Tip na výlet: Strašidelné Tachovsko

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 4. 10. 2021

Dnes pro vás máme tip na zajímavý výlet. Za pošmourného podzimního počasí bude strašidelný zámek a klášter působit opravdu děsivě. Nicméně je to krásné místo, kde můžete potkat i různé přízraky.

Západně od Tachova, který se nachází v západní části Plzeňského kraje, najdeme takzvané Aglajino údolí s rozlehlou alejí, přezdívanou také Knížecí alej, a to na počest Windischgrätzů. Právě tento šlechtický rod nechal alej na počátku 19. století vysázet. Na konci údolí nás uvítá monumentální zřícenina zámku a kláštera Heiligen, česky Světce. Místní paulánský klášter byl vystavěn ve druhé polovině 17. století. K původu jeho jména se váže zajímavá pověst.

Legenda praví

Kdysi dávno toto místo sloužilo jako pohanské obětiště. V pozdějších dobách se zde mělo začít zjevovat hejno modravých světel. Místní obyvatelé je překvapivě neoznačili ani za původně pohanská, či ďábelská znamení. Dokonce je nenazvali ani bludičkami, nýbrž jako čtrnáct svatých pomocníků, kteří měli lidem pomáhat v nesnázích. V polovině 14. století byl na tomto místě vybudován rovněž kostelík čtrnácti svatých pomocníků. V německém překladu názvu stavby, „Vierzehnheiligen“, můžeme hledat i německé pojmenování tohoto místa, Heiligen. V českém jazyce se pak ujal název ,,U Svatých“, ,,Svatá“ nebo ,,Světce“.

Místní pověst vypráví, že jakýsi bezbožný rytíř se kdysi těmto světýlkům vysmíval a oháněl se po nich svým mečem. Najednou se otevřela země a muž se do ní i se svým koněm na místě propadl. Po něm zbyla pouze přilba a koňská podkova. Časem se však místní ,,svatá světýlka“ vytratila a naopak, vydáte-li se sem na výlet, lze údajně potkat několik strašidelných přízraků.

Neklidné duše

V noci na těchto místech můžeme vidět neklidného ducha lenního pána, válečného dobrodruha, plukovníka Johanna Filipa Husmanna z Namedy, který právě prostřednictvím paulánských mnichů násilně rekatolizoval místní tachovské obyvatelstvo. Tachovští, kteří předtím poměrně často přecházeli k luteránství, se mu za jeho útisk po smrti pomstili. Jeho ostatky přenesli z kláštera do lesní kaple, odkud je údajně měl odnést čert. Dodnes za temných nocí prokletý duch bývalého lenního pána projíždí krajem v ohnivém voze, taženém čtyřmi vraníky, a to za hlučného doprovodu zuřivě štěkající smečky divoce vyhlížejících, černých psů. Společnost tomuto krutému feudálovi dělá jeho žena Emilie, v podobě mlžného, bílého přízraku, který bloudí lesem v okolí lesní kapličky. Oba tyto neklidné duchy je zde prý možné spatřit zejména během adventních nocí a též poměrně často i v období Vánoc.

 

Klášter Světce u Tachova

Smutný osud zámku

Dnes je jedno zámecké křídlo velkolepě navrženého zámku, který se generál Alfred kníže Windischgrätz, rakouský polní maršál, známý zejména zakročením proti revoluci v roce 1848, v rozmezí let 1857 až 1861 snažil vybudovat z bývalého konventu, opraveno a sídlí v něm průmyslová škola. Když však v roce 1862 Alfred zemřel, jeho syn již neměl zájem ve finančně náročné dostavbě zámku pokračovat. Původně zamýšlený monumentální romantický zámek tak nebyl nikdy zcela dokončen a budovu navíc na konci druhé světové války poničil i požár. Zbylé dochované ruiny kdysi i tak skutečně monumentální stavby s chrámovými okny, střílnami, mohutnými sloupy, zbytky kleneb a šnekovitých schodišť vypadají však opravdu hrůzostrašně, a to dokonce i za bílého dne.

 

 

Pokud si najdete čas, uděláte si výlet na toto nenápadné, ale velice zajímavé místo? Můžete nám dát vědět na náš instagram, zda jste se sem vydali, a měli jste třeba i zkušenost s něčím nadpřirozeným.

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit