Město Regensburg neboli Řezno plné pověstí

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 22. 2. 2023

Německé město Regensburg, česky Řezno, má velice bohatou historii. Snad právě i díky ní je toto město zdrojem skutečně velikého množství záhad, legend a pověstí.

Nedaleko místního věhlasného mostu v blízkosti Solnice se nachází soustava původně kupeckých domů s úzkými, křivolakými uličkami. Právě k tomuto místu se váže strašidelná legenda. Paranormální jevy s ní spojené se zde projevují až do dnešních dnů.

Vražda pro peníze

Kdysi ve městě Řezno údajně žil starší a bohatý kupec, jenž se rozhodl oženit s jednou z nejhezčích dívek ve městě. Jelikož byla tato slečna velice chudá, neváhala, nabídku sňatku s radostí přijala a brzy byla svatba. Chtěla se však k majetku dostat co nejdříve a zároveň se zbavit starého a nepohodlného manžela. Proto mu začala do jídla i pití přimíchávat všelijaké jedy.

Starý manžel sice pomalu chátral, ale k odchodu na onen svět se stále nějak nechystal. Zřejmě však něco tušil, proto včas důkladně ukryl své jmění tak, aby majetek nikdo nenašel. Mladé manželce brzy došla trpělivost a ve spánku muže s pomocí svého milence zavraždila. Bezvládné tělo hodili do řeky Dunaj, kupcovu hlavu však zakopali kdesi v domě.

Zvědavým sousedům dívka namluvila, že se manžel vydal na dlouhou obchodní cestu – a začala systematicky pátrat v domě po ukrytých cennostech. Skrytý majetek se jí ale objevit nepodařilo. Postupem času si navíc sousedé mezi sebou začínali o záhadném zmizení starého kupce šeptat čím dál tím častěji. Dívka nakonec tlak okolí, navíc zcela bez peněz, nevydržela a spáchala sebevraždu skokem do Dunaje.

Po čase se v okolí začal objevovat podivný a velice strašidelný přízrak. Po setmění údajně až dodnes bloumá temnými, křivolakými uličkami bezhlavý muž, který vede na řetězu černého psa se světélkujícím kožichem. Zvíře v děsivé tlamě drží lidskou hlavu, jejíž oči těkají sem a tam. Údajně se jedná o onoho zavražděného kupce. V ďábelské psí podobě pravděpodobně vodí svoji ženu vražedkyni, jež po smrti nenašla klid. Kdo je odvážný a uměl by pozorně sledovat pohled této, nejspíše kupcovy, hlavy, dokázal by zjistit, kde je jeho poklad ukrytý.

Smlouva s ďáblem

K nedalekému, již zmiňovanému nejstaršímu kamennému mostu v Německu ve městě Řezno, se váže další místní pověst. Stavitel mostu se vsadil se stavitelem katedrály, jejíž výstavba probíhala ve stejnou dobu, kdo z nich dokončí své dílo dříve. Bál se však prohry, a tak se kvůli sázce upsal ďáblu. Ten mu slíbil, že most postaví pod jednou podmínkou – stavitel mu musí věnovat první tři duše, které po nově postaveném mostě přejdou.

Jenže při slavnostním otevření by po něm jako první prošli zástupci města. Takový skandál si stavitel přece nemohl dovolit. Vymyslel proto způsob, jak ďábla přelstít. Pod svůj kabát schoval psa, kohouta a slepici. Zvířata pak na most při otevření vypustil jako první. Ďábel se rozhněval, že byl podveden, a tak chtěl most svým ramenem zbořit. Proto je až do dnešních dnů tento most ve své polovině jako kdyby zlomený.

 

 

autor: Petr Matura
foto: Pixabay
commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit