Kdo postavil pyramidy pod vodou

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 18. 1. 2023

Podvodní archeologie je stará více než 100 let. Během této doby učinili vědci mnoho úžasných objevů, například v různých částech světa na byly dně vodních nádrží nalezeny záhadné struktury, které připomínají pyramidy.

Pyramidy v Rock Lake

Rock Lake se nachází 40 kilometrů východně od města Madison ve Wisconsinu (USA). V zatažených dnech zde vypadá voda zakaleně a není vidět na dno. Jednoho dubnového dne roku 1936 se však za jasného počasí jistý doktor Morgan, přelétající ve svém sportovním letadle nad rybníkem, náhodou podíval z okénka dolů. Pod hladinou vody spatřil obrysy 3 velkých objektů. Morgan tedy sestoupil níže a zřetelně uviděl pyramidy se sraženými vrcholy.

Jakmile byl tento incident hlášen v novinách, začali se o Rock Lake zajímat výzkumníci. Brzy na dno jezera sestoupil tým potápěčů. Mladý biolog W. Kennedy dokázal pod vodou prozkoumat kamennou zeď jakési stavby. Při průzkumu se vědec sám přesvědčil, že budova má skutečně pyramidní tvar. Vzal si s sebou i trofej – rozbitý kus zdiva. Když se však Kennedy pokusil společně se svými přáteli vrátit k pyramidě, nepodařilo se jim ji už najít.

O pár let později dorazila na Rock Lake další skupina nadšenců, kteří si s sebou vzali nové a modernější vybavení. Podvodní archeologové prozkoumali celou vodní plochu ve čtvercích, až našli první pyramidu. Konstrukce byla správného tvaru a měla obdélníkovou základnu o rozměrech 9×10 metrů. Byl to samozřejmě výtvor lidských rukou. Později vědci našli další budovu, s mírně odlišnými parametry od té první.

Podivný objekt v Yonaguni

V roce 1985 u pobřeží japonského ostrova Yonaguni narazil instruktor potápění Kihachiro Aratake náhodou na podivný předmět, skládající se z kamenných plošin, pokrytých geometrickými vzory a stupňovitými terasami. Celá stavba byla obklopena hlubokým příkopem. Vzhledem připomínala pyramidy starých Sumerů. Skupina archeologů, jež na místo dorazila, objevila poblíž budovy sochu zobrazující lidskou hlavu v čelence z indického peří.

Ukázalo se, že podvodní stavba neznámého původu je podobná vysokohorské svatyni Machu Picchu, kterou postavili Inkové v Jižní Americe. V obou případech byly ke stavbě použity bloky ve tvaru L, zajišťující „bezešvé” spojení. Navíc tu a tam řemeslníci použili unikátní technologii zpracování. Ta chránila stavby před působením přírodních živlů.

Jak ale incký chrám u japonského pobřeží vznikl? Vždyť mluvíme o kultuře, jež vznikla na jiném kontinentu. Nebo toho o historii civilizací stále víme jen velice málo?

Pyramida na dně jezera Fuxian

Není to tak dávno, co byla na dně čínského jezera Fuxian (jihozápadní provincie Yunnan) nalezena další pyramida. Její výška činí 19 metrů, délka strany základny je 90 metrů. Stavba je postavena z kamenných desek a má stupňovitou konstrukci. Na dně jezera je asi tucet dalších podobných objektů a asi 30 struktur jiných typů. Plocha celého architektonického komplexu je asi 2,5 kilometru čtverečních.

Bermudské pyramidy

Jestliže předchozí nálezy pocházejí z poměrně starých časových období, kdo tedy vysvětlí záhadu takzvaných bermudských pyramid? Poprvé tento fenomén oznámil v létě 1991 na tiskové konferenci ve Freeportu slavný oceánograf, Dr. Verlag Meyer. Tvrdil, že při zkoumání dna v oblasti známého „Bermudského trojúhelníku“ v hloubce 600 metrů objevilo jeho podmořské zařízení dvě obří pyramidy. Velikostí dokonce překonaly Cheopsovu pyramidu v Egyptě. Obě stavby byly podle vědce postaveny neznámou technologií, z materiálu podobného silnému sklu. Kde se tam ale vzaly? Jsou za tím mimozemšťané?

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit