Je sex zdravý? Čtyři mýty o jeho prospěšnosti

ARCHIV / KURIOZITY / 12. 4. 2023

Nelze to bohužel popřít. Pokud máte v životě sex, je to skvělé. Nikdo nebude tvrdit, že je to dobré především pro vztah. Ne nadarmo se tomu s úctou říká intimita.

Častokrát se svobodným dívkám a ženám radí, ať si najdou muže a všechno se tím vyřeší. Právě proto přetrvávají mýty, že sex je všelék na všechno. Jenže tak tomu není, vlastně vůbec ne.

Mýtus 1: „Všechny kožní problémy skončí, jakmile začnete žít s mužem”

Akné a pupínky jsou často spojovány s nedostatkem intimity. Logika tohoto tvrzení spočívá v tom, že sex normalizuje organismus, čímž pomáhá léčit i pleť. Z lékařského hlediska mají pohlavní hormony androgeny skutečně vliv na výskyt a rozvoj zánětů na obličeji. U žen jsou tyto hormony regulovány vaječníky, u mužů jsou produkovány varlaty. Kromě toho mají vliv na libido a mastnotu pleti.

Důkazní základna o tom, že pohlaví ovlivňuje syntézu androgenů, však chybí. Kožní problémy často řeší hormonální terapie a odstranění gastrointestinálních onemocnění. Sexuální aktivita nemá ve skutečnosti na léčbu akné žádný vliv.

Mýtus 2: „Čím častěji máte sex, tím méně je gynekologických onemocnění”

Výhřez a prolaps vnitřních rodidel u žen může být částečně způsoben nepravidelností nebo úplnou absencí sexuální aktivity. Během orgasmu se totiž poševní stěny stahují a udržují svaly v napětí. Pokud k tomu nedochází, svaly ochabují a děloha a poševní stěny se mohou špatně nastavit. Onemocnění tohoto spektra se nazývá prolaps.

Pravděpodobnost výskytu a rozvoje dalších gynekologických a urologických onemocnění (např. endometriózy, myomu, cystitidy či uretritidy) není ovlivněna absencí nebo přítomností sexu. Jejich etymologie je zcela odlišná.

Mýtus 3: „Pokud nemáte orgasmus, rychleji zestárnete”

Nezřídka lze slyšet názor, že nedostatek intimního života má vliv na rychlé stárnutí organismu a zhoršení vzhledu. Bez pravidelných orgasmů údajně pokožka stárne, aktivněji šedne a vrásky jsou výraznější.

Mladistvost těla je totiž do značné míry závislá na bílkovinách, které jsou základními stavebními kameny těla. Například kolagen tvoří asi 30 % všech bílkovin v tkáních. Je zodpovědný za pohyblivost kloubů, pružnost kůže, zdravé vlasy a nehty. Jeho produkce klesá nejen s věkem, ale také při poruchách štítné žlázy. Proto je výskyt prvních příznaků stárnutí spíše důvodem ke konzultaci s lékařem než ke zvýšení počtu sexuálních aktů.

Mýtus 4: „Musíte s mužem spát častěji, pak rychleji zhubnete”

Panuje rozšířený názor, že sex je z hlediska zatížení svalů a tělesných systémů srovnatelný s tréninkem. Proto lze za účelem hubnutí nahradit fyzickou aktivitu v posilovně právě pohlavním stykem.

Bohužel, není tomu tak. Vezmeme-li jako vodítko průměrné hodnoty, dospělý člověk spálí při pohlavním styku trvajícím 5–6 minut asi 20 kalorií. To je jen o polovinu méně, než kdybyste celou dobu jednoduše seděli na pohovce, nebo ušli 500 metrů volným tempem.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit