S jarem přichází sběr léčivých bylinek

ARCHIV / BYLINKY A LÉČITELSTVÍ / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 8. 4. 2022

Již naši dávní předkové znali pozitivní účinky jednotlivých bylinek na lidské zdraví, na naši fyzickou i psychickou kondici. V podstatě na každý neduh existuje nějaká vhodná léčivka.

Dokonce i dnešní moderní lékařská věda se obrací k léčivým rostlinám, které jsou ověřené tisíciletou tradicí. Dalo by se říci, že spotřeba léčivých bylinek neustále stoupá. Sběr léčivek v přírodě tak již zdaleka nedostačuje, a proto se některé druhy léčivých bylin pěstují ve velkém na plantážích.

Účinné látky v léčivých rostlinách jsou buď rozložené rovnoměrně v celé rostlině, nebo se hromadí v některých jejích částech. Případně je nejvyšší obsah jen v určitém vývojovém stadiu rostliny. Z nadzemních částí se nejčastěji sbírá nať, lodyha, vrcholová část rostliny v mladém stadiu, pupen, kůra, dřevo, květ a plod. Z těch podzemních sbíráme většinou kořen, oddenek, hlízu nebo cibuli.

Při sběru je důležité vystihnout vhodnou dobu a zachovat správnou technologii během sušení. Sbírané části léčivých rostlin po usušení nazýváme rostlinnými drogami. Pro léčebné využití by byliny měly být především zdravé a dobře vyvinuté. Vadnoucí, usychající a nemocné rostliny do našeho sběru rozhodně nepatří. Listy a velké květy trháme ručně, na drobná květenství lze použít i hřeben. Natě seřezáváme nožem, kořeny opatrně vypichujeme lopatkou či rýčem.

Proces sušení

Pro sušení bylinek je potřeba mít k dispozici dostatečný a také vhodný, suchý prostor s příznivým prouděním vzduchu. Léčivé rostliny nikdy nesušíme na přímém slunci, ztrácely by tak své léčivé účinky. Vhodným prostředím pro tento proces jsou například půdy, ovšem pozor na prach.

Každý prostor, který nakonec zvolíme, musí být důkladně vyčištěn. Jako podložku pak můžeme využít například dřevěnou desku nebo papír. Již částečně usušené rostliny je potřeba obracet a načechrávat. Zvýšenou opatrnost si zaslouží heřmánek a divizna, jelikož se snadno drolí. Všechny rostliny sušíme tak dlouho, dokud nejsou zcela křehké. Během tohoto procesu by neměly ztrácet svoji původní barvu.

Usušené byliny nakonec uchováváme v suchým místnostech, a to nejlépe v pytlík, žocích či v bednách vyložených papírem. I dobře usušený materiál je pak potřeba občas provětrat, aby se nezapařil.

Využití léčivek

Každá rostlina obsahuje různé účinné látky a celkový léčebný výsledek je závislý na správném dávkování. Nejčastější formou bylinné léčby bývají čaje a čajové směsi. Běžně se používají na onemocnění horních dýchacích cest, žaludku, žlučníku, ledvin a močového měchýře, některé také posilují naše srdce a nervy. Působit mohou též proti nadýmání, při potížích s trávením mívají i projímavý účinek.

Sebrané a správně usušené léčivé rostliny se často používají i na vnější obklady a koupele při omývání ran a nejrůznější kožních potížích. Naprosto nenahraditelný je v tomto směru právě heřmánek. Další byliny používáme rovněž ke kloktání, výplachům úst a k inhalacím.

Velice oblíbené bývají také tzv. domácí čaje, určené pro popíjení, na jejichž přípravu můžeme využít nejen květy, ale i listy. Připravují se nejčastěji z ostružiníku, maliníku a jahodníku, lipového květu, heřmánku a máty peprné.

autor: Petr Matura
foto: pixabay.com
(FinjaM, Couleur, silviarita)


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit