Nezapomenutelné krádeže, které nebyly vyřešeny 2. část

ARCHIV / KURIOZITY / 10. 1. 2024

Zloději a krádeže existovali, existují a existovat budou. Někteří lidé si nemohou pomoci, jiní potřebují zkrátka peníze. V historii však najdeme i mistry, kteří nebyli dodnes odhaleni. 

V minulém článku jsem vám představili 5 loupeží, které dodnes nikdo nerozklíčoval a do dnešních dob zůstaly záhadou. Dnes se podíváme na dalších 5 zločinů, při nichž byli sice podezřelí zatčeni, a dokonce i stíháni, ale nikdy nebylo nalezeno ukradené zboží a krádeže tak opět nedošly svému rozhřešení. Při některých se úřady domnívají, že se ani hotovost či šperky už nalézt nepodaří.

Vybrání centrální banky ve Fortaleza, Brazílie

Dokud nepřišla roku 2007 bankovní loupež v Dar es Salaam Investment Bank v Bagdádu v Iráku, udělovala Guinessova kniha rekordů právě této loupeži titul „největší bankovní krádež”. Děj je téměř jako z filmu.

V roce 2005 si skupina mužů pronajala nemovitost a založila si obchod, jenž se vydával za zahradní společnost, to vše jen pár bloků od Centrální banky ve Fortaleza v Brazílii. Muži na tomto místě strávili tři měsíce a podařilo se jim vykopat tunel o délce cca 78 metrů, který se nacházel téměř 4 metry pod úrovní silnice. Samozřejmě vedl přímo pod banku.

Během srpnového víkendu se pomocí tunelu dostali do banky a díky tipu od bankovního zaměstnance se jim podařilo buď vyhnout se všem senzorům v bance, nebo je nějakým způsobem vyrušit. Prorazili téměř 1,5 metru tlustý ocelobeton, aby se dostali do trezoru, a ukradli pět kontejnerů vážících více než 3 000 kilogramů, které ukrývaly hotovost v hodnotě 70 milionů dolarů. Zaměstnanci banky na to přišli až v pondělí ráno, kdy už lupiči samozřejmě v oblasti nebyli. Ale udělali dvě chyby, které vedly k jejich zániku.

Policie našla venku velké množství bílého prášku – křídy, s níž si lupiči zamaskovali otisky prstů. Málem se jim to povedlo, až na jeden dobře zachovalý otisk. Což bylo jejich první uklouznutí. Druhé přišlo s hloupostí jednoho z gangu, když si hned následující den koupil 10 aut najednou, zaplatil je v hotovosti, a ještě navíc si vyvěsil na dům červené vlajky (v chudém regionu). Z krádeže byly obviněny tři desítky lidí, 26 skončilo ve vězení za různé zločiny a několik z nich uteklo. Zpět se však celkově podařilo získat jen 8 milionů dolarů z celkové částky, z krádeže je tak největší loupež v historii Brazílie.

Velká vlaková loupež v Anglii

Dne 8. srpna 1963 byl přepaden vlak jedoucí z Glasgow do Londýna na železničním mostě Bridego v Buckinghamshire skupinou 15 lupičů. Podařilo se jim zmanipulovat signály na trati tak, že vlak musel zastavit na odlehlém místě. Zloději neměli zbraně, ale zbili strojvedoucího, než utekli s více než 2,6 miliony liber (což odpovídá dnešním 61 milionům dolarů). Podařilo se jim dostat se do krytu, avšak policie ho později našla a shromáždila důkazy pro stíhání z krádeže. Peníze se však nikdy zpět získat nepodařilo.

Ringleaders, jak se skupině přezdívalo, byli odsouzeni ke 30 letům vězení, včetně Ronalda Arthura neboli „Ronnieho” Biggse, který později utekl, a Bruce „Napoleona” Reynoldse, jenž pokračoval v práci jako konzultant pro film „Buster” (1988) a publikoval knihu „Autobiografie zloděje: Muž za velkou vlakovou loupeží” (1995).

Loupež v Dunbaru v Los Angeles

V září roku 1997 nejméně 6 mužů ukradlo 18,9 milionu dolarů v hotovosti ze skladu obrněných nákladních vozů Dunbar v LA. Večer začal na domácí párty v Long Beach, kam si šli zloději zařídit alibi. Krátce nato se však vytratili, převlékli se do černého a odjeli do depa, kde krátce po půlnoci vstoupili bočními dveřmi. Svázali několik zaměstnanců a přinutili je lehnout si na podlahu obličejem dolů.

Ozbrojení muži pokračovali do oblasti trezoru, kde pomocí kleští rozbili visací zámky na kovových mřížích s hotovostí skladu. Většinu měny tvořily 20dolarové bankovky, určené k naplnění bankomatů po celé oblasti Los Angeles. Lupiči hodili peníze do kovových vozíků, s nimiž je odvezli na nakládací rampu budovy a vysypali je do nákladního vozu U-Haul, který si jeden z nich pro loupež pronajal. Před únikem rozbili všechny bezpečnostní kamery v depu a zabavili i videokazety.

Nicméně právě pronajatý vůz U-Haul byl jejich zkázou. Nějakým zvláštním osudem na místě činu z něj upadla čočka ze zadního světla, kterou FBI později spárovala s pronajatým autem. Hlavní mozek operace, Allen Pace III, byl bývalý pracovních ochranky v Dunbaru, takže velice dobře znal bezpečnostní opatření. Byl odsouzen i se zbytkem skupiny, čtyři z nich se přiznali. Úřady získaly zpět z hotovosti asi 5 milionů dolarů ve formě domů, aut a dalších cenností, ale zbývající částka z krádeže se už nikdy nenašla.

Anglická krádež v Brink’s-Mat

V ranních hodinách dne 26. listopadu roku 1983 vstoupilo 6 mužů v kuklách do skladu na londýnském letišti Heathrow, které patří bezpečnostní společnosti Brink’s-Mat. Trezor skladu obsahoval více než 3 miliony dolarů v hotovosti, což lupiči věděli, protože měli pomoc zevnitř. Co však netušili byl fakt, že trezor obsahoval také tři tuny zlatých cihel.

Ozbrojení muži svázali stráže a polili je benzínem, aby vyhrožovali zapálením, pokud jim nedají klíče a kódy do trezoru. Pracovníci se báli o svůj život, a tak se vším souhlasili. Zloději poté naložili zlato do dodávky a odjeli, ale na svobodě moc dlouho nepobyli. Muž zevnitř, Anthony Black, byl poměrně rychle zatčen a své kamarády napráskal. Další nepříliš chytrý lupič, Micky McAvoy, údajně použil zlato k platbě za dům a koupil dva hlídací psy, které pojmenoval Brinks a Mat. On a Blackův švagr Brian Robinson byli odsouzeni k 25 letům vězení. Jde o největší loupež zlatá v britské historii, protože se většina zlata už nikdy nenašla.

Loupež v klenotnictví Harryho Winstona

Luxusní klenotnictví Harryho Winstona v Paříži bylo v roce 2008 dějištěm loupeže. Čtyři muži v převleku za ženy vtrhli do obchodu, zatlačili zaměstnance a zákazníky do kouta se zbraní v ruce a ukradli téměř každý šperk, ať už ty vystavené, nebo i ty ukryté vzadu. Se zbožím za více než 100 milionů dolarů se dali rychle na útěk. Jde o nevětší loupež klenotů ve Francii a jednu z největších na celém světě.

Podle všeho se lupiči v obchodě velice dobře orientovali, protože znali umístění údajně přísně tajných skladovacích boxů a zaměstnancům říkali křestními jmény. Při akci, kterou francouzská média nazvala „krádež století”, bylo zatčeno 8 mužů. Douadi Yahiaoui, který byl považován za vůdce gangu, byl odsouzen k 15 letům vězení, zatímco ostatní dostali jen 9 měsíců za mřížemi. Policie poté našla šperky v hodnotě 19 milionů dolarů nacpané v kanálu na pařížském předměstí Seine-Saint-Denis, ale zbytek kořisti zmizel.

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKUOBJEDNAT ČASOPIS

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit