Jak hlupáci ničí starověké artefakty

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 10. 10. 2022

Starověké artefakty jsou typem starožitnosti, které nelze nijak nahradit ani znovu vytvořit. Přesto člověk různým způsobem neustále ničí starobylé dědictví.

Někdy lidé ničí artefakty záměrně, například v případě teroristů, kteří na Blízkém východě vyhazují do vzduchu a ničí starověké památky. Jindy se tak stane nešťastnou náhodou při válečných konfliktech, ale někdy za zničení starověkých artefaktů může obyčejná lidská hloupost.

V roce 2010 dvacetiletý obyvatel Arizony bezdůvodně střílel paintballovou pistolí na unikátní jeskynní malbu v národním parku Lake Mead. Strážníci, kteří na výzvu reagovali, vetřelce sice dopadli, ale mnoho kreseb se zcela zničilo. Sám střelec dostal rok vězení a pokutu ve výši 10 000 dolarů (téměř 250 000 Kč).

Další nešťastný případ se stal v roce 2013 ve středoamerickém Belize. Místní stavitele silnic nezastavilo nic. Tragickou shodou okolností se stavěná silnice nacházela v blízkosti starověké mayské pyramidy. Památka byla stará 2 300 let. Stavitelé však kvůli úspoře financí památku rozebrali a unikátní bloky zapustili do komunikace. Policie přijela bohužel pozdě, pyramida byla téměř celá zničena.

Není těžké pochopit, proč zločinci kradou obrazy v muzeích a galeriích. Co si však myslet o člověku, jenž se rozhodl ukrást jeskynní malby? Příchozí turisté a návštěvníci jeskyně, kde se na stěnách nacházely 5 000 let staré malby, našli na podlaze střepy. Jeden evidentně nepříliš chytrý jedinec se pokusil pomocí nástrojů odtesat část skály s kresbami. Když mu došlo, že to jaksi není možné, utekl a zanechal starobylý artefakt zničený.

Na počátku 19. století odvezla Velká Británie z Řecka unikátní reliéfy z Parthenónu. První muzejní kurátoři je jednoduše omyli vodou, aby z nich smyli po staletí usazené saze a prach. Ale již v roce 1845 se pracovníci muzea rozhodli očistit basreliéfy důkladněji, a tak je vyčistili kyselinou dusičnou. Nebylo jim vůbec divné, že tento postup trochu pokazil jejich vzhled. Dokonalosti se přece meze nekladou a o 100 let později je jiní odborníci omyli čpavkem a odřeli železnými kartáči. V podstatě je tak definitivně zničili.

Když jeden z anglických králů před 1 200 lety postavil hráz a násep mezi Anglií a Walesem, netušil nic o tom, jak se jeho dílo jednou stane světovým dědictvím UNESCO. A už vůbec nevěděl, že jeden místní dělník v roce 2013 přejede přes hráz buldozerem, aby si zkrátil cestu. Bohužel, mazaný řidič vyvázl bez trestu, když dokázal svou nevědomost o existenci památky.

Nechovejme se proto jako hlupáci. Sledujme, jaké památky a vzácnosti máme kolem sebe, i kdyby šlo o zapomenutý křížek nebo kaplička u cesty. Chraňme veškeré staré artefakty.

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit