Římský dvanáctistěn mate archeology více než 200 let

ARCHIV / KURIOZITY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 24. 2. 2023

Již více než 200 let matou vědce záhadné artefakty vyrobené v době Krista, především fragment starověkého bronzového artefaktu známého jako „římský dvanáctistěn“.

V nedávné době našel amatérský belgický archeolog Patrick Schuermans pomocí detektoru kovů úlomek fragmentu známého jako římský dvanáctistěn. Kousek kostky se ukrýval na poli poblíž malého města Kortessem v severních Flandrech. Nález předal místním vědcům, tedy Gallo-římskému muzeu v belgickém Tongerenu. Pracovníci potvrdili, že nález skutečně patří k fragmentu jménem římský dvanáctistěnu – záhadnému předmětu, který má naprosto neznámý účel. Informoval o tom portál LiveScience.

Jde o duté předměty o velikosti několika centimetrů. Tento konkrétní z Belgie má 5 cm. Prolamované vzory sestávají z 12 stejných pětiúhelníků, ve kterých jsou vytvořeny otvory různých průměrů. Na jejich vrcholcích jsou malé hrbolky, obvykle ve formě kuliček.

Soudě dle historických vrstev, v nichž byly dvanáctistěny nalezeny, jsou staré asi 2000 let. Záhadné fragmenty se nacházely odedávna. První se našel v Anglii už v 18. století. Od té doby bylo vykopáno více než 100 kusů – v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Holandsku, Francii, Belgii.

Hypotéza kurátora

Je mezi nimi mnoho kompletních. V Gallo-římském muzeu už je jeden celý dvanáctistěn, který byl objeven v roce 1939 poblíž starověkých římských hradeb v Tongerenu. Do expozice nyní přibude nový artefakt. Množství nálezů na území, kde se kdysi rozkládala Římská říše, svědčí o tom, že její občané dvanáctistěny velmi aktivně využívali. Jenže otázkou zůstává jakým způsobem a k jakému účelu? Zatím je to neřešitelná záhada.

Poslední, velmi vágní, předpoklad učinil kurátor belgického muzea Guido Creemers, který fragment obdržel. Říká, že dvanáctistěny byly používány při některých magických obřadech. Nějak s jejich pomocí předpovídali budoucnost, což bylo u starých Římanů velmi oblíbené, ale s příchodem křesťanství spadalo pod zákaz.

Podle kurátora se z určitého důvodu nejčastěji nalézají pouze kusy artefaktů – po dokončení obřadu a předpovědi došlo totiž k rozbití dvanáctistěnu. Na základě této logiky musíme přiznat, že ani keramické střepy nevznikly náhodou, nádobí údajně bylo úmyslně rozbito během domácích skandálů.

Jaký byl jejich skutečný účel?

Dle původních hypotéz byly kostky jakési měřicí přístroje, části zbraní, detaily oblečení, nebo sloužili k věšteckým účelům. Věštec mohl z každé strany artefaktu hádat podle jednoho z 12 znamení zvěrokruhu či jednoho z 12 měsíců.

Někteří docela vážní archeologové měli podezření, že „římský dvanáctistěn“ sloužil jako upevňovací bod pro římské stany. Do otvorů se vkládaly tyče, na které se věšely látky. Daly by se použít i jako svícny. V jednom dvanáctistěnu byly nalezeny stopy vosku, ovšem v žádném jiném nalezeny nebyly.

Nejoriginálnější hypotéza zní: dvanáctistěny nesloužily žádnému účelu. Možná se jimi prostě jen tak pohazovalo a žmoulalo v rukou, když se relaxovalo. Vědci nenacházejí přesvědčivé argumenty ve prospěch toho či onoho předpokladu. Ani jeden historický dokument tyto dvanáctistěny nezmiňuje, jako kdyby neexistovaly. Což je u oblíbených položek, jež byly svého času evidentně žádané, docela zvláštní. Tyto hračky jistě budou trápit archeology ještě hodně dlouho.

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit