Děsivé rituály prováděné v Egyptě

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / TOP články / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 8. 5. 2023

Nové objevy v Egyptě ohromily. Vědci našli ve staroegyptských chrámech ruce, hlavy a prapodivné mumie. Pravděpodobně to souviselo s rituály.

Na jaře roku 2023 nejprve američtí a poté němečtí vědci, kteří pracovali v Zemi pyramid, dospěli k hrůznému objevu – našli dvě stovky beraních hlav najednou. Mumifikované a dokonale zachovalé, s parádními rohy. Pohled hodný hororového filmu. Nejde však o žádnou scénáristovu fantazii, ale o skutečný objev archeologů z Newyorské univerzity v paláci Ramsese II. v Abydosu nedaleko Luxoru, kam často jezdí turisté z celého světa na výlety z Hurghady. Vedle řad beraních hlav zde ležely mumie psů, koz, krav, jelenů, a dokonce i jednoho pštrosa.

Podle egyptského ministerstva cestovního ruchu a starožitností byla zvířata s největší pravděpodobností obětována a použita pro rituály na počest Ramsese II., tisíc let po smrti faraonů. Nálezy vrhají světlo na to, jak vypadal život na Abydosu, zdůrazňuje Mustafa Waziri, generální tajemník egyptské Nejvyšší rady pro starožitnosti. Ukazuje, jak důležitý byl chrám pro Egypťany, když se zde prováděly tak rozsáhlé rituály.

Údy dokonce lidské

Vědci z Archeologického ústavu v Berlíně pod vedením Julie Greski provádějí vykopávky v jiné části Egypta, a to v Avarisu na severu země, v deltě Nilu, poblíž pobřeží Středozemního moře. I tam na ně však čekaly objevy patřící mezi rituály – dvanáct useknutých lidských rukou. Všechny byly zdravé a v pořádku. Tehdy (mluvíme o letech 1640–1530 př. n. l.) byly uloženy tak, aby je všichni viděli u vchodu do trůnního sálu paláce. Zjevně měly zapůsobit na každého, kdo vstoupil. Kosti naznačují, že ruce patřily dospělým lidem, nejspíše mužům ve věku od 14 do 60 let. Na kostech nejsou žádné známky věkových změn nebo nemocí.

Avaris byl v té době hlavním městem Hyksósů, tajemného národa či národů, které si podmanily velkou část Egypta od první poloviny 17. století před naším letopočtem. Useknuté ruce pravděpodobně musely být součástí nějakého hrůzného obřadu. Jednou z hypotéz je, že jde o ruce poražených nepřátel. Historici znají vyobrazení podobných rituálů ve starém Egyptě, ale takový nález však byl objeven poprvé.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit