Celosvětové novoroční zvyky

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / 27. 12. 2023

Ve většině zemí panují na Nový rok podobné zvyky – půlnoční ohňostroje, setkání s rodinou či přáteli, dobré jídlo nebo polibek s milovanou osobou. Mnohdy jsou však dle států i jiné tradice.

Nový rok slaví prakticky všichni lidé, ale způsob oslav se může lišit. Mezi společné zvyky patří bohaté ohňostroje, i když dnes už velká část populace bojuje za jejich zrušení pro dobro zvířat, starších lidí a miminek. V různých zemích světa však najdete i méně známé a pro nás možná i divné tradice, avšak pro místní obyvatele důležité. Pojďme se společně na několik z nich podívat.

1. Jídlo pro štěstí

Mezi zvyky některých států patří na Nový rok konzumace určitých jídel či potravin, které by měly přinést štěstí do dalšího roku. Například ve Španělsku, Portugalsku a velké části Latinské Ameriky jde o 12 vinných hroznů nebo rozinek, v Itálii zase o 12 lžic čočky – jedna na každé odbytí hodin o půlnoci.

Ve Francii se pro změnu slaví Nový rok s hromadou palačinek. Němci preferují marcipánovou figurku ve tvaru prasátka pro štěstí, v Nizozemsku zase lidé pojídají smažené koblížky. Estonci mají mnoho chodů, mnohdy 7,9, nebo dokonce 12. Domnívají se, že s každým zkonzumovaným pokrmem získává člověk sílu na následující rok.

2. Skotské mejdany

V této zemi začíná 30. prosince silvestrovská párty zvaná Hogmanay, která končí na Nový rok. Existuje mnoho variací této oslavy, ale nejběžnější je jako první návštěva přátel a sousedů, častokrát s nějakým symbolickým dárkem. Lidé se společně sejdou a o půlnoci zazpívají původní skotskou píseň „Auld Lang Syne”. Mezi další klasické zvyky patří generální úklid domu, od skříní až po dveře. Nejdůležitějším místem pro úklid je krb – veškerý starý popel je odstraněn, krb vycíděn, díky čemuž může začít další rok.

3. Filipínské pojídání kulatého ovoce a puntíky

Lidé v této zemi věří, že pro šťastný následující rok je potřeba nosit kulaté tvary (například oblečené s puntíky či oválné šperky), jelikož to podporuje prosperitu a štěstí. Kromě toho se také pojídá kulaté ovoce, třeba pomeranče, melouny, pomela, hrozny. Pro děti zde máme též zajímavý zvyk, a to o půlnoci vyskočit co nejvýše – mělo by to danému jedinci pomoct s růstem v následujícím roce.

4. Brazilci skáčou do oceánu v bílém oblečení

Oblékání bílého oblečení má již dlouhou tradici s africkými kořeny. V Brazílii se tuto noc koná Festa de Lemanjá na oslavu bohyně moře (Lemanjá). Při závěru akce všichni účastníci, oděni v bílém, o půlnoci vběhnou do vody, aby přeskočili sedm vln. Každá vlna a každý skok symbolizuje jiný požadavek, který se každý upíná na jiného boha. Jde v podstatě o novoroční předsevzetí nebo žádosti.

5. Mexické procházky s prázdným kufrem

Mezi mexické zvyky patří jeden poněkud zvláštní. Je tradicí, že se lidé vydají na procházku s prázdným kufrem, nebo ho postaví doma doprostřed místnosti a chodí kolem něj. Údajně to má přinést štěstí. Běžnou praxí pak je setkání s blízkými na Nový rok, aby společně zazvonili zvonky pro cestování a nové zážitky.

6. Na Kubě vyhazují kbelík plný vody

Místní lidé symbolicky shromáždí špatné duchy a negativní energie, které je provázely po celých 365 dní, a vyhodí je předními dveřmi ven v podobě plného kbelíku vody. Během odpočítávání do půlnoci je tak běžné, že při procházce uvidíte z domů létající kýble s vodou. Dávejte si proto pozor, abyste nedostali sprchu, jestliže se sem v tuto dobu vydáte.

7. Řecké věšení a ničení granátových jablek

Podariko, řecký zvyk, by měl přinést štěstí do začátku nového roku. Před svátkem si domácnosti vyvěsí na dveře granátová jablka, která symbolizují štěstí, prosperitu a plodnost. Poté, na Silvestra těsně před půlnocí, zhasnou všechna světla v domě a opustí ho. Následně je ten, co se vrátí domů první, šťastlivcem a musí vykročit nohou napřed. Pokud na to nezapomene, přinese to rodině štěstí na celý rok. Jakmile přijde druhá osoba, vezme granátové jablko do pravé ruky a rozbije ho o vchodové dveře. Čím šťavnatější semínka vypadnou, tím více štěstí následující rok přinese.

8. Němci taví olovo 

Ve velké části Německa, stejně jako ve Finsku, Bulharsku, Turecku a i u nás, je zvykem zahřát malé kousky olova, a poté je odlévat do studené vody. Na základě vzniklých tvarů se předvídají události následujícího roku. Vytvoří-li se například kulička, přivalí se k vám štěstí. V dnešních dobách se prodávají už spíše cínové než olověné figurky pro tento účel.

9. Španělé hledají muže s mnoha nosy

V regionu Katalánského na severu Španělska se poslední den v roce objevuje zvláštní postava – „L’home dels nassos” neboli muž s mnoha nosy. Počet nosů má podle toho, kolik dní do Nového roku zbývá. Jestli se vám ho podaří najít, splní vám přání. Podle této španělské tradice jsou děti k jeho hledání povzbuzovány, jenže malým dětem jaksi nedochází, že poslední den v roce mu samozřejmě zbývá jeden nos. Najít ho je tedy nemožné.

10. Dánové do nového roku skáčou

Jakmile začne odbíjet půlnoc, Dánové doslova vyskočí ze židle nebo z pohovky. Má to přinášet štěstí, pokud se jim to povede, ale jestliže skočit zapomenete, nebo to nestihnete, čeká vás následující rok smůla.

11. V Irsku mají místo navíc

Některé irské zvyky jsou zajímavé, ale jeden nám není přece jen tak cizí. Patří mezi nejznámější a nejde o nic jiného než o prostření dalšího místa u jídelního stolu, jen s tím rozdílem, že v Irsku je toto místo určeno všem ztraceným milovaným v předchozím roce. Dále také na vnější zdi domu bouchají chlebem, aby se zabránilo smůle a přístupu zlým duchům, a do nového roku vstupují s čerstvě uklizeným domem.

12. Červené spodní prádlo na jihu Evropy

Italové a Španělé pro štěstí v novém roce nosí během silvestra červené spodní prádlo. Ovšem ve Španělsku musí být toto prádlo i nové, aby štěstí skutečně přineslo. Oproti tomu Italové zase staré věci vyhazují z okna, aby symbolizovali příchod nových věcí s Novým rokem.

13. Japonci navštěvují chrám a používají talismany

Japonské zvyky jsou krásné a ozdravné. Shōgatsu (Nový rok) se většinou slaví návštěvou místního chrámu za účelem výměny loňských talismanů (omamori) za nové. Poté si lidé pochutnají na novoročních jídlech, jako jsou krevety (údajně přináší dlouhý život) a sleďové jikry (zvyšují plodnost).

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit