Magnetické bouře ovlivňují naše tělo

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 2. 2. 2024

Magnetické bouře ovlivňují zdraví a zvyšují úmrtnost, vysílá je k nám Slunce. Jeho erupce a koronální výrony neustále deformují geomagnetické pole obklopující Zemi, a ohýbají, obrazně řečeno, magnetické siločáry.

Výsledné poruchy se nazývají magnetické bouře. Fyzici pravidelně předpovídají budoucí změny vesmírného počasí a lékaři znovu a znovu nabádají lidi, aby si dávali pozor – řekněme, že během bouře se někteří mohou cítit špatně. A čím silnější jsou magnetické anomálie, tím závažnější jsou důsledky.

Kdo by měl pozorně sledovat sluneční aktivitu

Magnetické bouře mohou mít různou intenzitu. Úroveň G4, což znamená velmi silný stupeň, proběhl teď ke konci ledna 2024. Na úrovni G5 je bouře považována za „extrémní”. Vědci varují, že kvůli zvýšenému narušení zemského magnetického pole může dojít k vážným poruchám v rádiové komunikaci a mnohahodinovému narušení satelitní a radiofrekvenční navigace.

Co lidská těla?

Pokud se vám zdá, že během magnetické bouře a několik dní po takové „bouři” se váš zdravotní stav zhorší, pak se nemýlíte, říkají vědci. Ancha Baranova, doktorka biologických věd, profesorka systémové biologie na Univerzitě George Masona (USA), říká: „Vliv magnetických bouří na lidské tělo není hloupost, ale věda založená na důkazech.” V roce 2019, ještě před pandemií, která výrazně ovlivnila zdraví obyvatel Země, provedli američtí vědci studii a zveřejnili vědeckou práci s alarmujícím názvem „Geomagnetické poruchy způsobené sluneční aktivitou zvyšují riziko celkové úmrtnosti a úmrtnosti na kardiovaskulární choroby,” kterou uvedli na Harvard School of Public Health v Bostonu. Velká epidemiologická studie byla provedena ve 263 městech v USA.

„Našli jsme významnou souvislost mezi krátkodobými geomagnetickými poruchami (tj. magnetickými bouřemi) a nárůstem úmrtnosti, když jsme studovali data za přibližně 30leté období,“ píší autoři vědecké práce.

Zejména při silných slunečních erupcích byl zaznamenán nárůst frekvence srdečních infarktů, zejména na jaře a na podzim. Analýza však neodhalila žádný vliv na počet infarktů. Proč magnetické bouře zvyšují počet úmrtí, to věda zatím neví. Odborníci naznačují, že to může být způsobeno vlivem na autonomní nervový systém. Reguluje činnost vnitřních orgánů, tvorbu hormonů, mění stav cév (křeče, relaxace). A zároveň je autonomní – nezávisí na vůli člověka – ale reaguje na podmínky prostředí, a to někdy velmi prudce.

Zdá se, že u lidí s kardiovaskulárními problémy během geomagnetických bouří je reakce autonomního nervového systému tak kritická, že může stav prudce zhoršit, říkají vědci. Zejména jsou možné poruchy srdečního rytmu, které vedou k náhlé srdeční smrti.

Co věda ví o vlivu geomagnetických bouří?

Různé studie ukázaly, že:

  • během let vysoké sluneční aktivity se úmrtnost na infarkt myokardu zvyšuje v průměru o 5 %
  • u lidí s akutním koronárním syndromem (náhlé zhoršení prokrvení srdce z různých důvodů) během magnetických bouří, ke kterým došlo během prvních 2 dnů po infarktu, úmrtnost vyskočila 1,6krát
  • ve dnech geomagnetických poruch výrazně narůstá počet hospitalizací s nebezpečnými poruchami srdečního rytmu (fibrilace síní)
  • při geomagnetických bouřích je častěji pozorováno zvýšení krevního tlaku
  • narušuje také cirkadiánní rytmy, což způsobuje problémy s usínáním

Jak zůstat zdravý během slunečních bouří

Pandemie covidu ochromila kardiovaskulární systém mnoha lidí. Virus také nepřipravil autonomní nervový systém o pozornost. Plus starosti a stres. Stručně řečeno, většina z nás je nyní ve špatném zdravotním stavu. Proto se „sluneční bouře” může vrátit a pronásledovat i ty, kteří dříve na takové „maličkosti” nereagovali,“ varují lékaři. Nejnebezpečnější magnetická bouře je pro hypertoniky. Kromě léků na normalizaci krevního tlaku se takovým pacientům doporučuje užívat mírná sedativa (nejjednodušší a nejlevnější je Validol).

Obecně platí, že během období silných slunečních erupcí se lidé musí připravit na prudký nárůst krevního tlaku, zvýšenou nervozitu a podrážděnost, říkají lékaři. V lidském těle byly nalezeny receptory, které jsou citlivé na změny magnetického pole Země. Počet takových molekul se liší od člověka k člověku. Někteří proto mohou cítit dopad „slunečních bouří” znatelněji, zatímco pro jiné je dopad mnohem slabší, navrhují vědci. Zatím však nebyla nalezena souvislost mezi koncentrací receptorů a zhoršujícím se zdravotním stavem.

Proč někteří lidé ale magnetickými bouřemi trpí a jiní ne? Je to všechno o speciálních molekulách. Buňky většiny živých bytostí mají zabudované molekulární mechanismy navržené k realizaci „šestého smyslu” – takzvané magnetorecepce. Magnetické bouře působí na lidi různě. A u některých lidí nefungují vůbec.

Cítíme to ve svých útrobách

Obecně se uznává, že práce srdce, mozku, krevního oběhu, a dokonce i dalších systémů je spojena s elektřinou – dokonce i s „nízkým proudem”, musí se kolem nich vznikající poruchy nějak změnit. Což se zdá velmi logické. Jak ale tělo tyto poruchy vnímá? Proč jeden téměř nereaguje, zatímco druhý velmi trpí – vykazuje „rušení” jako rádiový přijímač? Až dosud nebyly jasné odpovědi.

Zdá se, že nejblíže odpovědi jsou výzkumníci z univerzit v Manchesteru a Leicesteru. Ve všech živých buňkách objevili speciální molekuly, flavinadenindinukleotid FAD, které poskytují citlivost na změny magnetického pole. Tyto FAD zapínají kvantové mechanismy a generují radikálové páry elektronů, které ve skutečnosti tvoří tajemný „šestý smysl”. Jeho síla závisí na množství – koncentraci FAD. Čím více molekul je v tělech lidí, tím jsou citlivější na magnetické bouře. A ti, kteří tyto FAD nemají (to se stává), necítí vůbec nic, dělají si legraci ze „závislých na počasí” a věří, že trpí autosugescí. Zřejmě ne – reakce je objektivní, ale ne vědomě.

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKUOBJEDNAT ČASOPIS

Pro zmírnění stavu během magnetických bouří lékaři radí:

  • pokud možno dostatek spánku, snižte psychickou a fyzickou zátěž, zejména se nenechte unést silovým tréninkem
  • jíst více zeleniny a ovoce, omezit slaná, tučná jídla a alkohol;
  • kávu a silný čaj nepijte více než jednou denně, ideálně je dočasně nahraďte zeleným čajem nebo bylinkovým čajem s mátou, tymiánem a
    heřmánkem pro jejich zmírňující účinky
  • více chodit na čerstvý vzduch a častěji větrat prostory

Kdy je třeba naléhavě zavolat sanitku?

Protože se během silných magnetických bouří zvyšuje riziko kardiovaskulárních příhod, připomínáme vám, jaké příznaky musíte mít, abyste naléhavě zavolali sanitku:

  • náhlá, ostrá, silná bolest na hrudi
  • bolest na hrudi, která vyzařuje do čelisti, levé paže nebo zad
  • náhlá ostrá bolest na hrudi s dušností, zejména po dlouhé době nehybnosti (například po spánku)
  • bolest, která je doprovázena nevolností, závratí, zrychleným srdečním tepem, dušností, zmateností, modrými rty nebo obličejem, pocením, sníženým krevním tlakem

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit