Ústní hygiena – přírodní prostředky k její péči i na bolest

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 10. 8. 2022

Krásný, zdravý a zářivý úsměv chce vlastnit zřejmě každý z nás. Ústní hygiena je samozřejmě každodenním základem, ale kvalitu chrupu nám pomohou výrazně zlepšit i vitaminové přípravky, obohacené navíc o minerály.

Tyto přípravky bojují proti zubnímu kazu a podporují silné a remineralizované zuby. Obsahují vitaminy D3, E, K2, A a dále železo, měď, mangan, zinek, vápník, magnesium (hořčík) a draslík.

Zuby se nám mohou kazit nejen, když není ústní hygiena dostatečná, ale také nevhodnou stravou. K většímu počtu zubního kazu v Evropě došlo vlivem dovážené cukrové třtiny a rafinace cukru. Určitě tedy neuškodí omezená konzumace cukru a výrobků z něj.

K zářivému úsměvu samozřejmě nepatří ani zažloutlé zuby. Jednou z největších hrozeb pro vznik tmavého pigmentu na zubní sklovině jsou opět potraviny. Za hlavní viníky je označována káva, čaj a červené víno. V tomto ohledu však neprospívá ani kouření.

Pokud je však naše ústní hygiena obohacena například o přírodní enzym papain, který pochází z exotické papáji, jsou naše zuby chráněny nejen před tvorbou nového zubního plaku, ale papain též rozpouští i zabarvený zubní povlak, a dokonce zabraňuje onemocnění dásní. Tento enzym však toho dokáže i mnohem více. Papain může hrát významnou roli i v rozpadu toxinů, je silným pomocníkem při trávení a jedná se taktéž o silný antioxidant.

Bolest zubů

Chlad, vlhko, mlha, změny počasí, zimní měsíce, rozmezí zimy a jara, období spadající do znamení Kozoroha, Vodnáře, Ryb a Berana. To vše ovlivňuje případnou bolest tubů, která může nastat, pokud jste ve stresu, osobní či vztahové krizi, nedaří se vám, máte konflikty v mezilidských vztazích, nevyřešené a letité problémy, nebo prožíváte přelomové období, tedy máte všeho takzvaně „plné zuby”.

Dáváte-li pak v případě bolestivých zubů přednost přírodní cestě před nejrůznějšími medikamenty, máme pro vás řešení. Ústní hygiena by měla obsahovat staletími prověřený heřmánek nebo šalvěj, která má antiseptické i antibakteriální účinky. Použít ji můžete i na výplachy úst po případném vytržení zubu. V lékárně lze zakoupit šalvějový čaj, nebo můžete použít sušenou rostlinku, kterou zalijete horkou vodou. Odvarem si 2-3x denně vyplachujte ústní dutinu.

Velice vhodným je v takovém případě i hřebíček, jenž s úspěchem využívaly již naše babičky. V dnešní době je však komfortnější používat například hřebíčkovou silici. Pokud však z nějakého důvodu nechcete hřebíček využít, nahraďte ho cibulí či česnekem. Je to skvělé přírodní antibiotikum, jež utiší bolest, cibule má zase antiseptické vlastnosti. Česnek nejlépe nadrťte se solí a potřete touto směsí bolavé místo, cibuli stačí žvýkat, nebo přiložit na bolavý zub.

Účinné jsou pak samozřejmě i další bylinkové čaje, jako je třeba mátový či řepíkový. Ulevit vám může i tymián, který má rovněž antiseptické vlastnosti. Stačí povařit listy tymiánu a odvar přecedit. Následně ho během dne průběžně popíjejte. Vyzkoušet můžete i žvýkání listů tymiánu.

Výborný je také propolis přímo do včelaře. Ze surového propolisu lze vyrobit tinkturu, stačí ho macerovat v lihu. Obdobně jako propolis působí také dračí krev, což je červeně zbarvená míza (latex, pryskyřice) ze stromu Croton lechleri, rostoucího v Jižní Americe. Opět stačí na vatové tyčince nanášet do okolí zubu. Avšak pozor, stejně jako v případě propolisu, na zalepení zubních kanálků v případě otevřeného zubu.

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit