Čachtická paní a její skutečný příběh

ARCHIV / DĚSIVÉ LEGENDY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 19. 7. 2023

Čachtická paní aneb Alžběta Báthory je ženou, jejíž příběh se proslavil prakticky po celém světě. Mučila mladé panny a zemřela ve vězení, nebo je skutečný příběh trochu jiný?

Příběh kruté šlechtičny Alžběty Báthoryové, dnes známé pod pojmenováním Čachtická paní, se začal psát v roce 1610, kdy je prý Alžběta palatinem Jiřím Turzem přistižena při mučení mladých dívek. Následuje soudní jednání, při němž vypovídají nejbližší z řad služebnictva, údajně přítomného u mučení těchto mladých žen. Podle svědeckých výpovědí měla Čachtická paní své oběti pálit rozžhavenou lžící či mincí, vpichovat jim špendlíky do rtů, propichovat prsty a zašívat ústa, aby nebyl slyšet jejich křik.

Báthoryová a její čtyři pomocníci byli nakonec obviněni z mučení a zabití velkého množství mladých žen (uvádí se 20 až 2 000 obětí, zdroje se v počtu obětí rozcházejí). V lednu roku 1611 se koná soud s údajnými přisluhovači nemilosrdné hraběnky, kteří končí na hranici nebo v rukou popravčího. Samotná Alžběta je již v roce 1610 dána do samovazby, kde zůstává až do své smrti o čtyři roky později. Někteří badatelé se také domnívají, že hraběnka byla otrávena, aby na povrch nevyšla skutečná pravda o celé této zvláštní události.

Jiná verze tohoto záhadami opředeného příběhu však zase tvrdí, že na hradě v Čachticích Čachtická paní během domácího vězení nezemřela, neboť ji mocní příbuzní tajně odvezli do Maďarska, kde pak v klidu dožila. Této možnosti nasvědčuje i pravděpodobná neexistence jejího hrobu, který by se měl údajně nacházet v čachtickém kostele svatého Ladislava, kde však doposud nebyl nalezen, a to navzdory nemalému úsilí nejrůznějších badatelů.

Rod Báthoryů

Jisté je, že Čachtická paní trpěla nějakou formou duševního onemocnění. Ostatně, na vině by snad mohla být i genetika, protože její rodiče původně pocházeli z jednoho rodu, který se sice později rozdělil na dvě větve, ovšem většinu Báthoryů z obou větví charakterizovaly výstřední povahové vlastnosti. Vícero z nich mělo sklony k samolibosti, pýše, tyranství, smyslnosti a k sexuální zvrácenosti. Většina také trpěla epilepsií a dnou. Doprovodným znakem degenerace rodu byly právě uvedené povahové vlastnosti a rod zanedlouho poté také zcela vymírá. Alžběta navíc mohla po smrti dvou ze svých pěti dětí a po následném úmrtí svého manžela Františka Nádasdyho trpět stresem a osamělostí.

Nicméně k jejímu životu se již neodmyslitelně vážou skutečně nejrůznější legendy včetně jejích údajných koupelí (či pití) krve služek, které napomohly rovněž i ke vzniku početných upírských mýtů (či konkrétněji sexuálně-sadisticko-upírských legend a bájí). Ať už je však pravda jakákoliv, je možné, že duše Alžběty dodnes nenašla klid. Proč by se jinak její přízrak až do dnešních dnů čas od času stále ještě v Čachticích zjevoval?

autor: Petr Matura
foto: commons.wikimedia.org
Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit