Mozek ukládá vzpomínky jako kartotéka

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 13. 6. 2022

Přemýšleli jste někdy o tom, jak náš mozek vlastně ukládá veškeré vzpomínky? Ukazuje se, že to není tak jednoduchá záležitost.

Specialisté z Cedars-Sinai Medical Center v Los Angeles zjistili, že před uložením do mozkového „úložiště” přiřadí mozek každé vzpomínce určitou sadu markerů, které ji následně umožňují vyvolat z paměti. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Nature Neuroscience.

Markery a spouštěče

Jakmile tedy hledáme určité materiály v kartotéce, hledáme dle specifických kritérií. Řekněme, že potřebujeme najít fotky z promoce na univerzitě, jež se konala v nějakém daném roce. Nejprve hledáme alba s obrázky ze stejného roku, mezi nimi následně hledáme album na požadované datum a téma. Dejme tomu, že promoce se konala 25. června.

Mozek funguje stejně. Začne třídit specifické značky. Pokud si potřebujeme připomenout oslavu promoce, vzpomeneme si nejprve na našem studium na univerzitě, na události z té doby, a tak se dopátráme ke správné chvíli.

Existuje však i jiný způsob, jak se ke vzpomínce můžeme „přiblížit”. Jestliže narazíme na nějaký druh spouštěčů, pak se nám v paměti mohou vynořit obrázky z minulosti. Předpokládejme, že vůně konvalinek vám může připomenout první rande. Píseň, kterou jste náhodou slyšeli v rádiu, vás vrátí do chvíle nehody, již jste měli právě při poslechu dané písničky.

Video projekce

To vše ale muselo být prokázáno, a tak za tímto účelem vědci provedli experiment. Dobrovolníkům byly ukázány dva druhy videozáznamů. V prvním případě byl příběh, který se v klipu vyvíjel, logický a ucelený. Ve druhém se skládal z událostí, jež spolu nijak nesouvisely.

Během tohoto pokusu sledovali odborníci mozek zkoumaných osob pomocí speciálního zařízení. Zjistili, že odezva na dva typy klipů byla rozdílná.

Pravděpodobně to bylo způsobeno tím, že neurony musely analyzovat data, přijatá zvenčí různými způsoby. Jestliže v prvních videích byly zápletky propojeny společnými tématy, tak ta druhá byla rozkouskována na samostatné malé zápletky. Mechanismy zapamatování se proto v obou případech lišily.

Rychlá kontrola

Mimochodem, nejčastěji se potřebné vzpomínky objeví v paměti okamžitě (mluvíme-li o událostech, a ne například o jménech, názvech či číslech). Tato vysoká rychlost je způsobena tím, že mozek ihned skenuje veškeré množství dat, které má, včetně vizuálních obrazů, zvuků a pachů.

Pokud se tedy bavíme o svém maturitním plese, pak si můžete vzpomenout, že jste byli v béžových šatech s krajkou, v nově zrekonstruovaném sále to vonělo čerstvou barvou, ale to vše narušovalo aroma silného parfému jedné z vašich spolužaček. Hudbu, jež tam hrála, jste pak často slyšeli na různých místech, a vždy jste si ten den na tuto událost vzpomněli.

Když si člověk není schopen vzpomenout ani na důležité okamžiky svého života, může to znamenat, že jeho nervová spojení jsou přerušena a přístup do „mozkové kartotéky” je zablokován. To se může stát při Alzheimerově chorobě nebo úrazech hlavy.

 

autor: – skm –
foto: piqsels.com


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit