Jaká tajemství ukrývá „Velká texaská zeď?“

ARCHIV / Světové záhady / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 5. 8. 2021

Před více než sto lety byla pouhou náhodou ve městě Rockwall v Texasu objevena zvláštní kamenná stěna. Nachází se na obvodu území, jehož rozloha je více než 5100 hektarů. V těchto místech žili Indiáni kmene Caddo. Ti nikdy nestavěli kamenné konstrukce, a jejich technické úspěchy byly mizivé. 

Vykopávky ,,Velké texaské zdi“ by tuto skutečnost buď vyvrátily, nebo naznačily, že zde existovala vyspělá civilizace, o které se zatím nic neví. Šíře zdi se pohybuje mezi 5 – 7 metry, a na výšku bychom naměřili něco kolem 12 metrů. Délkou dosahuje přibližně 11 kilometrů. Je tedy mnohem menší než námi známá Velká čínská zeď, ale spory o jejím původu a smyslu narostly do nebývalé velikosti.

Historie objevu

Záhadnou stavbu objevili v roce 1852 tři farmáři, kteří se teprve nedávno usadili na východním břehu řeky Trinity: Benjamin Boydstun, Terry Utley Wade a William Clay Stevenson.

Muži chtěli vykopat společnou studnu, a tak začali hloubit do země díru. Náhle však narazili na neprorazitelnou překážku. V tu chvíli ještě netušili, že stojí před historickým objevem. Pokusy o vykopání studny na jiných místech skončily stejně neúspěšně. Farmáři stále naráželi na kamennou zeď. Začali ji tedy postupně odkrývat. Nalezli různé chodby, výklenky, i začátek šachet vedoucích do hlubin země. 

Zpráva o tomto neobvyklém nálezu se brzy rozšířila mezi okolní obyvatele. Někteří lidé se k této práci dobrovolně přidali. Přesto však byli schopni vykopat  kamenné zdivo pouze do hloubky 12 metrů. Základy zdi nebyly nalezeny. Jedna z objevených chodeb vedla do klenuté haly hluboko pod zem. V současné době se nachází pod náměstím v Rockwallu. 

Nálezy

V roce 1949 objevil muž jménem Sanders při vykopávkách čtyři obrovské kameny o hmotnosti několika tun. Na jednom z nich byly rytiny, které připomínaly pentagramy. Další vykopávky odhalily čtvercové otvory ve zdi, orámované menšími kameny, evokující okna. U zdi byly během průzkumů také nalezeny všelijaké zajímavé předměty. Byly vykopány různé sošky a kamenné masky, připomínající mužskou tvář. Některé z nich měly i tesáky. Velkým překvapením byly ve zdi nalezené kovové kroužky z titanu, cínu a železa.

Tylosaurus kostra

Psal se rok 1970 a ředitel odboru paleontologie v muzeu Bob H. Slaughter během výzkumů zjistil, že jedna z nalezených figurek připomíná horní částí tlamy obrovského mořského ještěra, zvaný Tylosaurus prolinger, žijícího v křídové době. Tedy době, která trvala přibližně od 145 do 66 milionů let před současností.

Jedná se opravdu o zeď? 

Skeptici a geologové tvrdí, že zeď je pouze přirozenou geologickou formací, a proto na ní není nic, co by si zasloužilo pozornost historiků. Nálezy „masek“ a „rytin“ na kamenech, jsou jen hry lidské fantazie a pareidolie (přiřazení smyslu něčeho známého do chaotických čar a tvarů).   

V roce 1925 dospěl doktor a bývalý profesor fyziky R.S. Hyer k závěru, že zeď je přírodního původu. Také později se S. Walter a J. Heissman přiklánějí ke stejnému názoru. Útvar byl dle nich vytvořen pomocí procesu zvedání písku přes poruchy v jílu, jeho kalení pod vlivem kalcitu, což přispělo k tvorbě hustých bloků kamene. Četné poruchy udělaly z formace dojem zdi. 

S tím ovšem nadšenci nemohou souhlasit. Skeptický pohled prý přehlíží přítomnost průchodů ve stěně, které jsou dokonalého čtvercového tvaru a jsou orámovány jinými kameny. Též to nevysvětluje přítomnost chodeb, výklenků a oblouků ve zdi, kameny připomínající římsu, stopy opravy celé stavby, stejně jako fragmenty architektonických dekorací.

Spory o původu zdi trvají doposud. Dnes mnoho obyvatel okresu Rockwall věří, že skalní stěna je sice přírodního původu, ale v dávné minulosti ji domorodí lidé používali pro své rituální účely. 

A tak zvítězila zlatá střední cesta.

 

autor: skm, foto: 123rtf, wikimedia commons, Loozrboy (Flickr)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit