Doktor Faust a jeho prodaná duše

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 28. 2. 2022

Po dobu pěti století koluje světem legenda o muži jménem doktor Faust, který výměnou za tajné poznání nezachránil ani svou vlastní duši a prodal ji samotnému ďáblovi. Mnoho skvělých spisovatelů a básníků mu věnovalo svá díla a zvěčnilo jeho jméno. Ale kým byl tento člověk ve skutečném životě? 

Informace o dr. Faustovi jsou roztříštěné. Nicméně na základě německých církevních knih, dopisů, poznámek od poutníků, a také dalších, byla zjištěna některá fakta jeho biografie. Muž jménem Johann Georg Faust se narodil v roce 1490 v německém Quitlingenu. V roce 1509 byl zařazen mezi bakalářské teologie na univerzitě v Heidelbergu.

Kromě teologie měl Faust od malička rád alchymii, astrologii, medicínu, praktikoval dokonce magii, která byla v té době otevřeně studována na univerzitách. Je jasné, že s takovými koníčky si brzy udělal spoustu nepřátel. Faust byl opakovaně nucen stěhovat se z města do města, utíkat přes pronásledováním úřadů, nebo prchat před svými nepřáteli. V mnoha německých městech se šířily zvěsti o jeho nadpřirozených schopnostech, zatímco jiná naopak obviňovala Fausta z podvodů a lží.

Během jeho života všechny tyto zvěsti a obvinění začaly pomalu proměňovat v legendu, ve které se brzy jen těžko oddělovala pravda od fikce. V této povídce byly propleteny i vtipy a motivy děl rané křesťanské literatury, a četné legendy o kouzelnících. Faust sám zřejmě pouze tyto řeči podporoval.

 

Dům doktora Fausta

Faustův dům v Praze

Od roku 1525 do roku 1532 žil Faust ve Wittenbergu. Na okraji tohoto města se stále nachází budova, kterou místní obyvatelé dlouho nazývali ,,Faustův dům“. Podle pověsti právě zde podepsal ďáblova úpis o své duši.

Svůj dům má však Faust v řadě dalších měst, Prahu nevyjímaje. Tzv. Mladotův palác na Karlově náměstí č. 40, je opředen mnoha pověstmi o jeho tajemných obyvatelích, zkoumajících Faustovy spisy.

Smrt tohoto zajímavého muže nebyla o nic méně záhadná než jeho život. Je známo, že se to stalo v roce 1540 Staufen im Breisgau v Badensku – Württembersku, v malém hotýlku. Uprostřed noci zazněly z pronajaté místnosti strašlivé výkřiky a hromy. Když přišla pomoc a rozrazila dveře, doktor Faust byl už mrtvý. Jeho tělo leželo na podlaze se zlomeným krkem, četnými zlomeninami a odřeninami. Vrah nebyl nikdy nalezen. Okamžitě poté se po městě rozšířily zvěsti, že sám ďábel přišel k Faustovi, aby si konečně vzal jeho duši, kterou mu smrtelník prodal před několika desítkami let.

Legenda o Faustovi nekončila, právě naopak. V roce 1587 o něm vyšla první kniha ,,Historia von D. Johann Fausten“ od Johanna Spiese (1540 – 1623). Velmi známá zpracování pocházejí od Christophera Marlowa (1564 – 1593) a od Johanna Wolfganga Goetha (1782 – 1832). Od té doby získal obraz Doktora Fausta skutečnou nesmrtelnost.

 

autor: – skm –
foto: commons.wikimedia.org
pixabay.com (Infinite-Creations)


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit