Tennessee zakázalo „chemtrails” aneb chemie ve vzduchu

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 8. 5. 2024

Zákonodárci v Tennessee schválili zákon, který zakazuje uvolňování chemických látek ve vzduchu. Podle kritiků je inspirován konspiračními teoriemi o „chemtrails”.

Návrh tohoto zákona momentálně obsahuje zákaz o „úmyslném vstřikování, uvolňování nebo rozptylování chemikálií do ovzduší”. Výslovně nemluví o „chemtrails”, o kterých se konspirační teoretici domnívají, že jde o jedy šířené letadly. Návrh zákona podporovaný republikány prošel nedávno po stranických liniích. Pokud ho podepíše guvernér Tennessee, republikán Bill Lee, vstoupí v platnost 1. července 2024.

Podporovatelé zákona byli pobídnuti vládní zprávou, která byla zveřejněna minulý rok, o solárním geoinženýrství, což je myšlenka, jak ochlazovat planetu odrazem slunečního světla zpět do vesmíru. Bílý dům však uvedl, že neexistují žádné plány na zřízení výzkumného programu, jenž by se zaměřoval na modifikaci slunečního záření. Několik svědků spekulovalo o tajných vládních geoinženýrských programech.

Geoinženýrství, úprava počasí a „chemtrails”

Tato legislativa se zaměřuje na geoinženýrství, což je velice široká kategorie zahrnující hlavně rozsáhlá, ale teoretická opatření ke zmírnění změn klimatu. Je kontroverzní i mezi legitimními klimatickými vědci, a to kvůli nejistotě ohledně jeho užitku a možnosti nezamýšlených výsledků. Celoplanetární klimatické inženýrství se poněkud liší od rutinních úprav počasí, jako je třeba zasévání mraků, které zvyšuje množství srážek v určitých oblastech a v několika státech USA.

Mezitím „chemtrails” jsou samostatná, pseudovědecká myšlenka, že vlády nebo korporace rozprašují chemikálie z letadel, aby zabíjely, kontrolovaly nebo otrávily lidi. Konspirátoři poukazují na bílé oblaky vodní páry, které se táhnou za letadly, běžně nazývané jako kondenzační čáry, jako důkaz zlověstných a tajných spiknutí, ale pro tato tvrzení chybí přesvědčující důkazy. Nejčastějším tvrzením o důkazu je, že „kondenzační stopy letadla prostě vypadají jinak”. Harvardská geoinženýrská skupina říká, že je to stejně přesvědčivé jako tvrzení, že mimozemské bytosti mezi námi chodí v přestrojení za lidi, protože se někteří jedinci chovají zkrátka divně. V posledních desetiletích se navíc spekulace o chemtrails zvýšily, protože počet letů leteckých společností, a tedy i počet chemtrails, prudce vzrostl.

Ve skutečnosti tedy Tennessee nezakazuje domnělé chemtrails, ale využívání chemikálií byť k drobným změnám klimatu. A ačkoliv se může zdát, že je v Tennessee tento zákon prvním svého druhu, není tomu tak. V několika dalších zemích už zákaz platí nějakou dobu, třeba v Pensylvánii, Rhode Islandu, Kentucky, Minnesotě a New Hampshire. Teorie o pravých chemtrails zatím tedy zůstávají stále teoriemi.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit