Proč jsou muži z Marsu a ženy z Venuše

ARCHIV / KURIOZITY / 25. 3. 2024

Vědci vycvičili umělou inteligenci, aby rozlišovala mezi mužským a ženským mozkem. Muži jsou totiž z Marsu, ženy z Venuše, jak se říká.

Tímto rozdělením se obrazně vyjadřuje většina vědců, kteří se shodují, že se od sebe lišíme, a to jak navenek, tak vnitřně, i chováním. Ve skutečnosti je obtížné odlišit primární a sekundární sexuální charakteristiky, nebo sázet na posuzování mužské a ženské logiky. Jak hluboko ale sahají viditelné rozdíly? A hlavně, ovlivňují náš mozek? To bylo diskutováno s různou mírou úspěchu. A nedávno se ozvali ti vědci, kteří věřili, že existuje rozdíl v mužském a ženském mozku.

Nechali tak za sebou kolegy, kteří trvali na tom, že nic takového neexistuje – alespoň ne v zásadě. Skutečně v tom není žádný velký rozdíl, který by upoutal pozornost – je zde zjevně nějaký jemný rozdíl, kterého si zatím všimla pouze speciálně vycvičená umělá inteligence (AI). Výzkumníci ze Stanford Medicine uvedli, že neuronová síť, kterou vyvinuli, odhalila rozdíly a správně identifikovala „sex v mozku“ v 90 % případů. Výsledek je fenomenální.

AI dokázala rozeznat mozky podle pohlaví

Odborníci pod vedením Vinoda Menona, profesora psychiatrie a behaviorálních věd ve Stanford Cognitive and Systems Neuroscience Laboratory, nejprve samozřejmě „vycvičili“ AI tím, že ukázali několik tisíc snímků funkční magnetické rezonance (fMRI) mozků, které byly přesně známé jako mužské nebo ženské. V důsledku toho si AI „uvědomila”, jak se liší. Poté jí byly ukázány další fotografie – 1 500 mozků, náhodně nasbíraných v Evropě a USA. Vědci znali jejich pohlaví, ale AI ne. Během tohoto experimentu dosáhl právě oné 90% úspěšnosti – tedy v 90 případech ze 100 správně „uhádl”, na kterém snímku je mužský mozek a na kterém ženský.

Umělý protějšek lidem řekl, že našel rozdíly ve striatu, limbickém systému a síti takzvaných výchozích režimů. Tyto oblasti jsou zodpovědné za naše smyslové vjemy, vzpomínky, řešení strategických problémů, motivaci, plánování, hodnocení různých úhlů pohledu a denní snění. Jinými slovy, ženy jsou emotivnější, zapamatovatelnější, mají sklony k sofistikovaným fantaziím, cítí se jinak – zejména pachy – a budoucí vývoj událostí si představují po svém. To vše se, jak se ukazuje, odráží v mozcích žen, čímž se liší od mužských.

„Obdrželi jsme přesvědčivé důkazy, že pohlaví je spolehlivým determinantem organizace lidského mozku,” vysvětlil Menon v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), na který odkazuje univerzitní tisková zpráva. Je možné, že rozdíly mezi pohlavími mohou s největší pravděpodobností vysvětlit skutečnost, že dámy jsou (obecně) upovídanější, ale hůře se orientují v terénu než muži. Skutečnost, že lépe slyší, a proto je často uráží hlasitá řeč, vnímají to jako zvýšený tón, mohou diskutovat o několika tématech současně, stejně jako dělat více věcí najednou, jsou méně citlivé na bolest. Možná jsou rozdíly stanoveny v děloze pod vlivem pohlavních hormonů – testosteronu, androgenu, progesteronu, estrogenu.

Zdá se, že gayové mají ženské mozky

V roce 2008 se LGBT komunita chopila zbraně proti Dr. Charlesi Rosellimu z lékařské fakulty Oregon Health and Science University. Zjistil, odkud se mezi zástupci drobného dobytka berou zlomyslné homosexuální sklony. Koneckonců, věda zjistila, že například 8 % beranů usiluje o sex výhradně s jinými berany, nikoli s ovcemi. V důsledku toho lékař dospěl k závěru, že příčina jevu spočívá v mozku. Konkrétně u normálních ovcí se ukázalo, že hypotalamus, zdroj mnoha hormonů, je vyvinutější. A gay berani tam měli mnohem méně nervových buněk.

Veřejnost okamžitě vytáhla do boje: Roselli tvrdí, že mozky sexuálních menšin jsou nedostatečně vyvinuté (protože mají méně buněk)! Lékař obdržel desítky tisíc naštvaných e-mailů od pobouřených zástupců těchto sexuálních menšin. Vědec byl také obviněn z toho, že „připravil cestu k vymýcení homosexuality z lidí”. A gayové a lesby, jak víme, jsou poslední lidé, kteří chtějí být vymýceni. Roselli měl překvapivě i následovníky – například profesorku Ivanku Savic Berglundovou z Karolinska Institute ve Stockholmu. Výzkumnice pozvala dobrovolníky – 25 heterosexuálních mužů a stejný počet heterosexuálních + 20 gayů a 20 lesbiček.

Pro začátek si Ivanka všimla, že gayové mají zpravidla větší levou hemisféru mozku než pravou. U lesbiček naopak převažuje pravá. Poté všichni dobrovolníci čichali vatu nasáklou mužským (heterosexuálním) potem, který, jak známo, obsahuje pohlavní hormony. A zároveň byly skenovány jejich mozky a pozorovány jejich reakce. Bylo zjištěno, že heterosexuální ženy a gayové aktivně reagovali na tuto vůni! Jinými slovy, mozky gayů se chovaly jako ženy. A mozková reakce lesbiček byla naopak jako u normálních představitelů silnějšího pohlaví. Přesně stejný experiment byl proveden s lesbami. Gayové tedy mají ženský mozek a lesbičky mužský. Dokáže to AI zjistit? Pravděpodobně, pokud se někdo odváží zorganizovat vhodnou studii.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit