Kdo kopal podzemní chodby po celé Evropě

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 11. 3. 2024

Je to zvláštní, ale Francie, Německo, Rakousko, Španělsko, Maďarsko a Turecko propojují podzemní chodby o výšce 70 cm. Kdo je vytvořil?

Skutečnost, že v Evropě existují zvláštní chodby je již dlouho známa – už v minulém století se do nich dostali první vědci a jeskyňáři. Ale od těch dob bylo takových tunelů objeveno tolik, že to odborníky udivilo. V některých evropských zemích bylo objeveno 500–700 katakomb, nacházejících se v hloubce několika desítek metrů. Mnohé z nich přechází jeden do druhého. Nyní už jde o celou obrovskou podzemní síť, která se táhne od Skotska a dále od pobřeží Atlantského oceánu ve Francii až ke Středozemnímu moři, do Turecka.

Podzemní síť vědce udivila. Kdo ji vytvořil? Proč bylo na ni vynaloženo tolik práce? A kdy se tak dělo? Odpovědi na tyto otázky dosud chybí. Podle mínění německého archeologa Dr. Heinricha Kusche, který nedávno vydal knihu s fascinujícím názvem „Tajemství podzemních dveří a starý svět“  (Secrets Of The Underground Door To An Ancient World), chodby se objevily už v době kamenné, tedy před více než 12 000 lety, protože se většinou nachází v blízkosti sídlišť lidí v té době.

Kusch je přesvědčen, že dříve byla podzemní sít ještě rozsáhlejší, ale byla postupně zničena, nebo dosud nebyla nalezena. Chodby, podle mínění archeologů, vykopali Evropané už od doby kamenné. Prý za jednoduchým účelem, a to ochránit se před nepřáteli a predátory. Neznamená to, že by lidé žili pod zemí trvale, ale hledali tu jen úkryt. Proto jim stačil nepohodlný, max. 70 cm vysoký tunel. Odpůrce rozděluje otázka funkce tunelů. Také nesouhlasí se stanoveným stářím, podle nich tunely jsou pozdějšího data. Ale kdy se tak dělo, na tom se nejsou schopni shodnout. Názory na dobu vzniku tunelů se pohybují od roku 1000 př. n. l. až do 19. století. Problém je, že zatím nikdo nemůže dokázat, že má pravdu.

Legendy na základě folklóru

Podle lidových tradic všech národů Evropy žili v podzemí trpaslíci, budující právě takovou síť tunelů. Folklór je plný legend (např. Sněhurka a sedm trpaslíků). Třeba v Rakousku se takovým chodbám říká „díry gnómů (trpaslíků)”. Takovým pověstem nahrávají malé rozměry tunelů, jejichž výška nepřesahuje více než 70 centimetrů, a mnohdy jsou úzké jen 40 cm, což je pro obyčejného člověka stěží průchodné. A co je nejzvláštnější – o podzemních tunelech v Evropě není žádná zmínka v písemných pramenech. Jako by existence sítě tunelů byla speciálně chované tajemství po celá staletí.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit