Nezapomenutelné krádeže, které nebyly vyřešeny 1. část

ARCHIV / KURIOZITY / 3. 1. 2024

Zloději a krádeže existovali, existují a existovat budou. Někteří lidé si nemohou pomoci, jiní potřebují zkrátka peníze. V historii však najdeme i mistry, kteří nebyli dodnes odhaleni. 

Krádeže cenností, někdy naopak úplných hloupostí. To je bohužel dnešní i dřívější svět. Ovšem i největšího odpůrce těchto praktik mohou doslova fascinovat některá provedení. Je totiž mnoho případů, kdy byli zloději mistry svého oboru a do dnešních dnů nebyli odhaleni ani oni, mnohdy ani jejich lup.

Loupež v muzeu Isabelly Stewart Gardner v Bostonu

Dne 18. března roku 1990 vešli dva muži převlečení za policisty do bostonského muzea Isabelly Stewart Gardner. Ochrance u vchodu tvrdili, že přišli kvůli telefonnímu hovoru, a tak se bez problémů dostali dovnitř. Po vstupu jednoho strážného spoutali a druhého zamkli do sklepa pod muzeem. Podařilo se jim ukrást 13 mimořádně cenných uměleckých děl v hodnotě 500 milionů dolarů, včetně Rembrandtových obrazů „Storm on the Sea of ​​Galilee” (1633), „A Lady and Gentleman in Black” (1633) a autoportrétu z roku 1634, Vermeerova „Koncertu” (1658–1660), obrazu Govaerta Flincka „Krajina s obeliskem” (1638), pěti impresionistických děl Edgara Degase a nakonec Edouarda Maneta „Chez Tortoni” (1878–1880).

Dodnes nikdo netuší, kdo vlastně krádež vykonal, identita lupičů je neznámá a neví se ani, kde skončily ukradené obrazy. Od té doby visí v muzeu prázdné rámy po chybějících dílech jako symboly tohoto činu. Muzeum nabízí odměnu 5 milionů dolarů za jakékoli informace vedoucí k návratu obrazů, tedy jen v dobrém stavu.

Krádež kříže

Roku 1955 se muž jménem Tucker Cross potápěl v troskách španělské lodi San Pedro, která se potopila poblíž Floridy během hurikánu v roce 1594. Během svého objevování našel 22karátový zlatý a smaragdový kříž. Po návratu na pevninu se rozhodl prodat ho bermudské vládě. Několik následujících let byl kříž vystaven v místním ostrovním muzeu (které vlastnil nálezce Tucker Cross spolu s manželkou).

V roce 1975, těsně před oficiální návštěvou královny Alžběty II., byl však kříž ukraden a nahrazen levnou replikou. Ani úřady a ani samotný nálezce Tucker Cross netuší, jakým způsobem a kým byl pravděpodobně nejcennější předmět z vraku lodi odcizen. Samozřejmě není ani známo, kde se nachází, nebo kde skončil.

Antverpská diamantová loupež

V belgických Antverpách se nachází Světové diamantové centrum (AWDC). Jde o hlavní město pro burzy s diamanty a v únoru roku 2003 se stalo místem krádeže diamantů v hodnotě 100 milionů dolarů. Skupina italských zlodějů, známá jako „Turínská škola”, se vloupala do podzemní diamantového centra, tehdy chráněného infračervenými tepelnými detektory, sofistikovanými zámky (se 100 miliony možných kombinací) a osmi dalšími druhy zabezpečení. I přes všechny ochranné prvky dokázal gang vydrancovat 123 trezorů z celkového počtu 160, aniž by skupina spustila poplach, nebo za sebou zanechala známky násilného vniknutí. Ostraha si ztrát všimla až následující den.

Později byl chycen Ital jménem Leonardo Notarbartolo, který byl odsouzen jako vůdce tohoto gangu. Nicméně se dočkal podmínečného propuštění. Ke krádeži sdělil pouze to, že si krátce před akcí pronajal kancelář v AWDC a využil její polohu k získání přístupu do bankovního trezoru. Nikdy však neprozradil jména svých kompliců, konkrétní detaily a ani to, kde skončily diamanty.

Přepadení poštovního vozu

V srpnu 1962 přepadla skupina zločinců v policejním převleku a s výzbrojí poštovní vůz jedoucí z Plymouthu v Massachusetts do Federální rezervní banky v Bostonu. Díky propracovanému schématu, který zahrnoval falešné dálniční dělníky a objížďky na silnici, unikli muži s 1,5 miliony dolarů v hotovosti. Všechny peníze byly bankovky s menší hodnotou než 20 dolarů, a tak byly jen některé z nich zaznamenány. Do té doby šlo o největší krádež hotovosti v historii.

Přepravujícím prostě zavázali oči, svázali je, dali jim roubík a posadili je na korbu vozu. Jeden ze skupiny zloději (úřady se domnívají, že jich bylo 6) se posadil na místo řidiče a nějakou chvíli jel, než vůz opustil s pracovníky stále uvnitř. I když se našli podezřelí a tři byli obviněni, nakonec nebyli odsouzeni díky náhlému zmizení čtvrtého ze skupiny, Thomase Richardse, který měl svědčit proti zbytku gangu. Peníze samozřejmě nikdy nebyly vráceny.

Slavný DB Cooper s letadlem

V listopadu roku 1971 se mazaný letecký pirát známý jako DB Cooper zmocnil letadla Northwest Orient Airlines 305 směřujícího z Portlandu v Oregonu na mezinárodní letiště Seattle-Tacoma. Přibližně 30 minut po startu oznámil tento muž letušce, že má výbušná zařízení a po přistání do finální destinace požadoval 200 000 dolarů, čtyři padáky a tankovací vůz.

Letuška informovala kapitána, který okamžitě zalarmoval letové středisko. Po přistání byly Cooperovy požadavky splněny, a tak propustil cestující. Na palubě si však ponechal pilota a pár dalších členů posádky a nařídil odlet do vytouženého cíle Mexico City. Záhadný zloděj však nikdy neměl v úmyslu do cíle doletět. Opět po 30 minutách letu si připnul na záda padák a vyskočil z výšky 10 000 stop z letadla do hluboké noci. Dodnes se neví, kdo tento DB Cooper byl. FBI zpracovala tisíce podezřelých, přesto jde o jediný nevyřešený případ amerického skyjackingu.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit