Beskydské hory – legendy a pověsti

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 31. 10. 2022

Mezi Českým Těšínem a Jablunkovem na hranici s Polskem se do výše vypíná vrch Velká Čantoryje, nejvyšší hora Slezských Beskyd. V ní má údajně, podobně jako i pod českým Blaníkem, odpočívat bájné vojsko, které má přijít na pomoc v největší nouzi. O pověsti není nouze.

Pověst o kováři

Další pověsti vyprávějí o ukrytých pokladech uvnitř hory a o kováři, jenž zde kuje zlatou korunu slezské země, tedy korunu síly. Existuje však ještě jedna legenda o jiném kováři, Větráku z Nýdku, kterému se jeho řemeslo příliš nedařilo. Jednou však získal velikou zakázku od záhadného rytíře v lesklém brnění. Dostal za úkol vykovat podkovy pro 300 koní. Po třech dnech se rytíř objevil znovu a kováře i s podkovami zavezl přímo do nitra Čantoryje. Právě tam řemeslník spatřil ono velké vojsko slezských pánů, jež je připraveno pomoci Slezsku, až to bude potřeba. Dle kováře koval koně mnoho hodin, ve skutečnosti uběhl celý rok.

Odměnou za svou práci získal nakonec kovář napěchovaný pytel. Jakmile ho otevřel, ke svému nemilému překvapení spatřil koňský hnůj. Nahněvaně vysypal obdrženou odměnu na zem a s prázdným pytlem vyšel ze skály. Když se však chtěl venku zbavit i vaku, našel v něm trošku ryzího zlata. Teprve nyní kovář pochopil, že se ukvapeně zbavil celého jmění, a tak se chtěl rychle do jeskyně vrátit. Bloudil kolem Čantoryje, ale vstup do nitra hory již nikdy nenašel.

Honba za pokladem

Podle lidové pověsti je také na Lysé hoře, nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd, uschován přímo pohádkový poklad, chráněný mocným kouzlem. Kdysi žil pod Lysou horou ve staré kolibě chudý a opuštěný pastýř jménem Lukeš. Jednoho dne si tak seděl a vzpomínal na své mládí, když se rozpomněl na vyprávění svého předchůdce o obrovském pokladu, který je zakopán na nejvyšším místě Lysé. Připravil si tedy kopáčské náčiní a vypravil se vzhůru na svah hory.

Těsně před polednem došel pastýř na samý vrchol. Nikdo nikdy však nezjistil, jestli v k pokladu skutečně dostal. Když jej nejstarší pastevec s okolními salašníky na vršku našli, byl v bezvědomí, napůl zasypán zemí a slepý. Snesli jej dolů do salaše, kde se polomrtvý Lukeš nakonec zotavil, avšak zrak se mu již nikdy nevrátil.

Hadí král

Na dalších vrchu Moravskoslezských Beskyd, Godule neboli Hodovnici, údajně sídlí Zlatohlavec, král hadů. Hlídá poklady ukryté pro změnu v této hoře. Není zlý, pokud jej ovšem někdo nepodráždí. Čas od času se Zlatohlave vydává k potůčku, kde odloží svoji zlatou korunku, aby se vykoupal. Jednou zde odloženou lesklou ozdobu hlavy uviděl kolemjdoucí ovčák, rychle ji sebral a utíkal s ní pryč. Zlatohlavec vylezl z vody a vyrazil ze sebe děsivý vřískot, jenž se rozléhal do širokého okolí. Následně začali všichni hadi spolu se svým králem ovčáka pronásledovat. Ten z hrůzy hodil zlatou korunku za sebe, čímž se nakonec zachránil.

Godula je také jednou z památných hor starých Slovanů. Podle pověsti zde kdysi bývalo obětiště a pořádaly se na tomto místě velké hody. Na vrchu stával hrad, v jehož sklepeních jsou dodnes ukryty poklady Černé kněžny z Těšína, která po smrti manžela až do svého vlastního úmrtí údajně nosila černý šat. Proto byla lidmi nazývána Černá kněžna. Kromě černých šatů měla i uhlově černé vlasy a temné oči.

autor: Petr Matura
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit