I přes spánek se budíte unavení

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / 31. 7. 2023

Znáte to, celou noc máte klidný spánek a ráno se probudíte úplně vyčerpaní, i když nejste po žádném divokém večírku. Hlava je střízlivá, ale z polštáře se z nějakého důvodu ne a ne odtrhnout.

Ranní únava má tendenci způsobit podráždění, které může trvat po celý den. Jak je to možné? Vědci odhalili tajemství tohoto fenoménu. Ukázalo se, že důvodem je posunutí času spánku ve vztahu k přirozenému rytmu, kvůli čemuž spánek nepřinesl užitek. K tomuto závěru došli výzkumníci z univerzity v Boulderu (Colorado, USA).

„Narušil se chod biologických hodin, které musí držet krok s rytmem přírody,” vysvětluje jev profesor Leon Lack. A dostat se do tohoto rytmu zpět, to znamená jít do postele po západu slunce a vstávat s jeho východem. Takto žili naši předci, proto nebyli mučeni nespavostí, stresem a emocionálním přetížením. Jenže s příchodem elektřiny lidstvo přestalo poslouchat biorytmy a umělé světlo narušilo spánek. Můžeme jít spát po půlnoci a vstávat v poledne.

Tak jsme si posunuli čas svého spánku od svých biorytmů, které jsou zodpovědné za všechny životně důležité procesy v těle: střídání aktivity a odpočinku, rytmu, kdy přijde chuť k jídlu a kdy nastává sytost, kdy vzniká a zaniká touha mít sex, uvolňování hormonů a spouštění biochemických reakcí.

„Biologické hodiny jsou velmi křehké a velmi důležité. Mají zvláštní strukturu v mozku v hypotalamu, cyklus 25 hodin místo 24 hodin,” vysvětlil předseda ruské společnosti somnologů, doktor biologických věd Vladimír Kovalzon. Proto bychom se měli probouzet každé ráno se slunečními paprsky, které pomáhají znovu „seřídit” mechanismus molekulárních hodin těla na místní světelný cyklus.

Od slunečního záření závisí množství melatoninu v krvi, hormonu, který reguluje spánek a bdění. Asi dvě hodiny před západem Slunce se množství melatoninu výrazně zvyšuje, k ránu se naopak postupně snižuje. Pokud člověk nešel spát v čase, který mu je dán přírodou, pak je po pozdním probuzení úroveň tohoto hormonu po dobu několika hodin stále vysoká, proto se člověk cítí ospalý, neuvolněný a unavený. To je jasné znamení, že tělo narušilo cirkadiánní rytmy.

Jak obnovit biorytmy

Chcete-li obnovit cirkadiánní rytmy, pak nejméně jednou za šest měsíců vyrazte do přírody. Takto žijte týden v souladu s rytmem přirozeného světla: jít spát se západem slunce a vstávat za svítání. Experimenty s dobrovolníky ukázaly, že když žili mimo město, probouzeli se o dvě hodiny dříve než ve městě, ale doba spánku zůstala stejná. Ráno se cítili uvolnění a plní energie. Důvodem je to, že hladina melatoninu v krvi v době probuzení byla nízká. Pokud se nemůžete dostat ven z města, pak choďte spát brzy a pamatujte – tlumené světlo také vede k poruchám spánku. Nicméně, jsou i lidé „sovy”.

U těchto lidí byl prolomen gen s názvem „24”. Ten byl tak nazván právě proto, že se podílí na cirkadiánních biorytmech. Gen 24 je zodpovědný za produkci bílkoviny zvané PER, která ovlivňuje cirkadiánní tj. denní rytmus. Přírodní hodiny říkají každému organismu, kdy je třeba se připravit na východ slunce, pokud je této bílkoviny dost. Pokud však gen 24 nefunguje, pak tělo neví, kdy je čas vstávat.

Z toho vyplývá, jak ovlivňuje život lidí zavedení letního času. Odborníci upozorňují, že je to velmi škodlivé pro zdraví. Jenže to platí jen částečně. Je pravda, že v důsledku toho čas po určitou dobu nesouvisí s přirozeným rytmem. Nejzdravější čas je pouze ten zimní, protože je v rozporu s astronomickým časem jen o jednu hodinu. Tento rozdíl je téměř nepostřehnutelný pro lidské tělo. Ale zavedení letního času je náhle narušení tohoto rytmu o 2 hodiny.

Zatímco se už pomalu rozednívalo, náhle se chodí do práce a do školy ještě před východem slunce, v naprosté tmě. Až o měsíc později se dostáváme na správný rytmus.  To poškozuje chod biorytmů. Ranní vzestup do východu Slunce porouchá naše vnitřní hodiny, což může i zkracovat život.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit