Kontryhel obecný – hit mezi alchymisty

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 6. 12. 2021

Kontryhel (Alchemilla) je rod rostlin z čeledi růžovité. Celkem zahrnuje přes 700 druhů. V naší krásné České republice roste 21 druhů této úžasné bylinky.

Například kontryhel obecný (Alchemilla vulgaris) patří k našim nejoblíbenějším léčivkám, a to především u žen, avšak spektrum léčivých účinků této bylinky je mnohem širší. V porovnání s ostatními rostlinami má kontryhel speciální schopnost. Ze svých listů vylučuje křišťálově čistou vodu.

Právě kvůli kapičce rosy na každém listu se jí dříve říkalo ,,malá čarodějka“. Tuto vodu velmi využívali alchymisté, kteří se z ní pokoušeli vyrobit zlato. A právě pro tyto pokusy v oblasti alchymie dostala svůj latinský název ,,alchemilla“. V českém prostředí se pak můžeme setkat ještě s lidovými názvy jako ,,rosička, kontík, ženský plášť, husí nožka nebo klobouček“.

Je velmi hojně rozšířen od nížin až do hor. Najdeme ho na loukách, pastvinách, travnatých návsích, prameništích, ve světlých vlhčích lesích, u potoků i cest. Vyskytuje se téměř v celé Evropě, v severní Asii a ve východní části Severní Ameriky. Směrem na jih zasahuje až na Kavkaz a do Himaláje, na severu do Grónska.

Kvetoucí nať nebo listy se sbírají od května do září a suší se běžným způsobem ve stínu, co nejrychleji a ve slabých vrstvách, jelikož je to bylinka velice choulostivá a snadno se zapaří. Po usušení je velmi drobivá, drží si svou původní barvu, je bez západu a chuť je nahořklá.

Od dob křesťanství je tato léčivá rostlina zasvěcena Panně Marii. Bývá považována za jednu z nejstarších známých léčivek a ani při jejím dlouhodobém užívání nebyly nikdy zjištěny žádné vedlejší účinky.

Účinky a využití

Nať této bylinky se jako léčivo používá už od starověku. Podle lidových zkušeností působí kontryhel obecný velmi příznivě na vnitřní orgány, je protizánětlivý a močopudný. Naši předkové jej využívali dokonce při léčbě epilepsie.

Kontryhel působí svíravě a velmi rychle uzdravuje. Jedná se o jeden z nejúčinnějších přírodních prostředků při gynekologických potížích. Mimo jiné léčí bílý výtok a těhotným ženám se doporučuje pro optimální vývoj plodu i jednodušší porod. Ulevuje také dámám v období přechodu nebo při bolestivé menstruaci.

Dále je tato bylinka velkým pomocníkem i při nekvalitním spánku, chudokrevnosti, obezitě a cukrovce. Účinný je také při křečových bolestech svalstva a průjmech. Formou výplachů zastavuje krvácení z nosu a působí též jako kloktadlo při zánětech dutiny ústní či například po vytržení zubu. Po opakovaném vyplachování dokáže zahojit ránu už během jednoho jediného dne.

Pomáhá posilovat i svaly a končetiny, odstraňuje bolesti hlavy a očišťuje krev. Zejména v dřívějších dobách se hojně využíval i zevně. Kupříkladu k omývání problematicky se hojících ran, bércových vředů nebo ekzémů. Kontryhel obecný bývá také často součástí metabolických čajových směsí, používaných při redukční dietě.

 

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com (Hans,stux.165106)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit