Ohnivý poltergeist v Indianě

ARCHIV / duch / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 22. 3. 2024

Poltergeist je obvykle označení pro paranormální aktivitu v domě, kdy se samy pohybují předměty, případně vzplanou nebo vybouchnou, nebo se mohou projevit závady v elektřině.

Nicméně je známý jeden obzvláště zajímavý případ, kdy snad lze přítomného poltergeista označit za milovníka ohně a pyromana. Objevil se v dubnu v roce 1941 ve městě Odon v Indianě, což je malé a poklidné městečko, které se nejeví jako místo paranormálních výskytů. Přesto se tak onoho osudného roku stalo dějištěm jedné z nejpodivnějších nadpřirozených hádanek až do současné doby.

Jednoho dubnového rána farmář William Hackler klidně snídal ve svém domě. Jakmile dojedl, vydal se na obhlídku svého pozemku a stodoly, aby začal s potřebnými pracemi. Mířil pomalu přes dvůr, když si náhle všiml kouře, který se valil z jednoho oken domu v horním patře – tam, kde byla jeho ložnice. Okamžitě se vrátil a vyděšený vyběhl po schodech do patra. Když dorazil do správné místnosti, viděl, jak stěnu pod oknem pohlcuje středně velký oheň, který jako kdyby vycházel přímo ze zdi.

Neštěstí bylo zažehnáno a požár uhašen. Padlo podezření na vadnou elektroinstalaci, ale farmářova usedlost neměla elektrické rozvody. A ani v krbu uvnitř domu nehořel oheň, který by se případně mohl rozšířit. Dobrovolní hasiči, kteří přijeli požár pomoci uhasit a najít jeho původ, tedy pouze s částečným úspěchem zase z místa odjeli.

Poltergeist, co rád oheň

Netrvalo to však dlouho a sbor hasičů byl na farmu povolán znovu, když se v domě objevil druhý oheň, tentokrát v jiné ložnici na matraci postele. Jestli si kterýkoli z těchto můžu myslel, že tím tato epizoda končí, šeredně se mýlil. K záhadným požárům docházelo po celý den, neustále dokola vzněcovaly různé předměty anebo části konstrukce domu. V jednom případě například vzplála i obyčejná kniha přímo ze svého vnitřku, dokud neshořela na popel. Hasiči během dne uhasili dohromady 28 prapodivných a nevysvětlitelných požárů.

Následující den ráno se toto vzněcování konečně zastaví. Ať byly způsobeny jakkoli nebo čímkoli, stejně jak se rychle a prapodivně objevily, tak stejným způsobem náhle zase ustaly a nikdy se už nevrátily. Úřady si stály za svými teoriemi, které se týkaly magnetických polí, plynů nebo žertů dětí farmáře. Sám farmář byl přesvědčený, že za tím stojí nějaký poltergeist. Ale neuměl si vysvětlit, proč se u něho zjevil a proč tak nečekaně zase zmizel. Nicméně z toho byl tak vyděšený, že celý dům zboural a kompletně postavil znovu.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay, Unsplash


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit