Kdo v Japonsku postavil tajemné megalitické stavby

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 15. 3. 2024

Megalitické stavby máme ve zvyku hledat zejména v Anglii, případně v Evropě, ale ve skutečnosti jsou záhadné megalitické svatyně rozesety po celém světě.

Masuda-no-Iwafune

Jinak tomu není ani v Japonsku. Megality Japonska nás přesvědčují o existenci rozvinutých civilizací na japonském území mnoho let před vznikem
moderních technologií. Mezi podivné megalitické stavby patří Masuda-no-Iwafune leží v parku Asuka (prefektura Nara), asi 60 kilometrů jižně od Kjóta. Jedná se o asymetrický „kámen“, vážící přibližně 800 tun, připomínající ztracený balvan šedého granitu. Leží na svahu blízko vrcholu v hustém bambusovém lese, což komplikuje jeho nalezení. Neexistují žádné písemné zmínky o jeho vzniku, tudíž nelze ani přesně určit jeho účel. Zdá se, že megalit zůstal nedokončený. Charakteristické detaily, jako jsou asymetrický tvar a nejrůznější vertikální i horizontální prohlubně, pak naznačují, že sloužil něčemu jinému než jako podstavec pomníku.

Prohlubně na horní ploše vytváří síť, která nám připomíná nějaký druh obvodového systému. Prohlubně jsou velmi pečlivě provedeny, což naznačuje použití pokročilých nástrojů, možná i strojních. Jižní strana Masuda-no-Iwafune vypadá dokončeně, zatímco ostatní tři jsou velice pravděpodobně nedokončené. To naznačuje, že megalit mohl být součástí větší konstrukce, jež zůstala nedokončena jako celek.

Ishi-no-Hoden

Mezi další megalitické stavby spadá Ishi-no-Hoden, nacházející se blízko města Takasago. Tento monolit o hmotnosti 500–600 tun je spojen se skálou a zdá se, že rovněž ani on nebyl dokončen. Jeho povrch je pokryt kavernami, což naznačuje nějaký druh zpracování, avšak chybí stopy po tradičních nástrojích. Podle místní legendy byl postaven dvěma bohy, a to během jedné jediné noci, což naznačuje použití neobvyklých technologií. Geografické umístění Ishi-no-Hoden navíc vykazuje zajímavé souvislosti s jinými lokalitami po celém světě, což podporuje hypotézu ohledně existence rozvinuté civilizace, která disponovala technologickými dovednostmi překračujícími naše současné znalosti.

Hrobka Isibutai-kofun

V parku Asuka se nachází ještě jedna další zajímavost, a to hrobka Isibutai-kofun. Historikové ji považují za místo posledního odpočinku Sogy-no Umaka, významného politika druhé poloviny 6. a počátku 7. století, který sehrál významnou roli v upevnění buddhismu v Japonsku. Nicméně vzniká logická otázka: Proč byl Soga-no Umako pohřben sám v samostatné hrobce, místo v hrobce rodové, kterou nechal sám vybudovat?

Když se podíváme na samotnou hrobku, naše pochybnosti ohledně oficiální verze se ještě prohlubují. Isibutai-kofun se zásadně liší velikostí granitových balvanů použitých při její stavbě. Některé z těchto obřích kamenů váží přes sto tun a tvoří střechu objektu. Podobné kamenné prvky existují i ve zdivu. Velké bloky jsou uloženy zdánlivě nedbale, s viditelnými štěrbinami a dírami, některé zacpané menšími kameny, jiné nevyplněné, působící jako ventilační otvory. Avšak při podrobnějším průzkumu si lze povšimnout, že takových děr je minimálně, což je nezvyklé pro zdivo tvořené bloky s netypickým tvarem.

Navíc, i když tyto kamenné bloky vypadají jako hrubě opracované balvany, stavitelům se podařilo dosáhnout relativně přesných rovin ve vnitřních stěnách konstrukce. Podobně je proveden vnější koridor, který vede ke vchodu do „hrobky“. Má zajímavý detail, konkrétně žlab po jeho ose, s velkou pravděpodobností sloužící k odvodňování. Jedná se o prvek, který není typický pro hrobky. Jaké tedy bylo skutečné určení Isibutai-kofun? Někteří badatelé připouštějí dokonce rovněž i možnost, že se jednalo o jakýsi hangár pro malé UFO. Čas vytvoření všech těchto starověkých památek pak výzkumníci spojují s dobou okolo čtrnáctého tisíciletí před naším letopočtem.

autor: Petr Matura
foto: Pixabay, CC / Saigen Jiro


Štítky: , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit