Sny a spánek

ARCHIV / KURIOZITY / 16. 2. 2022

Sny a jejich tajemství zatím ještě nebylo rozluštěno. Je to jedna z největších záhad naší populace. Výzkum však nebyl úplně marný – po několika desetiletích bylo při studiu mozkových vln možné zjistit mnoho neobvyklých faktů o spánku, a o tom, co se v noci děje v naší hlavě.

Délka spánku

Je to velmi zajímavé, ale ukázalo se, že lidé spící 8 a více hodin denně mají kratší délku života, než ti, kteří spí v průměru 6-7 hodin.

Velryby a delfíni neusnou

Je pozoruhodné, že jak velryby, tak delfíni nikdy úplně neusnou. Jsou stvořeni tak, že jejich mozkové hemisféry spí střídavě. Díky tomu zvířata dál vyplouvají na hladinu a dýchají.

Jak dlouho bdít a proč po úrazu odpočívat

Mladý 17letý kluk jménem Randy Gardner vytvořil světový rekord. Vzhůru nyl neuvěřitelných 264 hodin a 12 minut. Během tohoto experimentu mladík neužíval žádné stimulanty.

Čím déle je člověk vzhůru, tím nižší je jeho práh bolesti. Proto je tak důležité více spát po jakémkoli úrazu a při určitých zdravotních problémech.

Co vidí ve snu slepí lidé

Nevidomí lidé během spánku nevidí žádné obrázky. Posiluje se však jejich sluchové vnímání, čich a hmat. Dalo by se říci, že vnímají ze snů pouze tyto smysly.

Proč vlastně spíme

Konečný cíl lidského spánku stále není stoprocentně jasný. Vědci předložili několik verzí – úspora energie, adaptace, obnova a zachování pružnosti mozku.

Noční probuzení

Někteří lidé mylně považují své noční probouzení za problém. Vědci však zjistili, že nejde o nic nebezpečného. Někdo se probudí 2-6 krát za noc, jiný zase až 11 krát. Existují jedinci s nemocí zvanou ,,somnifobie“, jinými slovy se bojí usnout.

Sny a tváře

Ukazuje se, že 12 % populace má černobílé sny. Před příchodem barevné televize však bylo toto číslo mnohem vyšší. Tehdy čítalo až 75 % osob.

Je pozoruhodné, že člověk sní pouze o těch tvářích, které již viděl. Pokud jste ve snu spatřili někoho cizího, pak jste ho již určitě už někde potkali, ale zapomněli jste na něj. Mohlo jít klidně o osobu, kolem které jste jen prošli na ulici.

O lidech, kteří chrápou a rychle usínají

Podle statistik chrápe ve spánku 40 % mužů a 24 % žen. Pro lidi, kteří se obávají tohoto problému, lékaři nabízejí operaci k zúžení hrdla. Je pravda, že se kvůli ní může změnit tón vašeho hlasu.

Jedinci, kteří usnou do 5 minut od ulehnutí, trpí tzv. spánkovou deprivací. Normálně je člověk ponořen do světa snů do 10 minut.

Pokud člověk nemá dostatek spánku, mění se jeho krevní obraz. V této době je jeho stav podobný jako při vypití dávky alkoholu.

Proto existuje pouze jeden závěr. Musíte jít spát včas a probudit se nejpozději po 7 hodinách. V opačném případě tu je riziko, že budete mít problémy s játry.

 

A jak říkají jogíni a mystici: Spánek je nejlepší meditace.

autor: – skm –
foto: pixabay.com
(Sammy-Sander,Claudio_Scott,darksouls1)

 


Štítky: , , , , ,





Mohlo by se vám líbit