Vědci objevili Boží jiskru – vajíčko po oplodnění začne zářit

ARCHIV / KURIOZITY / 21. 2. 2024

Úžasná věc na pokraji fantazie. Existují miliony spermií a cenu za oplodnění dostane ta, která vyhraje závod o vajíčko. Zatlačí svou hlavu o skořápku, pronikne dovnitř a v tu chvíli, v několika okamžicích, se stane něco úžasného.

Buňka totiž začne zářit a jakoby se obklopí ochranným polem, které brání pronikání dalších spermií. Bez ohledu na to, jak moc o to usilují. „Vítěz” je naopak vřele vítán – mužské a ženské membrány se začínají spojovat a přispívají ke zrodu nového života. Toto zjištění probouzí náboženské úvahy. Jak lze nevěřit, že proces početí má stále božský počátek a vyzařování je přinejmenším známkou „něčeho” seslaného „shora”. Ale podívejme se nejprve na to podivné ochranné pole.

Je známo, že klíčovou roli při jeho tvorbě hraje interakce dvou proteinových komplexů – JUNO a IZUMO1. Jedna se nachází na vnější membráně vajíčka, druhá na povrchu spermie. Ale ani nejmodernější metody, jako je kryoelektronová mikroskopie a proteinová krystalografie, nám neumožnily porozumět detailům. Vytvářeli pouze statické obrázky.

Vědci ze Švýcarska a Německa (ETH Zurich ve Švýcarsku a Ludwig Maximilian University of Munich v Německu) našli způsob, jak vidět záhadu oplodnění v dynamice – simulovali ho na superpočítači. A nakonec se podívali na to, co se stane během prvních 200 nanosekund. Ukázalo se, že oplodněné vajíčko uvolňuje proud nabitých atomů zinku, které brání pronikání dalších spermií do něj a posilují vnější obal. Výsledky studie, kterou vedla Viola Vogel, biofyzička z ETH Zurich, byly zveřejněny ve Scientific Reports.

Jiskra života

Záře vajíček – záblesky světla – jakési „jiskry života” doprovázející pronikání spermií, kdysi pozorovali američtí vědci z Northwestern University. A také došli k závěru, že nabité atomy zinku jiskří. Jiskry následují ve vlnách s krátkými přestávkami. Američané usoudili, že oplodněné vajíčko produkuje tyto ohňostroje tak, že se jednoduše zbaví přebytečného zinku, který se při jeho zrání hromadí, a nějak mu pomáhá ve vývoji. Říká se, že embryo nepotřebuje tolik zinku, jak se zpočátku nahromadilo.

Pokud mají Švýcaři a Němci skutečně pravdu, pak je význam toho, co se děje, mnohem hlubší: vajíčko z nějakého důvodu svítí, a vytváří „ochranné pole”. Američané však docela dobře přišli na něco jiného – zjistili, kde vajíčko ukládá „nálože” zinku. Uchovává je ve speciálních kapsách umístěných pod skořápkou. Existuje několik tisíc kapes, v nichž je nacpaných asi 60 miliard atomů zinku. Během „ohňostroje” vystřelí kapsy přibližně 10 miliard „náloží”, což znamená 4–5 salv.

Došlo i na praktický závěr: podle intenzity „ohňostroje” se prý dá soudit, zda je vajíčko dobré, a jak úspěšné bylo oplodnění. To je důležité zejména u postupů umělého oplodnění – jak se říká, in vitro, do kterého musí sestoupit i „jiskra života”. Jak je možné, že to lidé věděli v dobách, kdy to vůbec nemohli zjistit?

Můžete se podívat na tyto studie:

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit