Čert naučil lidi pálit prostějovskou Starorežnou

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 29. 1. 2024

Lihoviny se v Prostějově vyráběly už v 16. století. Tehdy, dne 4. července roku 1518, udělil Vilém z Prostějova některým místním lidem právo k výrobě sladu, vaření piva a pálení kořalky, i když údajně za to mohl čert.

Co se počátků prostějovského lihovarnictví týče, podle legendy kdysi vládce pekel Lucifer vyslal jednoho z čertů na Hanou, aby tam ulovil lidské duše. Pekelný posel obcházel hanácká města i vesnice, avšak nějak se mu zadané dílo nedařilo. Buď byli tehdy Hanáci bohabojní, nebo byl vybraný čert asi hloupý. Konečně se na něj ale přece jen štěstí usmálo. V jedné vesnici u Prostějova objevil bohatou ovdovělou selku, která se mu upsala vlastní krví. Může si klidně vzít její duši s sebou do pekla, vydrží-li jí po celý rok dobře sloužit.

Ženě se nezavděčíš

Čert se zaradoval. Myslel si, že už má vyhráno, jenže brzy se ukázalo, že to tak jednoduché zase nebude. Nenadál se, co všecko od něho taková selka může požadovat a jak s ním bude zacházet. Poznal to hned první den. Selka ho poslala orat. Čert se snažil ze všech svých sil a do večera byl hotov s úhorem, na kterém by se obyčejný oráč lopotil ještě několik dní, ale pochválen nebyl. Brázdy se selce zdály husté, orba mělká a kdesi cosi. Čert musel druhý den úhor celý přeorat, ale opět neúspěšně. Tentokrát byly brázdy zase příliš řídké a hluboké.

Když měl čert štípat dříví, také se opět selce nedokázal zavděčit. Polínka byla buď příliš hrubá, že jí v peci oheň uhasínal, nebo zase drobná, že se jí přílišným žárem buchty připalovaly. I koně údajně neuměl vyhřebelcovat, zkrátka všechno dělal špatně, takže ho stále jen hubovala a sekýrovala. Honila ho z práce do práce, aby nevěděl, kam dřív skočit. Čert se ošíval, prskal a nadával, ale vše to snášel. Doufal totiž, že snad ten rok přece jen nějak uteče a nakonec se selce dostane na kobylku.

Jednou mu selka také přikázala vyprat prádlo. Teprve teď pekelník skutečně na vlastní kůži poznal, co dokáže hospodyně, když se prádlo nepovede. Nějak tu práci tentokrát opravdu pokazil. Promíchal barevné prádlo s bílým, špatně je namodřil i naškrobil a kdo ví, co všechno ještě neprovedl. Selka křičela, až se všechno třáslo. Nakonec pak v největším vzteku popadla valchu a mlátila milého čerta hlava nehlava. A jak ho tak mlátila, najednou prásk – valcha se rozletěla na několik kousků. To selku teprve pořádně rozzuřilo. Popadla čerta, šup s ním přes necky – a valchovala mu hřbet. Ale teď už toho měl čert tak právě akorát dost. Vyskočil, odplivl si, hodil selce úpis pod nohy, zařičel vztekem, až se otřásl celý statek, a byl pryč.

A tak naučil lidi pálit kořalku

Čert se pak prý smutně dovlekl po silnici až do Prostějova. Tam si sedl v hospodě do kouta, dal si nalít pivo a přemýšlel, co bude dělat dál, aby se do pekla nevracel s ostudou. Přemýšlel, až mu žíly na spáncích nabíhaly. Nakonec jej napadlo naučit lidi pálit kořalku. Nápad se mu zdál dobrý, a tak se do toho hned pustil. Jako první naučil pálit Prostějovské režnou (žitnou). A to byl skutečně výborný ďábelský nápad. Od té doby, co se pálí na Hané žitná kořalka – nejproslulejší je právě prostějovská, kde dostali od čerta první a nejlepší recept – mají čerti s Hanáky lehkou práci, tedy vlastně jsou víceméně zcela bez práce. Když lidé ošemetnému, lákavému, mámivému a opojnému nápoji neodolají, v opilosti se hrnou do pekelných osidel v podstatě úplně sami.

Ať už tomu bylo jakkoliv, tato prostějovská pálenka si během celé své existence prošla nejrůznějšími stádii vývoje. Roku 1843 město Prostějov prodává palírnu Jakubu Vojáčkovi (1789–1858), českému hostinskému, podnikateli a lihovarníkovi, průkopníku palírnictví na Moravě, jenž kvalitu místní pálenky zvýšil díky novým, zdokonaleným destilačním aparaturám. V polovině 19. století se v prostějovské palírně vyrábělo až 1 800 litrů lihu denně.

Současná Prostějovská Starorežná vychází ze základů původní receptury. Až do dnešních dnů se vyrábí z šesti bylin, koření a semen, z nichž nejdůležitější je anýz. Tato lihovina prý podporuje chuť k jídlu a rovněž zlepšuje trávení. Má mít také blahodárný vliv při dýchacích potížích, a dokonce snad údajně pomáhá povzbuzovat mužské vášně.

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKUOBJEDNAT ČASOPIS

autor: Petr Matura
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit