Loni objevená Cerberova hrobka

ARCHIV / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 10. 5. 2024

V loňském roce byla v severní Neapoli v Itálii objevena nová hrobka, nazvaná jako Cerberova hrobka podle tříhlavého psa, který je v ní namalován. 

Archeologické vykopávky vedené vědeckou ředitelkou Dr. Simonou Formolovou poprvé vyvolaly v Neapoli zájem, když počáteční průzkumy odhalily přítomnost nekropole raného císařského věku se skromnými, ale neporušenými hrobkami. Po několika týdnech vykopávek archeologové odkryli místo, které bylo netknuté více než 2000 let. Šlo o impozantní podzemní pohřebiště o rozměrech 3 x 4 metry a v hloubce více než 3 metry. Je plné fresek a výjimečně zachovalé. Uvnitř se nacházely dva sarkofágy s kosterními pozůstatky zesnulých a pohřebními předměty. Místo obsahovalo také velký stůl, na němž ležela další kostra, zřejmě uložená později, a dále oltář se všemi vázami, které se používaly při pohřebním obřadu.

Boční stěny místnosti jsou zdobeny nádhernou věncovou výzdobou, která připomíná skutečné girlandy používané v době pohřbu. Na jedné zdi jsou vyobrazeni dva ichtyocentauři, mýtická stvoření, částečně člověk, částečně kůň a částečně ryba, mezi sebou drží štít, což je nejspíše odkaz na námořní vítězství Říma a založení nedaleké námořní kolonie v Liternum. Na protější straně představují fresky sféru podsvětí s tříhlavým psem Cerberem, strážcem podsvětí, který bojuje proti Héraklovi. Podle toho dostala název Cerberova hrobka

Význam tohoto objevu je dán nejen výjimečností nálezů, ale také stavem hrobky, která odhalila zachovalé fresky, náhrobky a lidské kostry. Díky tomu je možné odběr antropologických a botanických vzorků pro laboratorní testy. Celkem tedy byly uvnitř nalezeny tři kostry, mastičky, amfory, vázy, džbány a perfektně zachovalé bronzové a skleněné předměty. Je možné, že další vykopávky přinesou i nové objevy, ale prozatím byly pozastaveny, aby se analyzovaly momentálně sebrané vzorky.

Cerberova hrobka poskytuje mnoho důkazů

Odhadnout stáří hrobu není tak těžké díky výbornému stavu a konkrétním předmětům. Pravděpodobně byla vytvořena kolonií Liternum v letech 194 př. n. l. až 27. n. l., což je i datum zaznamenané uvnitř jedné z hrobek, nejspíše z poslední fáze uložení. Můžeme si tedy představit, že majitelem této honosné hrobky byl asi bohatý Říman, který se účastnil vítězství po boku slavného vojevůdce Scipia Africana a který dostal darem část pozemků určených pro novou kolonii. Cerberova hrobka bude i nadále zkoumána a jsou naplánovány další rozsáhlé vykopávky. Archeologové doufají, že by mohli odhalit další monumentální místa v okolí.

Na fotografie a video se můžete podívat ZDE

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit