Havanský syndrom

ARCHIV / KURIOZITY / SVĚTOVÉ ZÁHADY / 13. 3. 2024

Je tomu pár let zpět, kdy na Havaně došlo k velice podivným událostem. Určití lidé začali mít prapodivné zdravotní problémy, čemuž se nakonec začalo říkat „Havanský syndrom”.

V roce 2016 začali zaměstnanci Ústřední zpravodajské služby na Kubě hlásit něco podivného. Téměř všichni začali pociťovat intenzivní bolesti hlavy, zvonění v uších a příšernou únavu. U některých jedinců to bylo ještě horší, byly hlášeny i případy poškození mozku a kognitivních funkcí. Od té doby bylo zaznamenáno už přes 1 000 případů této záhadné nemoci, přezdívané jako Havanský syndrom. Mnoho lidí spekulovalo, že mohlo jít o následky použití tajné zvukové zbraně, kterou nasadila jiná geopolitická mocnost, zatímco jiní tvrdili, že šlo o masové psychogenní onemocnění.

Na zoubek se tomu rozhodl přijít Kevin Fu, profesor elektrotechniky a počítačového inženýrství na Northeastern University. Ten si myslí, že odpověď na tuto problematiku je mnohem jednodušší – cvrčci. Říká: „Největším kandidátem jsou právě krátkoocasí cvrčci ze Západní Indie, jejichž  cvrlikání je nejen extrémně otravné, ale může člověku i ublížit. Toto je moje teorie, na kterou bych vsadil, ale zatím není potvrzena. Podle mě nejde o žádný jiný stát, který se snaží úmyslně ublížit lidem.”

Experimenty se zvukem

Se svými zkušenostmi s „temný uměním elektronického válčení” se Kevin Fu objevil i v nejnovější epizodě „Největší záhady historie” na History Channel, která se zaměřovala právě na Havanský syndrom. V roce 2018 provedl sám i experimenty s ultrazvukem – ty ukázaly, že Havanský syndrom může být výsledkem špatně fungujících ultrazvukových odposlouchávacích zařízení. Ale od té doby se dostal i ke své teorii se cvrčky, a není sám. V odtajněné zprávě JASON, což je poradní skupina spolupracující s ministerstvem zahraničí, také našla důvod se domnívat, že by viníkem mohli být právě cvrčci. Skupina provedla analýzu pulzního opakování zvuku zachyceného na Kubě a zvuku těchto cvrčků zjistila, že jsou pozoruhodně podobné.

„Šance, že to bude jen náhodou stejné, je nulová. Bylo to dostatečně přesvědčivé, a navíc opravdu jednoduché řešení. Vysvětluje to všechny příznaky, zatímco ostatní teorie vyžadují docela solidní dávku představivosti,” říká Fu, který byl nedávno jmenován do pracovní skupiny Bílého domu pro odolnost kybernetické bezpečnosti.

Po několika vyšetřováních CIA v roce 2022 vyhodnotila, že záhadná nemoc nebyla způsobe „trvalou globální kampaní nepřátelské mocnosti”. Mohlo by to poskytnou určitý klid, ale evidentně se zkrátka zdá, že jde spíše o průmyslový a ekologický problém než o nějaký typ špatného úmyslu. Avšak i teorie s cvrčky je stále teorií. Skutečná příčina Havanského syndromu tak zůstává záhadou. „Je smutné, že se to nevyřešilo, protože bylo skutečně mnoha lidem ublíženo,” říká Fu.

autor: Zuzana P.
foto: Pixabay


Štítky: , , , , , , ,





Mohlo by se vám líbit