Tip na výlet: Kdysi přísně utajovaný vojenský objekt Míšov

ARCHIV / ČESKÉ ZÁHADY / KURIOZITY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 30. 5. 2022

Za minulého komunistického režimu, kdy v naší zemi pobývala sovětská armáda, u nás vznikalo mnoho utajených zařízení, o jejichž funkci mělo povědomí jen málo občanů. Například tento vojenský objekt Míšov.

Toto vojenské zařízení se nacházelo uprostřed brdských lesů. Bylo jedním z dvanácti lokalit v Evropě, které měly sloužit ke skladování jaderných zbraní. Neslo krycí název „Javor 51” a až do odchodu sovětských vojsk v roce 1990 nebyl do objektu vpuštěn žádný civilista. O skutečném účelu zařízení údajně neměla ponětí ani vnější vojenský ostraha tohoto objektu.

Tento utajený vojenský areál byl dokončen v dubnu 1969. Jednalo se o velkolepou stavbu, celá plocha areálu zabírala asi 150 hektarů. K jeho zničení by byla údajně potřeba jaderná nálož o síle až tří megatun. Objekt byl rozdělen na kasárenskou část pro asi 170 vojáků i s rodinami. Nechybělo veškeré zázemí, včetně základní školy pro první ročník. Druhá část, kde se nacházela speciální munice, byla rozdělena na několik bezpečnostních sektorů, z nichž měl každý rozdílný režim vstupu.

Každý betonový skladový bunkr měl vlastní studnu s rozvodem vody, rezervní dieselelektrický agregát poháněný šestiválcovým motorem Škoda, systémy filtrace i úplného odsátí vzduchu, rozvod helia, stlačeného vzduchu a odvod odpadových produktů. Vstup pro obsluhu byl maskován v místě, kde je dnes les, na vrcholu objektu.

Sověti opustili Míšov začátkem července 1990. Když vojáci odcházeli, pronesl ruský velitel mrazivou větu:

„My odcházíme, ale věřte mi, že po nás zde budete vítat Američany!”

Využití v průběhu let

V roce 1993 byl vojenský objekt dočasně využit k uložení několika tun bankovek a starých mincí. V roce 2006 zase areál sloužil pro uložení asi 3 800 ostatků německých vojáků, pohřbených v průběhu druhé světové války na našem území. Ostatky pak byly v roce 2010 přemístěny na vojenský hřbitov v Chebu.

Od roku 2013 je objekt přístupný veřejnosti. Dnes si návštěvníci mohou projít celý depot, včetně kompletně dochovaného technického zázemí. Ve čtyřech tematických sekcích se dozvíte zajímavé informace z dob studené války. Zjistíte, jak vypadá silo na odpálení jaderné rakety v Kazachstánu, nebo kde Američané před 50 lety ztratili tři jaderné pumy.

Expozice je skutečně velice zajímavá. Vidět například můžete i jadernou minu, která váží asi 80 kilogramů. Měla se využívat na takzvané jaderné podzemní stavitelství. Min byly vyrobeny stovky na východní i západní straně. Zakopané byly 200 metrů pod zemí na přechodech podél tzv. železné opony a byly na dálku řízeny radiově. Zajímavostí je také odtajněný rozkaz s podpisem amerického majora na svržení atomové pomy na Hirošimu, obrázky a zvon z kostela v Sarově, střediska sovětského jaderného výzkumu a mnoho dalšího. Koncem května tohoto roku byla navíc otevřena nová expozice Energie a civilizace. Návštěvu ocení jistě jak zájemci o tajná vojenská zařízení, tak i milovníci historie. V dnešní době, kdy je jadernou válkou vyhrožováno, člověku při návštěvě těchto míst až naskakuje husí kůže.

 

GALERIE

autor: Petr Matura
foto: Petr Matura


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit