Přírodní antibiotika z našich zahrádek

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 19. 1. 2022

Stále více lidí se zajímá o nejrůznější alternativy léčení. Nechtějí se spoléhat jen na uměle vytvořené léky, které sice slibují úlevu a pomoc při celé řadě zdravotních problémů, ale mimo jiné také představují chemickou zátěž pro naše tělo. Hledají přírodní antibiotika.

Zcela jistě existuje mnoho situací, kdy lze zdravotní potíže řešit přírodní cestou. Není vždy potřeba ihned sahat po přípravcích z lékárny. Na pomoc můžeme povolat přírodní antibiotika. Je jich celá řada.

Česnek

Když se řekne přírodní antibiotika, mnohým z nás se okamžitě vybaví česnek. Známe jeho silnou chuť i typické aroma, které nelze s ničím zaměnit. Kultury po celém světě už dlouho uznávají česnek pro jeho preventivní a léčebné účinky. Je považován za jednu z nejléčivějších rostlin přírodního léčitelství vůbec. Ničí bakterie, včetně salmonely a byl dokonce zvažován pro použití proti multirezistentní tuberkulóze. Česnek zkrátka skutečně důkladně dezinfikuje naše tělo a dokáže zastrašit i parazity. Dále pak ředí krev a snižuje hladinu cholesterolu v krvi, čímž napomáhá v boji s civilizačními chorobami srdce a cév.

V poslední době na oblibě stále více získává i tzv. černý česnek, jež vzniká procesem podobným fermentaci. Zbavuje jej jeho výrazné chuti a zejména skutečně velice pronikavého aroma, které může spoustě lidem vadit. Tento druh česneku byl pro své léčebné vlastnosti dokonce zařazen do kategorie superpotravin.

 

Zázvor

Mezi další skvělé přírodní pomocníky patří zázvor. V naší kuchyni se již trvale zabydlel a je uznáván též jako skvělé antibiotikum. Tahle nenáročná exotická rostlina, kterou si mimochodem můžeme poměrně snadno vypěstovat i doma, se pyšní protizánětlivými i antirevmatickými schopnostmi. Zázvor chrání před lámavostí kostí, upravuje vysoký krevní tlak a je prospěšný i pro správnou činnost srdce.

V kuchyni našim pokrmům dodává lehce štiplavou a skutečně zajímavou chuť. Má rovněž i stimulační účinky na žaludeční šťávy, tvorbu slin a žluče, stejně jako na střevní funkce. Navíc nás v mrazivých zimních dnech krásně prohřeje. Stačí jen do hrnečku vložit několik plátků omytého zázvoru, zalít horkou vodou a osladit dalším, velice účinným přírodním antibiotikem – medem.

 

Tekuté zlato

Med, nejpřírodnější sladidlo, jež lidstvo používá již po tisíciletí, obsahuje nejen jednoduché cukry, které naše tělo snadno využije, ale rovněž i celou řadu vitamínů a minerálů. Kupříkladu vitamíny A, B, C, D, E a K, z minerálních látek a stopových prvků jsou to pak hořčík, vápník, draslík, sodík, fosfor a síra. Písemné zmínky o medu najdeme už v nejstarších dochovaným záznamech. Už ve většině antických kultur byl používán nejen ve výživě, ale také jako lék. Posiluje totiž naši imunitu a například ve spojení s heřmánkovým čajem i naše nervy.

 

Šalvěj

Dalším výborným zahradním antibiotikem je vytrvalý polokeřík, který svými fialovými květy dokáže ozdobit i velice suchá místa naší zahrady. Sbíráme z ní především listy, z nichž se vaří čaje. V horkých letních měsících nás zase, na rozdíl od zázvoru, dokáže popíjení vychlazeného šalvějového nápoje dokonale ochladit a snížit leckdy nepříjemné, nadměrné pocení.

Pro své skutečně velmi silné antibiotické vlastnosti se však šalvěj používá především k léčbě viróz a střevních či gynekologických zánětů. Při bolestech v krku a angínách se doporučuje uvařit silný odvar a několikrát denně s ním kloktat. Dříve se několik lístků šalvěje přidávalo i k tučným pečením, neboť příznivě působí rovněž na zažívací trakt, čímž nám usnadňuje trávení. Rozdrcené lístky šalvěje se dále doporučují i jako přírodní ,,pasta“ na čištění zubů, protože má údajně bělící a léčebné účinky na náš chrup.

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com (congerdesign,LoboStudioHamburg,Daria-Yakovleva)


Štítky: , , ,





Mohlo by se vám líbit