Marihuana – vstupenka do kouzelné říše?

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / 13. 6. 2011

Používaní přírodních prostředků k vyvolávání halucinací je neodmyslitelnou součástí mnoha kultur, životních postojů i vyznání. A my se na ní podíváme hned z několika úhlů.

Uctívaná, milovaná i nenáviděná marihuana
V současné době je konopí pevně spjato hlavně s rastafariánstvím – náboženstvím, které pochází z Jamajky. Keya, jak rastafariáni konopí s láskou označují, vyrostla podle pověsti na hrobě krále Šalamouna, kterého velmi uctívají. Kouření ganjy je pro ně rituálem a duchovní tradicí. Genetickým domovem této nádherné rostliny jsou Nebeské hory v Kazachstánu, kde ji domorodí obyvatelé využívají více než 2000 let. Konopí je prý ale zmiňováno i v Bibli, kdy ho používali jako kadidlo. I v Indii se marihuana považuje za posvátnou rostlinu, jedna z jejich legend dokonce říká, že je úzce spojená s říší andělů a elementálů. Jinými slovy, užívání marihuany prý může u citlivějších osob otevřít vstupní bránu mezi našim a jejich světem.

Zahlédla jsem stromového elfa
Na svůj jedinečný zážitek spojený s užíváním marihuany nemůže zapomenout Petra Č. z Prahy. Vyprávěla mi o svých studentských létech, kdy s kamarády poprvé ochutnala život na koleji a i s ním spojené marihuanové radovánky. „Později jsme se rozhodli, že se půjdeme projít do města. Nevím proč, ale táhlo mě to neomylně pryč a pokud možno mimo civilizaci. Nechtěla jsem nikoho vidět. Bylo mi dobře v parku, kam jsem se schovala před celým světem. Moje vnímání se tam naprostě změnilo, vychutnávala jsem vůně, tvary i barvy stromů, kterých jsem si předtím vůbec nevšímala. Mlčky jsem se dotýkala kůry stromů, listů i trávy. Všechno kolem mě bylo najednou krásné, živé a plné barev. Bylo mi tak nádherně, že jsem se přitiskla ke stromu a šeptala jsem mu, jak moc ho miluji. Cítila jsem to tak. Po chvíli jsem měla pocit, že mě někdo sleduje z koruny stromu a tak jsem se tam dlouze dívala. Nic. Začala jsem si v duchu prozpěvovat písničku, strom ještě chvíli objímala a chtěla jít domů. Jenže pak nad mou hlavou začal někdo prozpěvovat mou píseň a v tom šoku jsem zahlédla drobnou postavu, která se rozchichotala a zase zmizela. Srdce se mi rozbušilo radostí, ne strachem. Věděla jsem, kdo to byl. Od té doby věřím na říši elementálů a jsem si jista, že se mi jednou jejich svět úplně otevře. I bez marihuany.“ Podařilo se Petře skutečně nahlédnout někam, kam má většina z nás zavřené dveře nebo za její vidění mohly pouhé halucinace, které prý běžně patří k užívání marihuany?

Rizika a zdravotní výhody
Nadměrné užívání marihuany může podle lékařů přivodit paranoiu, halucinace a schizofrenii. Kouření jako takové určitě zdraví neprospívá, o to se nebudeme přít. Pravidelným zdravým kuřákům také po určité době zhoršuje paměť i schopnost koncentrace a podle statistik také čtyřnásobně zvyšuje riziko vzniku rakoviny plic. Nicméně, ani lékaři nemohou popřít zázračné léčivé účinky, které marihuana prokazatelně má. Výrazně tlumí bolest, pomáhá navozovat klidný spánek, zmírňuje nervové poruchy, revmatismus, AIDS, rakovinu, migrénu, zelený zákal a epilepsii. Dokonce pomáhá léčit nemoci, na které je i nejmodernější medicína krátká – roztroušenou sklerózu, Alzheimerovu a Parkinsonovu chorobu. THC, které ganja obsahuje, působí přímo na mozkové buňky a zázračně brzdí nepříjemné zdravotní obtíže. Tito pacienti ale většinou marihuanu nekouří, připravují si z ní pokrmy nebo ji přidávají do mastiček. Otázka zní, zda by marihuana v roli lékaře opravdu zvýšila počet narkomanů v naší zemi, jak tvrdí zástupci státu, nebo pomohla lidem, kteří ji skutečně potřebují.

Foto: Shutterstock


Štítky: , , ,





Mohlo by se vám líbit