Mimozemšťané za oběžnou dráhou Pluta

ARCHIV / UFO A MIMOZEMŠŤANÉ / 28. 2. 2024

Mimozemšťané dorazili do Sluneční soustavy spolu se svými planetami. V naší galaxii jsou planety, které z nějakého důvodu opustily své domovské hvězdy.

Slunce mohlo klidně vzít na svou oběžnou dráhu jednu, nebo dokonce několik planet, které opustily své hvězdné systémy. K tomuto závěru dospěl americký astrofyzik Amir Siraj z Princetonské univerzity, o čemž podal zprávu do časopisu The Astrophysical Journal Letters. Modelování a následné výpočty provedené astrofyzikem ukázaly, že někde na okraji Sluneční soustavy se takové světy opravdu nacházejí – je tam alespoň jedna planeta větší než Mars, dvě nebo tři planety srovnatelné velikostí s Marsem, a pět planet o velikosti Merkuru.

Siraj věří, že alespoň některé z „obyvatel galaktického uprchlického tábora” bude možné vidět již v roce 2025, kdy bude zprovozněna obrovská observatoř Vera Rubin v Chile. Astrofyzik se chopil výpočtů inspirovaných výzkumem svých kolegů, kteří od roku 2000 ve vědeckých časopisech hlásili, že ve vesmíru, a konkrétně v naší galaxii, existují takzvané darebné planety neboli putující planety. Tedy ty, které se řítí mezihvězdným prostorem. Podle některých odhadů je „tuláků” dokonce několikanásobně více než hvězd.

Proč planety „odešly ze svého domova” a vydaly se na nezávislý let, to není známo – astronomové na to ještě nepřišli. Ale jsme si jisti, že bludné planety existují – letí, a zůstávají neviditelné v optickém nebo infračerveném rozsahu. Protože povrch vyděděnců je velmi chladný a téměř nic neodráží, jsou daleko od zdrojů tepla a osvětlení. Někdy se stále vzdalují, zastiňují světlo hvězd a interagují s jinými hmotnými objekty.

Mimozemšťané jsou možná blíž, než si myslíme

Mohli by mimozemšťané žít na putujících planetách? Taková otázka není vůbec bláznivá. Kladou si ji i docela seriózní vědci, například Irina Romanovska, profesorka fyziky a astronomie na Houston Community College. Podle ní i na takových chladných planetách mohou mimozemšťané žít, nebo spíše uvnitř nich jako krtci. Proměnili svou planetu v obří vesmírnou loď, našli způsob, jak ji urychlit, a vydali se na dlouhou, nekonečnou cestu napříč galaxií v naději, že najdou vhodnou hvězdu, ke které by se mohli „uvázat”.

Obytný prostor, který se nachází v hlubinách, je opatřen teplem, zdroji a ochranou. Alespoň po miliony let. Vnitřek putujících planet může být obyvatelný. V článku publikovaném před dvěma lety v International Journal of Astrobiology Irina Romanovskaja nabádá astronomy, aby hledali jak „tuláky”, tak na nich něco zvláštního – takzvané technosignatury, které by vyvolaly podezření, že jsou tyto planety obydlené. Mohlo by to být nějaké vypařování, záření, záblesky. Nadšenci se již léta snaží zachytit signály od mimozemšťanů a pracují v rámci programu SETI.

Profesorka Romanovskaja navrhuje přejít k programu SMETI (pátrání po migrující mimozemské inteligenci) – tedy k hledání inteligentních mezihvězdných migrantů. Mimochodem, pokud se některá z bludných planet, o kterých nám Amir Siraj vyprávěl, skutečně ukáže, že je obydlená, jak sní profesorka Romanovskaja, pak naše víra v mimozemšťany bude mít konečně smysl. Existují a všechny příběhy o nich jsou pravdivé. Co když mimozemšťané skutečně tajně navštěvují Zemi už dlouhou dobu a vylézají z útrob své planetární vesmírné lodi? Proč ne? Nejsou blízko nás, ale ani tisíce světelných let daleko – i lidská civilizace je schopna takových pohybů. Zatím však ne v pilotovaném režimu.

Proč „kotví” tak daleko?

Možná proto, aby nedošlo ke zmatku v mechanismu Sluneční soustavy gravitací vlastní planety. To znamená, že se nemohli dostat blíž – zastavili
se tam, kde nebyl vliv jejich „vesmírné lodi” téměř znát. Je příliš brzy na to, abychom se radovali. Bohužel, planety s největší pravděpodobností začaly putovat samy od sebe – v důsledku některých kataklyzmat. A skončily tak, že je na svou oběžnou dráhu jednoduše vytáhlo Slunce. Jejich mateřské hvězdy mohly explodovat, srazit se s neutronovými hvězdami nebo černými dírami. Planety byly vyvrženy tlakovou vlnou, nebo zmatky v cizích planetárních systémech.

Nepříliš pokročilí mimozemšťané – zhruba na naší úrovni nebo ještě vyšší, a zdá se, že je jich většina – by jen stěží byli zachráněni při katastrofě. Proto, jakkoli je smutné to přiznat, na darebných planetách lidé najdou v nejlepším případě jen stopy něčí civilizace. Což by také bylo překvapivé. Data získaná v roce 2016 naznačují, že ve Sluneční soustavě existuje „nepoznaná” planeta, několikrát větší než Země. Devátá planeta, jak se jí říká. Tajemný předmět se stále hledá.

autor: – skm –
foto: Unsplash


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit