Tajemné světlo Gurdon light

ARCHIV / KURIOZITY / PARANORMÁLNÍ AKTIVITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 20. 3. 2024

Nedaleko jedné železniční tratě se s pravidelností objevuje záhadné plovoucí světlo, u kterého se zatím nepodařilo zjistit, co ho vlastně způsobuje.

Poblíž železnice u Gurdonu (Clark County) se již mnoho let objevuje tajemné plovoucí světlo, pojmenované jako Gurdon light. Poprvé bylo spatřeno ve 30. letech 20. století. Místní samozřejmě přišli s mnoha teoriemi a příběhy o tom, co tuto zvláštní zář způsobuje. Jedna teorie dokonce mluví o Williamovi McClainovi, železničním dělníkovi, který v roce 1931 v těchto místech zemřel. Tato oblíbená legenda od místních obyvatel přitáhla v prosinci roku 1994 celonárodní pozornost, když záhadné světlo dokumentovala televizní show „Unsolved Mysteries” od stanice NBC.

Městečko Gurdon najdete asi 136 kilometrů jižně od Little Rock na Interstate 30, východně od Interstate na dálnici 67. Světlo se pravidelně objevuje mimo město podél železniční tratě. Někteří lidé věří, že původem jsou světla aut jedoucích mimo Interstate 30. Jenže to by se muselo jedna o vozidla vzdálená od místa více než 3 kilometry, což zkrátka není možné. Navíc lidé začali toto světlo vídat několik desetiletí před tím, než byla Interstate 30 v 70. letech 20. století postavena. Jiní věří, že světlo vytváří plyn z bažin, ačkoli se objevuje během jakéhokoli počasí. Někdo zase hovoří o tom, že tlak na křemenný krystal pod Gurdonem uvolňuje elektřinu a produkuje tak světlo.

Duše nebo lucerna zemřelého

Další oblíbenou historkou je ta o muži William McClain. Byl to muž pracující pro železnici a existují dvě teorie o tom, jak zemřel. První mluví o tom, že jedné noci pracoval mimo město, a to v právě v těchto místech, když omylem upadl na trať a byl přejetý a zabitý projíždějícím vlakem. A protože byla jeho hlava oddělena od těla, mnoho místních říká, že ono světlo je lucernou, kterou jeho duch používá, aby našel svou hlavu.

Druhá říká, že se jednalo o krutou vraždu. William McClain se měl údajně pohádat s jedním ze svých zaměstnanců, Louisem McBridem, o počtu dní, které měl odpracovat. Muž si přál být v práci častěji, aby si vydělal více peněz, ale během hospodářské krize nebylo možné mu toto přání splnit. McBride se velice naštval, udeřil McClaina lopatou do hlavy a ubil ho k smrti ostrým železničním kladivem. Světlo bylo poprvé spatřeno krátce po této vraždě a mnozí tvrdí, že je to duše zabitého McClaina.

Obě verze této legendy udělaly z oblasti Gurodonu velmi oblíbené místo, zejména v době Halloweenu. Příběh se stal tak známým, že v říjnu roku 1994 se právě show „Unsolved Mysteries” od NBC vydala do této oblasti, aby natočila televizní zopakování oné vraždy z roku 1931. Díl byl vysílán 16. prosince v roce 1994 a pojednával o tomto fenoménu.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay, CC / Mister49


Štítky: , , , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit