Mořská panna z Peru

ARCHIV / KURIOZITY / 25. 9. 2023

Pověsti o mořských pannách, vílách, rusalkách a sirénách bychom čekali ve vyprávění pověrčivých mořských vlků v přístavních nálevnách rumu v 17. století. Co když se ale objeví mořská panna i dnes?

Skupina dřevorubců cestovala v roce 2000 v motorovém člunu po jedné z místních řek v okolí Venecia, jižně od Limy (J 12°14’39” – Z 076°57’39”),
když si dva muži něčeho všimli v řece a oznámili to ostatním na palubě. Překvapení chlapi spatřili těsně před lodí plavat ženu. Ve svých pohybech vypadala velmi hbitě; byla krásná, měla dlouhé blond vlasy a extrémně bledou pleť, tedy nijak se nepodobala místním ženám.

Když řidič plavidla spatřil krásnou dámu, zrychlil a snažil se tajemnou ženu dohnat. Ani přes jeho maximální úsilí se jim nikdy nepodařilo ji dostihnout, protože plavala neuvěřitelnou rychlostí a bez jakéhokoli viditelného úsilí, občas se objevila asi 2 metry od člunu, ale pak se ponořila a vynořovala se mnohem dál, celou dobu vzdalující se od lodi.

Překvapeni její vytrvalostí muži pronásledování vzdali. Žena si toho očividně všimla, otočila se, krátce na ně pohlédla, pak se ponořila a zmizela z dohledu. Když se ponořila, ohromení svědci si všimli, že místo nohou má žena dlouhý přívěsek podobný rybímu ocasu. Po setkání muži odmítli cestovat po stejné řece, protože se báli, že „mořská panna” potopí jejich loď a vezme je s sebou.

O co šlo? Byl to přelud, fantazie či výmysl? Nebo si námořníci spletli ženu s nějakou rybou? Jisté je, že takové příhody nejsou v Peru nijak ojedinělé, jak dokazuje kniha „Mořské panny a Yakurunas: mýtus a realita peruánských vodních duchů,” vydaná letos na jaře.

autor: Ing. Tomáš Stěhule
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit