El Dorado – tajemné zlaté město

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 7. 2. 2024

Bájné a dodnes nenalezené zlaté město – El Dorado. Stále vzbuzuje mnoho pochybností a zvědavosti. Není jasné, jestli skutečně existovalo, nebo jde o velice dobře popsanou legendu. 

Touha po zlatě rozhodně patří do všech dob, mezi všechny ras i národnosti. Obecně, mít jakékoli množství zlata povětšinou vzbuzuje touho mít ho ještě více. Velice populární je proto údajné město vybudované celé ze zlata, El Dorado. Jedná se o oblíbený folklór, který uchvátil dokonce i Sira Waltera Raleigha (přibližně 1552–1618). Vášeň po bohatství dala v průběhu staletí vzniknout příběhu o zlatém městě.

V 16. a 17. století věřili Evropané tomu, že někde v Novém světě existuje místo nesmírného bohatství známé jako El Dorado. Pátrání po tomto pokladu už vzalo nespočet životů, dohnalo nejméně jednoho muže k sebevraždě a další to dostalo pod sekeru kata. Místo pozměnilo smýšlení o geografickém rozložení světa a znamenalo pro mnoho lidí zdroj nevýslovného bohatství někde v Americe. Ovšem dodnes nebylo nalezeno.

Kde se vzala první zmínka

Počátky města El Dorado leží hluboko v Jižní Americe. A stejně jako všechny přetrvávající legendy, tak i příběh o zlatém městě stojí na útržcích pravdy. Když se španělští průzkumníci na počátku 16. století dostali do Jižní Ameriky, zaslechli tam příběhy o jistém kmeni domorodců Muisca, který měl žít vysoko v Andách, na území dnešní Kolumbie. Jakmile se k moci v kmeni dostal nový náčelník, započal svou vládu ceremonií u jezera Guatavita. Popisy tohoto obřadu se různí, ale jedna informace zůstává stejná – nový vládce byl pokryt zlatým prachem a do jezera vhodil zlato a drahokamy, aby usmířil boha žijícího pod vodou. Zlato měl brát z místa, které bylo celé vytvořené právě ze zlata (zlaté město).

Španělé začali tohoto náčelníka přezdívat El Dorado, tedy v překladu „ten pozlacený”. Ceremoniál nového vůdce, poprášeného zlatým prachem, údajně pokračoval až do konce 15. století, dokud náčelníka i s jeho poddanými nedobyl jiný kmen. Avšak jak Španělé, tak další Evropané nalezli mezi domorodci podél severního pobřeží kontinentu tolik zlata, až uvěřili, že někde ve vnitrozemí ho musí být ještě více. Španělé sice nenašli vůdce kmene El Dorada, ale povedlo se jim nalézt jezero Guatavita. Jelikož pamatovali na mýty o vhazování zlata a drahokamů do vody, a věřili jim, pokusili se v roce 1545 jezero odvodnit.  Hladinu snížili a skutečně podél okrajů vody objevili stovky kusů zlata. Avšak předpokládaný pohádkový poklad ve větší hloubce vody byl mimo jejich dosah.

Hledání samotného Sira Waltera Raleigha

Anglický dvořan, básník, spisovatel, voják a cestoval Sir Walter Raleigh podnikl dvě výpravy do Guyany, aby se pokusil najít bájné El Dorado. Během své druhé cesty v roce 1617 vyslal i svého syna Watta Raleigha s expedicí po řece Orinoco. Avšak Sir samotný, tehdy už jako starý muž, zůstal v základním táboře na ostrově Trinidad. Výprava byla nakonec doslova katastrofální a jeho syn Watt Raleigh byl zabit během bitvy se Španěly, což si jeho otec nikdy neodpustil.

Archeolog z Mercer univerzity v Maconu (stát Georgia) Eric Klingelhofer se i v dnešních dobách snaží nalézt alespoň místo základního tábora na Trinidadu, kde měl přečkávat Sir. Traduje se, že Sir Walter Raleigh se velice nahněval na přeživšího informátora, jenž mu donesl zprávu o smrti syna, a obvinil ho z jeho smrti. Mladík, co přežil a donesl zprávu, se zdrcený zabije ve své kajutě na lodi. Sir Raleigh se vrátil do Anglie, což však nebyla ta nejšťastnější volba. Po jeho návratu nařídil král Jakub jeho popravu, protože neuposlechl rozkaz „aby se vyhnul konfliktu se Španěly”.

Legenda o El Doradu stále zůstává, protože je to přesně ten mýtus, u kterého zkrátka chcete, aby byl pravdivý. Nikdy se pravděpodobně nepřestane hledat a stále budou existovat lidé, kteří budou toužit po jeho nalezení. Kde se ve skutečnosti tedy nachází nebo zda vůbec, to zůstává otázkou. Spisovatel Edgar Allan Poe ve své básni „El Dorado” z roku 1849 nabízí poněkud děsivý popis: „Přes Měsíční hory, dolů Údolím stínů, jeď, směle jeď…pokud hledáš El Dorado.”

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit