Stříbrné studny – nevyřešená záhada Sýrie

ARCHIV / SVĚTOVÉ ZÁHADY / ZTRACENÉ VĚDOMOSTI / 18. 3. 2024

V Sýrii je jedna z mála nevyřešených záhad na naší planetě, jde o stříbrné studny. Je to země plná záhad a mystických míst, která nelze z pohledu moderní vědy vysvětlit.

Najdete zde na zemi podivné kresby, které se táhnou mnoho kilometrů a jsou viditelné pouze z velké výšky, a „syrský Stonehenge”, o kterém se předpokládá, že je starý více než 10 000 let, tedy by mohl být starší než samotné pyramidy, a dále i opuštěná města dávno zmizelých civilizací. Jedním z takových míst v Sýrii jsou takzvané „stříbrné” studny ve starověkých ruinách malého města, zvaného Resof, které se nachází v poušti. Svou slávu získaly díky určité zvláštnosti. Informace o nich se začaly objevovat poměrně nedávno, i když jejich stáří se odhaduje na stovky let.

Při popisu studní nelze s jistotou říci nic, protože zde nebyli žádní vědci, kteří by je mohli prozkoumat a poskytnout svůj názor, a kvůli vojenskému konfliktu se neví, kdy taková příležitost nastane. Některá data jsou ale stále k dispozici. Je tedy známo, že byly nalezeny 4 takové studny a nacházejí se docela blízko sebe. Pro místní obyvatele je toto místo opředeno mystikou a legendami. A existuje pro to několik důvodů.

Legendy a vlastnosti 

Za prvé, studny samy o sobě připomínají vertikální tunely, protože tam není žádná voda (a není známo, zda tam byla dříve, a kdy vůbec). Nikdo nezná ani hloubku těchto tunelů, dokonce i místní se do nich bojí jít, protože podle jejich představ je toto místo výjimečné. Není známo, zda tam vůbec někdo šel. I když je možné, že časem se díky vysokému zájmu ze strany vědců taková výprava uskuteční. Jak říkají místní obyvatelé, když hodíte kámen do kterékoli ze čtyř studní, bude padat asi 15 sekund, takže hloubka je impozantní.

Za druhé, studnám se připisují léčivé vlastnosti. Pokud do nich vložíte nádobu se špinavou vodou a necháte ji chvíli (nejlépe přes noc), tak se tato voda promění v čistou, průhlednou a hlavně chutnou vodu. Pokud je někdo v okolí nemocný, je zvykem tuto vodu používat k léčbě. Skeptici tvrdí, že zde není nic mystického, protože prostě vidíme vlastnosti zvláštního typu půdy. Můžeme dojít k závěru, že jamky mají baktericidní vlastnosti, protože se jim z nějakého důvodu říká „postříbřené”; možná tento předpoklad není daleko od pravdy, protože je to stříbro, které má vlastnosti zabíjet bakterie. Mimochodem, podle jiné verze dostaly studny své jméno díky stříbrnému odstínu stěn studní.

A do třetice se k tomuto místu v pouštních píscích váže mnoho legend a pověr. Do našich dob se zachovaly legendy, že tyto studny postavili „stříbrní lidé”, a od toho možná studny získaly svůj název. O jaké tajemné stvoření šlo? Podle příběhů předků, které se předávaly z generace na generaci, připomínali mimozemšťany neboli stvoření ve stříbrném hábitu.

A na závěr ještě jedna záhada: soudě podle zřícenin, které jsou poblíž, lze předpokládat, že zde před několika staletími existovala rozvinutá civilizace. Co ale přimělo obyvatele opustit své město s celým svým majetkem a odejít? Takových opuštěných míst je v Sýrii několik. Ať je to jak chce, „stříbrné” studny v Sýrii nyní patří mezi nejtajemnější místa planety Země. A i když o jejich původu nebo účelu nevíme nic jistě, musíme se spokojit pouze s dohady. Doufáme, že se vědcům časem podaří osvětlit tyto tajemné otvory v písku syrské pouště.

autor: – skm –
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit