Afrodiziaka aneb láska prochází žaludkem

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 4. 7. 2022

Již naši předci využívali všeho přírodního, co svou barvou a chutí navozovalo erotickou atmosféru. Ze zkušenosti věděli, že přírodní afrodiziaka mohou zvýšit libido u mužů i žen.

Byliny s afrodiziakálními účinky zná lidstvo skutečně již od starověku. Elixíry lásky nalezneme například ve starých čínských, indických nebo arabských textech, ve středověkých rukopisech a v mnoha dalších písemných záznamech. V literatuře téměř každé kultury je zmiňován nějaký „prášek na lásku”, a to už od nejstarších dob. Dokonce ještě i v 18. století byly tyto „kouzelné prášky” velice populární.

Máta a myrta

Třeba u máty Arabové věřili, že posiluje mužnost. Není se čemu divit, i dnešní moderní bylinkáři ji doporučují při impotenci. Přidávat ji lze rovněž do koupele, neboť má všestranné regenerační účinky.

Myrtu zase v Řecku vysazovali u chrámů zasvěcených Afroditě na památku věnce, který měla na hlavě, když jí Paris daroval zlaté jablko za její neuvěřitelnou krásu. Ve starém Římě byla myrta tradiční dekorací na svatbách. Věřilo se, že destilát z jejích květů a listů, pramenité vody a bílého vína zkrášluje, navíc smíchaný ještě se sirupem posilujícím činnost srdce vyvolává milostnou touhu.

Chilli a zázvor

I různé druhy koření byly používány jako afrodiziaka, léčivé prostředky nebo látky spjaté s náboženskými obřady mnohem dříve než jako přípravky pro dochucování pokrmů v kuchyni. Co se chilli týče, jeho pojmenování pochází již od Aztéků, kteří toto afrodiziakum používali už před 5 000 lety. Tyto skutečně pálivé papričky nám poskytují velký příliv energie, navíc prokrvují celé tělo, což je velmi vhodné pro navození vášně.

Zázvor byl zase používán již před 3 000 lety ve starobylé Číně a od středověku si ho jako podpůrný prostředek oblíbila rovněž Evropa. Dokáže totiž rozproudit a aktivovat smysly. Nejlepší variantou je nastrouhaný zázvor, smíchaný s medem. Takto vytvořená směs je vhodná třeba i do dezertů.

Šafrán a čokoláda

Šafrán náleží mezi afrodiziaka, která využívali již staří Syřané, Féničané, Arabové i Řekové. Dodnes se jedná o velice cennou kořenící přísadu, neboť k získání poměrně i malého množství je potřebí skutečně mnoho šafránových květů. Šafrán je považován za vhodný lék proti depresím a nechuti na sex. Podle perské tradice má léčit skleslost a smutek, má tedy antidepresivní účinky. Lze ho využít jako kořenící přípravek například od rizota, nebo si z něj připravit zdravý, uklidňující a povzbuzující čaj.

Známé rčení „láska prochází žaludkem” je tedy ve spojení s afrodiziaky skutečně na místě, jak vyplývá z předchozích doporučení. To se ovšem samozřejmě nevztahuje pouze na kořenící prostředky. Co se například takové velice oblíbené čokolády týče, zahání deprese a podporuje i prožitky vášně a intimity. Z historie ostatně víme, že čokoládu pili panovníci před návštěvou svých harémů. Za „božský nektar” považoval nápoj z kakaových bobů už i zřejmě první a nejznámější propagátor tohoto nápoje, aztécký panovník Montezuma II., který vládl v letech 1503-1520. Ten pil svůj božský nektar ze zlatých pohárů jako zdroj
duchovní energie a rovněž i afrodiziakálních účinků. V aztécké kultuře se všeobecně jednalo o nápoj pouze pro vyvolené a jeho cena se kladla na úroveň zlata.

Ovoce

Též i ovoce bývá využíváno jako vhodné afrodiziakum. Třeba jahody jsou přímo nazývány Venušinými plody. Obsahují zinek, jenž je považován za velice dobré afrodiziakum. Nejlépe ho vstřebáte, pokud jahody přidáte do tvarohu nebo do zakysané smetany. Banány zase obsahují draslík, který navozuje pocit štěstí, zvyšuje sebevědomí a posiluje sexuální energii. Doporučuje se zejména kombinace banánu s medem či s kokosovým mlékem.

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit