Paranormální aktivity na ostrově Poveglia

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 6. 3. 2024

Malý ostrov Poveglia, nacházející se v laguně jižně od Benátek, za svoji slávu vděčí některým děsivým událostem, které se zde údajně odehrály.

O sedmi a půl hektarech zchátralých budov a převážně divoké vegetace až do dnešních dnů koluje skutečně celá řada strašidelných příběhů. Říká se, že na tomto místě přišly o život tisíce obětí moru, které leží hromadně pohřbeny v obrovských masových hrobech, aniž by mohly najít klid. Vypráví se také o šíleném lékaři, který prováděl pokusy na dětech umístěných v sirotčinci, o nevinných obětech, které skončily až sebevraždou, když se lékař vrhl z vrcholu zvonice malého kostelíka stále stojícího mezi stromy.

Tyto hypotézy by mohla potvrzovat přítomnost znaku psychiatrického oddělení, jenž je stále namalován na fasádě zchátralé budovy, stejně jako existence zvláštního vybavení, z velké části pokrytého rzí a prachem. Najdeme zde až hmatatelný pocit neklidu, který s sebou přináší každé zničené místo, jehož historická tajemství nejsou známá.

Během jednoho léta před několika roky tady pět 20letých Američanů chtělo strávit noc s úmyslem lovit zdejší duchy. Nakonec však měli uprostřed noci volat o pomoc projíždějící lodě. Vyděšení muži prý tvrdili, že na místě skutečně straší duše zemřelých. Kuriózní je však skutečnost, že většina Benátčanů o této legendě ještě před několika lety vůbec nevěděla. Vše se změnilo až příchodem filmařů ze zahraničí.

Historie ostrova

Ale jaká je vlastně historie tohoto tajemného místa? Ostrov má totiž dlouhou a bohatou historii, která se zrodila téměř s historií Benátek. Obyvatelé ostrova byli velmi užitečnou komunitou pro místní dóžata. Ostrov měl zvláštní privilegia a vzkvétal téměř až do konce 14. století. Po polovině tohoto století byl však ostrov opuštěn a v 15. století zůstal v podstatě neobydlený. Ostrov byl střídavě opouštěn a opětovně využíván až do 18. století, kdy se z něj stalo sanatorium.

Rok 1793 přinesl výraznou změnu. Toho roku připlula do Benátek malá řecká loď, jejíž námořníci si stěžovali na příznaky, které byly ve městě bohužel již dobře známé: dostali mor a byli převezeni právě na tento ostrov. Bylo jich asi 30, dvanáct z nich zemřelo a bylo zde pohřbeno. O šest let později, roku 1799, přišlo o život dalších osm námořníků. Tentokrát to byli muži ze španělské lodi. I pro ně se Poveglia stala hrobem, a to opět kvůli morové nákaze. Avšak hromadné hroby obětí moru právě na tomto místě prokázány nebyly.

Filmová popularita

Ostatně vůbec všechny strašidelné příběhy, které Poveglia poskytuje, jsou prý údajně pouhým výsledkem fantazie některých scenáristů. V roce 2001 totiž na ostrov přišla americká produkce Fox Family Channel, která vysílala seriál „Nejděsivější místa na Zemi”, jejímž hostem byla herečka Linda Blair, kterou si někteří budou pamatovat jako ženskou hrdinku filmu „Vymítač ďábla”. Aby byly obrázky, které mají být ukazovány veřejnosti, ještě účinnější, byly prý vymyšleny strašidelné příběhy právě o hromadných obětech moru.

V roce 2009 se o rozruch postarala další dvě vysílání: americký snímek „Ghost Adventure”, natočený v noci samozvaným médiem, které je v určitém okamžiku posedlé, a britský dokument „Smrt v Benátkách”. Právě do této doby se snad datují všechny děsivé zprávy o paranormálních aktivitách na Poveglii. A tak údajně ostrov Poveglia získal pověst strašidelného ostrova. Alespoň to tvrdí skeptici.

Kde je tedy pravda?

Ale co když je pravda někde uprostřed? Proč tedy místní úřady bez potřebného úředního povolení zakazují vstup na ostrov? Jedná se pouze jen o bezpečnostní záležitost, nebo je v tom snad ještě také něco víc? I když jsou možná informace o některých místních strašidelných jevech poněkud přehnané, nějaká úmrtí na morovou ránu na ostrově skutečně byla. Navíc je známo, že myšlenka je hmotná, a tak zde časem mohl vzniknout i jakýsi strašidelný egregor jako nehmotný útvar, jenž je vytvořen a dále pak následně též živen energií všech těch lidí, kteří se s ním spojí. Každopádně málokomu by noc na takovém místě byla příjemná a možná ostrov skutečně své duchy má, i když je tedy pravděpodobné, že v poněkud menší míře.

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit