Německá hora Brocken

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 28. 4. 2023

Německá hora Brocken je místo čarodějnických sabatů i inspirace Goethova Fausta. Pomalu se blíží konec dubna, tedy i pálení čarodějnic.

Dne 30. 4. budou lidé slavit oblíbený svátek pálení čarodějnic neboli Valpuržinu noc. Podle legend se tuto noc z 30. dubna na 1. května čarodějnice skutečně scházejí. Kupříkladu Němci věřili, že této noci dávní pohanští bohové Wotan a Freya vyženou démony zimy a zplodí tak jaro. O tomto datumu se zde tak v podstatě slavil pohanský svátek. Zapaloval se velký oheň jako symbol toho zlomení zimy.

Čarodějnická hora Brocken

Jedním z míst údajných čarodějnických sabatů je hora Brocken, která leží vzdušnou čarou mezi Hannoverem a Halle ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, v pohoří Harz mezi řekami Weser a Labe. Brocken s nadmořskou výškou 1 141 metrů je nejvyšší horou pohoří Harz a také i severního Německa. Drtivou většinu dní je zahalena hustou mlhou, jež v souvislosti s jejími čarodějnickými mýty ještě zvýrazňuje tajemnou, až strašidelnou místní atmosféru.

Pohoří Harz bylo centrem honů na čarodějnice v oblasti dnešního Saska-Anhaltska. Brocken měl jako čarodějné místo mimořádný nadregionální význam. Ještě předtím, než Johann Wolfgang Goethe vydal své dílo Faust, byla hora považována za místo setkávání čarodějnic. Goethe se zajímal o okultismus a navštívil vrchol Brocken, kde se vydal na cestu, která je stále zvěčněna jako Goethova cesta. Inspirován tajemnou atmosférou regionu Harz sem Goethe umístil části své nejslavnější hry Faust, a to včetně scény, v níž ďábel Mefistofeles vede Fausta po Brockenu, pozoruje čarodějnice, a dokonce i gorgonu.

Podle legendy se na tuto horu na čarodějnický sabat sjíždějí čarodějnice právě během Valpuržiny noci, a to údajně na koštěti, vidlích, prasatech, kozách nebo telatech. Čarodějnice si před touto noční jízdou prý natírají svůj létající stroj i samy sebe tzv. „čarodějnickou mastí”, na kterou se ze Středozemí traduje recept z omamných rostlinných látek.

Děsivý sabat

Každý rok se tak poslední dubnovou noc na nejvyšší hoře Harzu koná hrůzné shromáždění, kdy čert zve své čarodějnice a kouzelné služebníky na nejdůležitější čarodějnický sabat. Jakmile uplyne půlnoc, ze všech stran přijíždějí na svých zvířatech, vidlích na hnůj a košťatech ďáblovi souvěrci. Jakmile jsou všichni pohromadě, společnost tančí kolem plápolajícího ohně a hlasitě jásá, dokud se nevyčerpá. Poté se regent podsvětí odebere na ďábelskou kazatelnu, odkud se rouhá Bohu, jeho učení a andělům. Pak pozve přítomné na ďábelské jídlo připravené na čarodějnickém oltáři. Jeho složení je skutečně děsivé.

Čarodějnice, jež se na slet dostane jako poslední, musí po ohnivém objetí s knížetem pekel zemřít kvůli zanedbání ďábelské etikety. Poté je její tělo roztrháno na kusy, rozděleno do hlavních mís hostiny a podáváno hostům. Jakmile se ohlásí ráno, dav čarodějnic se spěšně vydává na všechny strany. Lidé v okolí Brockenu se během těchto dnů chrání tím, že na dveře a stáje umisťují tři kříže, což má zabránit zlým duchům, aby na cestě tam a zpět zaklínali nevinné lidi. K odvrácení zla se také používá vyzvánění na kostelní zvony, práskání bičem a zapalování ohňů.

Abychom pochopili místní legendy, musíme se vrátit asi 1 200 let do minulosti. V té době žili na tomto území lidé z kmene Sasů. Byli násilím nuceni k obrácení se na křesťanství. Stále se však cítili spojeni se svými starými bohy a nadále je uctívali. Protože se museli scházet v utajení, stáhli se do oblasti pohoří Harz, kde se maskovali, nejen aby zůstali nepoznaní, ale také k odehnání zlých duchů. Odtud možná pocházejí i zmínky o děsivých zjeveních, tančících okolo ohně.

Nebo je vše ještě i jinak? I z dnešních dob totiž existuje mnoho svědectví o podivných paranormálních jevech, vyskytujících se v okolí této hory.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit