíjí poté to, jakým směrem se bude kruhový tanec točit. Čínské ovce krouží ve směru hodinových ručiček, larvy tedy pronikly do pravé hemisféry. Skutečně se však mohly dostat všem beranům do mozku naráz a všem do stejné hemisféry?

Farmáři verzi s parazity odmítají a zdůrazňují, že nakažené ovce by už dávno uhynuly, rozhodně by nevydržely naživu několik týdnů. Navíc není příliš pravděpodobné, že by larvy napadly všechny ovce ve stádě.

Někteří diskutující vidí v tomto jevu psychózu. Ano, i ta se někdy skutečně vyskytuje v zemědělské praxi. Některá zvířata doslova šílí a nemohou snést zajetí, jakmile jsou ve větším výběhu nebo na poli, začnou chodit v kruzích. Postupně se k nim přidávají další jedinci ze stáda, kteří poslouchají stádní instinkt. Toto se stalo právě v Číně, kde se den ode dne přidávala další zvířata.

Zůstává však spousty otázek. Proč se tento kulatý tanec skoro celý měsíc nezastaví? Proč se nemění jeho průměr? A jak si ovce vybírají průměr kruhu, po kterém chodí? Neexistují žádné jasné odpovědi, a tak hádanka zůstává nevyřešená. Stejně jako není objasněna ani záhada kruhů v obilí.

Na YouTube se můžete podívat na videa, jež tento jev zaznamenávají. 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit