Adolf Hitler a 10 méně známých faktů

ARCHIV / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 24. 1. 2024

Adolf Hitler je známou historickou postavou, páchal jedny z nejodpornějších činů všech dob. Představovat ho asi nemusíme, ale věděli jste o těchto 10 zajímavostech o něm?

Byl více než jednou odmítnut uměleckou školou

Neúspěšná umělecká kariéra Hitlera pravděpodobně vedla k jeho fašistickému životu. Během svého mládí se dokonce dvakrát hlásil na uměleckou školu, ale v obou případech neúspěšně. Poprvé byl odmítnut běžným způsobem, ale podruhé mu nedovolili ani jít na zkoušky. Dokonce i dnešní odborníci na umění tvrdí, že byl podprůměrný malíř.

Miloval ikonické německé umělce

Náklonost Hitlera ke klasickým německým umělcům byla patrná i v jeho vlastní tvorbě, proto je možné najít mezi jeho kresbami a například výtvory malíře Hance Tomy určitou shodu. Mezi jeho další oblíbence patřili třeba Albrect Durer, Lucas Cranach starší a Johannes Vermeer, i když všichni by pravděpodobně mezi jeho favority raději nebyli.

Fotil se během nácviků řečnění

Adolf Hitler byl natolik posedlý svou image, že chtěl po fotografovi Heinrichu Hoffmanovi, aby fotografoval jeho nácviky na projevy. Chtěl vědět, jak během řečnění vypadá a působí. Později měly být fotografie zničeny, ale naštěstí pro nás to Hoffman neudělal a zařadil je do svých memoárů.

Velice utrácel

Přestože Adolf Hitler tvrdil a přede všemi předstíral, že je „muž z lidu”, životopisec Volker Ullrich v nedávné době odhalil, že Führer ve skutečnosti poměrně dost utrácel za movité věci. Doslova tisíce padaly za vozidla, drahé šampaňské, luxusní oblečení a další věci. Za což však nikdy peníze nedal byla daň z příjmu.

Jednou dostal rozkaz zastřihnout si knír

Známý Hitlerův knír byl původně ve skutečnosti určitou odrůdou řídítek. Naštěstí pro něj, během služby za první světové války dostal rozkaz, aby svůj vous pod nosem zastřihl. Tento požadavek padl především proto, aby knír nepřekážel pod plynovou maskou, což stejně nefungovalo, protože v roce 1918 byl díky nefunkční masce dočasně a částečně oslepen.

Miloval Disneyho

Pro běžné jedince představuje Disney především dětské filmy a snímky pro rodinu, ale pro Hitlera představoval pokrok v technologii. Fascinovala ho Sněhurka svými působivými animacemi během svého vydání v roce 1937. Říká se, že také ctil King Konga pro jeho speciální efekty a opakovaně ho sledoval, stejně jako i válečné filmy.

Hitlerova posedlost Wagnerem

Ve 12 letech narazil Adolf Hitler na Wagnera. V Mein Kampf sám uvedl, že po návštěvě opery „Lohengrin” se stal doslova závislým na jeho tvorbě. Údajně vynechával i školu, aby mohl chodit do opery a poslouchat svého idola.

Údajně vyšlechtil armádu psů

Podle dr. Jana Bondesona shromáždil Adolf Hitler spolu se svým stoupencem chytré psy, se kterými komunikovali pomocí klepání tlapkami, štěkání a vrtění ocasem. Dokonce je prý přiměli štěkat „Mein Führer!”. Tito psi měli pomoci vyhrát válku, což svým způsobem dává smysl, když vezmeme v potaz vztah Hitlera k jeho dvěma psům, Blondi a Belle. Před svou vlastní sebevraždou nejprve zabil své psy, aby netrpěli.

Byl vegetariánem a jídlům nevěřil

Adolf Hitler byl paranoidní člověk (i když to není tak divné, vzhledem k pokusům o atentáty na něj). Měl několik ochutnávačů jídel, kteří si na jednu stranu mohli pochutnat na lahůdkách jako créme de la créme německé kuchyně v době, kdy lidé hladověli. Ale na druhou stranu vždy museli přijmout riziko, že jídlo může být otrávené, a tak by mohlo být jejich posledním vůbec. Po pokusu o atentát nechal Hitler své ochutnávače uvěznit a mučit.

Jeho oblíbený herec zemřel teprve v roce 2011

V požehnaném věku 108 let zemřel oblíbený herec Hitlera – Nizozemec Johannes Heesters. I když byl tento umělec oblíbencem diktátora, měl později povoleno stále vystupovat, protože si spojenci nemysleli, že by byl nějakým způsobem zapojen do nacistické propagandy. Ale jelikož vystupoval během nacistického režimu, byl ještě několik desetiletí sledován a hlídán.

ZPĚT NA HLAVNÍ STRÁNKUOBJEDNAT ČASOPIS

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit